Valpkurs 4/7

I veckan har det varit valpkurs igen. Då har vi tränat på bland annat detta:

Passivitet: mellan varje övning och när instruktören går igenom något så ska vi sitta med valparna i ryggsäck, d v s man sätter sig på golvet med utsträckta ben och tar in valpen framför en. Sedan håller man med händerna runt bogarna tills hunden är lugn och stilla då kan man släppa efter.

Isis har samma förmåga som Freja att snabbt koppla av och när hon blir trött lägger hon sig lugnt ner och sover. Trots att det var så många roliga lekkompisar i närheten. Ingen speedad dam inte skönt!

Kontaktövningar tränade vi också, först att hunden bara ska ta kontakt med oss, d v s titta upp i ansiktet och beröm och godis direkt.

Här visar charmbullen Turbo hur det går till.

Man kan börja med att ha godis i munnen och spotta ut belöningen direkt sedan tar man det i handen som man har bredvid huvudet och så fort hunden flyttar blicken mot ansiktet belönar man. Det kan vara svårt att släppa det åtråvärda godiset med blicken och titta i ansiktet istället!

Isis tränar kontakt.

Därefter var det häråtljud dvs man ska ha någon form av ljud som hunden ska lära sig lystra till, jag har ett smackande ljud som jag använder en del visslade m m.

man gör ljudet först när hundne redan tittar på en och belönar repetition x3 sedan kan man prova när de är nära men kanske tittar bort o s v. När hunden tittar på en så berömmer man muntligt och backar bakåt så de följer en sedan får de godis när de kommer in.

Nästa steg är att svänga runt på slutet så hunden kommer in på vänster sida och belöna där.

En brun labbepojke som tränar kontakt, jag gillar dem också som bruna!
det blev bara bilder på kontaktövningar för sedan tog batterierna slut!

Och sedan var det koppelträning man tar hunden i kort koppel och så fort den drar ger man ett kraftfullt ryck samtidigt med ett bestämt nej.

Nej så gör man inte utan man går i kringelikrokar olika tempo och belönar mycket när kopplet är slakt. Hunden behöver inte alls gå fot men ska hålla sig på vänster sida omman nu inte vill ha det på annat sätt av olika skäl. Man får jobba med röst, kropp och godis för att berömma! Och bara korta pass till att börja med.

Först fick vi prova lite för oss själva var och en, sedan fick vi jobba två och två, en satt och passivitetstränade hunden medan den andra skulle gå runt, på ett avstånd som hundarna kunde klara av förstås!

Typ mellan två lyktstolpar sedan ska man ge hunden frisignal då får den nosa o s v.

Och så var det klicker-intro så de som vill får använda det. Hundarna klickades in genom att man lägger ut 10 godisbitar på golvet och klickar varje gång hunden tar en. men samtidigt påpekades att man egentligen inte behöver klicka in hunden utan den lär sig kvickt vad klicket innebär.

Sedan var det hälsaträning med klicker (eller bra för den som hellre vill men vi alla använde klicker).

Hunden ska dutta i vår egna öppna handflata för att sedan när den är färdig kunna skickas till någon person med kommandot hälsa och dutta i deras hand.

Så man håller fram sin öppna hand och klickar7belönar så snart hunden nosar i den. Man kan ha godis max tre första gångerna mellan två fingrar om hunden inte förstår alls. Men fort bort med den hjälpen.

Isis var så trött då så hon bara satte sig och stirrade på mig, så vi tar och tränar det en annan dag!

Idag har hon varit till veterinären och fått bli vaccinerad. Samma där hon hälsade glatt på några andra snälla hundar sedan satt hon fint med husse och väntade. Och hälsadeännu gladare på personalen där när hon fick sin spruta. Som hon såklart charmade efter bästa förmåga.

Hon känns som en väldigt enkel hund att ha och göra med redan nu kan man släpa med henne lite hursomhelst och hon är go och glad och slappnar av när inget händer.

Bulldoggen Turbos matte har lagt ut en kul snutt på Isis och Turbo på nätet, det är 10 sekunders reklam först som man inte kommer undan:

Turbo och Isis

8 thoughts on “Valpkurs 4/7”

  1. Vad stor Isis ser ut jämfört med Turbo.
    Och alla valpar är ju söta, men Turbo med sitt korvade skinn, åh så söt han är. =)

  2. Kurs med bra träning.. Isis verkar vara en riktig liten klippa precis som Freja.Filmen var helskön med två sötisar 🙂

  3. Skönt med en avspänd cool tjej! Satte nästan vattnet jag drack i halsen när jag läste första snutten om koppleträning… 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *