Hela 4 månader

Hela 4 månader blir lilla damen idag. och det har ju efterlyst negativiteter med valpar, fast jag har svårt för att se några riktiga, som någon skrev det är inga besvär bara extra arbetesmiley En valp är en valp och ska så få vara. I alla fall har jag snubblat över denna text på flera ställen i nätet, vem som är upphovsman går inte att lista ut: Jag håller inte med om allt som skrivs angående rangordning det är inte nyaste inom etologin men intressant är den ökade produktionen av testosteron.

Ranginordningsfasen
12 – 16 veckor – liten dominansperiod

Valpen börjar tidigt tränandet i att vara störst och starkast i
kamp med kullsyskonen. Tiken provocerar också valparna för stärkandet
av deras självsäkerhet. De vuxna hundarna styr valpens dominans till
lagom nivå.

Under
denna tid inträder den s k halva könsmognaden. Produktionen av
manligt könshormon ökar hos såväl tiken som hanen. Förändringen
ökar aggressiviteten och lusten att dominera. Valpen försöker klättra
i rangskalan.

Det
är nu som du ska styra så att det medfödda ”grundvärdet”
anpassas till familjen.

Valpar
med för liten dominans måste ges självförtroende och de som vill
bestämma måste lära sig sin plats i flocken.

Viktigt
med samarbetslekar och att valpen accepterar dig som
flockledare. Tvinga inte din hund till underkastelse! Och tro inte att
en besegrad valp är en besegrad vuxen hund.

Att
försvara matskålen har inte med dominans att göra. I den vilda
flocken förser man sig efter rangordning, men när hunden fått sin
matbit så försvaras den även mot de ranghögre. Hunden bör alltså
inte störas när den äter sin mat. Lär valpen vid tolv veckors ålder
att sitta och först vid tillsägelse ”var så god” börja ätandet.

Slut citat!

Det är alltså den perioden som Isis befunnit sig i och det har märkts. Inte gentemot oss men Freja! Lilla fröken gick helt sonika fram till Freja och stoppade ner nosen i hennes matskål och morrade vildsint. Freja blev så paff att hon backade undan och flinade urskuldande. Men Isis blev med lite hjälp av oss förpassad till sin egna matskål; ingen hund får köra bort någon annan hund från deras matskål hos oss.

Och hon har också låtit som en motorsåg när någon hund kommit i närheten av hennes mat under denna tid.Ute i skogen har hon visat oss fingret och struntat i att vi kallat på henne. Inte så att hon dragit iväg men vi har helt enkelt varit ointressanta att komma till.

Så vi har beväpnat oss med tålamod, gott godis och slutat att ropa på henne ( för att inte lära henne att det är ok att strunta i inkallning) och istället jobbat med frivillig inkallning, d vs vänt och gått i andra riktningar och belönat då när hon kommit fram till oss, kört motivationsinkallningar (en håller fast valpen den andra går en bit bort, när valpen har fokus på personen släpper man valpen) och jubel och massa gott när valpen kommer. Och belönat alla frivilliga kontakttaganden.

Ordet kom har vi tränat på inne där det funkar. Nu verkar hon ha passerat det stadiet för morrandet har upphört och på promenaderna kommer hon frivilligt och uppsöker oss massor av gången så vi kan nog börja köra med kom igen.

Hon är som ett litet plåster på sin älskade syster Freja fortsatt.

Som sagt inget jag tycker är besvärligt för vet man varför man mitt i allt får en motorsåg hemma så är det ju alltid lättare att ta det med ro.

Hon fick även en ny agilitytunnel av husse som 4 månaders present för den vi har i pudelstorlek är för liten för henne och hon älskar att rusa igenom och leka i den och reta de andra hundarna som inte kunnat följa efter henne.Lilla spelevinken försöker locka med sig FrejaKul att rusa igenom!Retar Ville som inte törs gå in.Nu några bilder från gårdagens promenadAlltid sötaste FrejaKottkampGlad som en lärka när man får vara i skogen.Vår snällaste hund.Isis vann kottkampen och står på en sten och stilar.Gräva i leriga vattenpölar är ett stort intresse.Läser posten.Leker kurragömma hennes favoritlek just nu är att lägga sig i bakhåll och attackera Freja.Något spännande?Att klaska i vatten överhuvudtaget är kul.Och när vi vänder tillbaka är hon först framme vid bilen nöjd med att åka hem efter sin skogstur.

4 thoughts on “Hela 4 månader”

  1. Vilken liten busa 😀 Härligt att hon börjat komma igen när ni kallar! Det är ju skönt att ha hundar som man kan lita på kommer! Härliga bilder 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *