Idag startade valpkursen med tre timmars inledande teori utan valpar då.
Jag hade inte tänkt skriva om det egentligen eftersom jag tyckte jag redan skrivit om det en gång nyss-när vi gick valpkursmed Freja! men det var ju i min gamla blogg på blogtown som ju inte finns mer så då kan jag ju plita ner lite. Och stuva in lite bilder däremellan på sötaste och vackraste:
Lekarna fortsätter och nu vågar Freja ta i lite mer.
Idag handlade teorin om valpens/unghundens utveckling med början från prenatala och neonatala perioden. Här berördes att alla hundar har ett knippe med uppsättningar med sig redan från begynnelsen, vad som händer tiken under dräktigheten kan påverka valparnas mentalitet samt givetvis finns en i sig ärftlig bakgrund. Därför är det så viktigt att vara noga vid val av uppfödare och föräldradjur som valpköpare.
Kullstorlek m m påverkar också, i den bemärkelsen att en ensam valp kanske inte blir riktigt lika språktränad och en tik i en kull med en massa hanar har blivit påverkad av testosteroner redan i livmodern.
Till attack!
Freja har det inte helt lätt just nu……..Här attackerar Isis framänden av Freja.
Socialiseringsperioden börjar vid 3 veckor och slutar vid 12. Så det är väldigt viktigt att uppfödare socialiserar valparna och att man som valpköpare visar dem världen sedan. Detta är den bästa perioden för detta. Givetvis är det inte för sent att socialisera valpen efter det heller det s k etologiska fönstret “stängs” först vid 2 års ålder men det är viktigt att ta till vara på dessa första månader.
Här har hon ett stadigt grepp om strupen på Freja.
Man får ge henne ett nyp i örat så hon blir snäll, säger Freja. När Isis blir allt för på så lägger Freja en tass på henne tills hon lugnat sig.
Dessa två damer har i bästa samarbete spridit mjukisdjursinälvor (vita luddet) samt toalettpapperstussar överallt….
Men man får inte glömma bort vikten av att valpen behöver vila, och mycket, mellan äventyren. Vår instruktör som även jobbar mycket med problemhundar berättade att hon ännu aldrig träffat en valp som varit stressad p g a understimulering, utan tvärtom, ofta aktiveras valpar för mycket i all välmening. (Med en vuxen hund är det däremot ofta för lite aktivitet vid problem) Så en dags äventyr och två dagars vara hemma och vila är en generell tumregel.
Pipisar är alltid tacksamma att mörda.
Sedan vandrades vidare genom förpubertet, pubertet och unghundsperioden.
Spökåldern brukar infinna sig vid 10 månaders ålder men kan hos en del visa sig lite redan vid 4-5 månaders ålder. Orsaken är att valpen riktar sin uppmärksamhet mer mot världen, under första tiden är flocken viktigast. Då är det så mycket som händer både utvecklingsmässigt och hormonellt. Unghundsperioden varar fram till 2 års ålder och under den tiden är det ofta lite berg och dalbana.
Och såhär oemotståndlig ser lilla fröken ut när hon inte kommer upp i soffan!
Hundmöten, det är viktigt att valpen får se och kanske träffa många olika sorters hundar. Därmed inte sagt att man ska ha närkontakt och leka med alla utan man ska begränsa sig till andra valpar och ett fåtal verkligen snälla hundar som valpen får träffa innan ett års ålder eftersom otrevliga hundmöten med hundar som t e x flyger på fastnar ganska bra. men man ska försöka låta valpen se så många hundar som möjligt i alla fall. Och ingen lek med flamsiga unghundar, de brukar inte vara så språksäkra och kan lätt ta i för mycket.
Vi gick även igenom en del hundspråk, bland annat lugnande signaler (beteende) m m.
Ledarskap resonerades det också kring och här definieras det som en individ som flocken väljer att följa och att rollerna växlar inom en flock. Ledarskap bygger på omvårdnad och beskydd av flocken. Kenth Svartbergs cirkel från hans bok (som jag inte minns namnet på just nu) som bygger på samarbete som största delen, trygghet och vetorätt som en liten del. För givetvis måste man stoppa en hund som gör fel, dock utan fysiska korrigeringar. Men alla hundar bör lära sig ett förbudsord och kan stoppas med röst och kroppsspråk.
Tre mycket intressanta timmar var det och jag kan inte återge allt på ett bra sätt så det här får räcka. Nästa gång blir det teori igen men då om inlärning.
Spännande upplägg på valpkursen – det verkar vara ett bra kursställe!De är väldigt söta båda två – stora fina och lilla fina 😀
Och jag kan ju bara hålla med alla andra – underbara bilder. Jag gillar också den där Freja biter Isis i örat, ser nästan ut som att hon tycker det är lite mysigt.
Mycket bra som annordnas runt er, (eller eran hundklubb). Bra teori, särskilt om det kanske är förstahundsägare, jag har aldrig hört talas om nån som gått igenom så bra på nån kurs här runtomkring. Tänkte också på era hundpromenader som anordnas hos er, nåt sånt har jag aldrig hört talas om här runt omkring heller…
Vilken bra valpkurs!! Jag gillar bilden när freja “biter” Isis i örat. Vilken grimas. =)
Vad bra att du skriver ner detta En sån valpkurs har aldrig jag hittat Vilken bra info Och bilderna ‘är ju bara så underbara Kommer ihåg Ackes miner när Wilma var liten Det kan vara jobbigt med valpar hängande i halsen hi hi
Vilken bra valpkurs!
man kan verkligen se släktskapet!
Tack för att du delar med dig av kvällens kurs, väldigt intresant läsning.Känner igen detta” bitande i halsen” Limit hängde jämt i Breezes hals, blev så ful under hakan av detta “bitande”. Breeze fick sår, hon var alldeles för snäll, sa inte ifrån åt Limit.Underbara bilder.