Hälsa och ohälsa djur och odjur

Känns som att dagarna bara far förbi och jag hinner inte med det jag tänkt. Av tråkiga göromål då……
Att ta sig ut med hundarna går utmärkt igår var vi ner till Sibirien och gick på den långa långa stranden och idag blev eftermiddagsturen till Hovs hallar som är stenigt och dant. vilket ju bergsgeten Isis uppskattar.

redan som en 4-månadersvalp var hon säker på foten och for fram som ett jehu över stock och sten som synes…..

Några av de fantastiska röda klipporna som finns där. Bakom är havet och man kan bland annat se Laholmsbukten.

Att bo så nära detta (eller dessa beror på hur man ser det) fantastiska hav och naturen som är så omväxlande är en lyx. förvisso är Sundsvalls och Höga kustens natur också smällvacker men detta går inte av för hackor heller.

Kom då matte så går vi!

Ett otyg är ju fästingarna senaste veckan har jag plockat fästingar från Ville dagligt dags. Två stycken försökte emigrera till mig häromnatten inte särskilt uppskattat. Och idag hade även Isis en fästing som satt och sög sig svullen på ryggen på henne så jag tror nog att effekten av Advocate gått ur. Så idag fick bägge sina Bravectotabletter ska bli spännande att se om de fungerar så bra som det sägs. Jag är inte förvånad över att det är mycket fästingar här, det kryllar av rådjur och det brukar ju innebära att det kryllar av fästingar med. Man vänjer väl sig men hos mig är äckelfaktorn hög när det gäller dessa odjur och jag ska definitivt hägna in hela tomten så jag slipper rådjur (och fästingar) här vid huset.

Villes mage då? ja den är bättre men inte helt hundra. efter att läst på forum etc (hur gjorde man förr i världen innan internet för att få ta del av andras erfarenheter?)Så var det många som rekommenderade Bravo och psylliumhusk. En tesked morgon och kväll på maten. Psyllium har den egenskapen att det är fibrer som skapar en skyddande hinna runt mage/tarmar. och fibrer är ju vad Ville blev rekommenderad av en mycket foderkunnig underbar dam på veterinärkliniken i Våxtorp.

Så vägen har varit att han först fick Losec och RC intestinal som ledde till intensiva kräkningar. Därefter blev det canikur och antibiotika samt tillbaka till färskfodret.
Jag provade även med standart mage till i en vecka ca. men tyckte Canikuren verkade göra mest effekt på honom.


efter samtal med foderexperten på Våxtorp som tyckte att jag skulle ge honom färskfoder oavsett då han inte har problem med bukspottkörteln och fibrer som ger magsyran något att jobba med så provade jag med finrivna morötter först. Men det var svårt att få i honom det så därefter blev det psylliumhusk. Det akut onda har i alla fall gått över, förut hade han så ont att han morrade om man tryckte lite vid buken. Om det är antibiotikan eller canikuren vete tusan. Jag har även gått över till att ge honom spannmålsfritt färskfoder ifall det kan vara det som utlöser magkatarren.

Jag har också börjat föra noggrann matdagbok och har upptäckt att han dessutom har ett “matmönster” som inte är bra när man har magkatarr. Han vill äta stora måltider sällan och trots att jag försökt dela mängden mat över 4 gånger äter han inte, utan då blir det att han totalt sett äter lika sällan men får i sig mindre. Så jag erbjuder honom mat 2 gånger om dagen med psyllium på och däremellan får han små godbitar (oxfärs, annat naturgodis utan spannmäl) bara för att få något i magen. Han äter inte bägge målen mat utan ibland hoppar han över två mål och äter på det tredje……Så har han nog alltid gjort, jag har alltid uppfattat honom som petig men nu ser jag det tydligt när jag skriver upp exakt vad han äter och inte och när. och jag uppfattar det inte som att han har ont heller (om nu inte magen börjar leva rövare) utan det är bara så han vill ha det. Vilken dalmatiner som helst hade svultit ihjäl av en sådan livsföring…..

Han tar oftast godis när vi är och promenerar så då får han det. En dag har han haft kurrig mage och ätit gräs men tog godis och kom igång med att äta igen så det släppte. Då hade han vägrat att ta något alls på kvällen innan. Det bvisar bara hur viktigt det är att han får något i magen innan vi går och sover.
Så det verkar ju som att det är på väg att fungera. peppar peppar!

Jag och isis ska sedan fortsätta med kursandet i lydnad den 17 maj startar det igen. Det är riktigt kul. För tillfället är damen lite skendräktig och huserar helst i sängen. Men är man ute och går eller gör saker så märks det inget av det då är hon pigg och livad.

Salle har också blivi kastrerad nu skönt att inte ha några fertila hanar i huset mer. Tyvärr tenderar de ju till att skvätta…..

2 thoughts on “Hälsa och ohälsa djur och odjur”

  1. Fru Trögskalle jag är nog också en trögskalle för jag kommer inte på vem du är =) Någon med barn och dalmatiner i alla fall? Vilken stora stad finns du i till att börja med?

    Nyfiken Monica

  2. Vad kul! Skapade en blogg i blogg.se och tryckte på någon knapp bara sådär och poff, så kom din sida upp!
    Du vet vem jag är för jag bor i stora staden och har också såna där prickiga varelser men även en liten rackare utan svans och nos =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *