Sista gången på valp/grundkursen

Idag var det sista gången på Alwex kurs, det går jättefort, för det var ju nyss vi började.

Idag hade vi teori och det var bland annat om vad som gäller för hundarna i kommunerna i närheten. Och inför nyår att man bör ha hunden kopplad så att den inte blir rädd och springer bort. Det är alltid flertalet bortsprungna hundar som blivit skrämda vid nyår. Samt att man inte ska vara ute med hundarna under de värsta smällandet. Även om hunden inte varit rädd förra året så kan den bli det i år man vet aldrig. Och slutligen-lämna inte hunden ensam på nyårsafton, samma sak där du vet ju inte vad som kan hända! Allt det skriver jag under på, har aldrig firat en nyårsafton där hundarna lämnats ensamma och undviker att gå ut timmarna före/efter tolvslaget.

Den vilda pudelungen en blåsig dag vid Sibirien.

Praktiska övningar var sittandet, d vs vi har ju börjat med att hunden ska kunna sätta sig framför oss, sedan lägger vi till att den ska kunna sitta medan vi backar ett steg, tillbaka klick och belöna o s v så att det blir sitt som sedan utökas till sitt stanna kvar. Idag ville inte herr Alwex vara med på det, vi fick till några sitt men inte så som han kunnat hemma. Det var nog mitt godis det var fel på , jag hade ost som inte verkade vara så populärt.

Nästa övning var nostarget på post it lappar. D v s hunden ska vidröra en post it lapp med nosen. Kan användas för att lära hunden släcka/tända lampor, stänga lådor m m. Så man börjar med att ha en post-it lapp i handen och eftersom hundarna redan kan handtarget går det fort att få dem att sätta nosen mot lappen. Belöningsplaceringen är viktig, belöna så nära lappen som möjligt. Jag gjorde inte det först men fick en helt annan intensitet och snabhet på honom när jag belönade vid lappen. Och med ungsbakad kalkonfärs som belöning, mycket mer uppskatta än ost!

Alwex julklapp!

Sedan var det inkallning med störning, alla kursdeltagare ställer upp sig på bägge sidorna om lokalen och man får lämna hunden till instruktören, gå iväg och kalla in. Belöna, gå en bit till, kalla in o s v tillbaka över lokalen. Jag ropade på Alwex utan att ha vänt mig om men såg då jag vänt att han hade fokus på en av de andra valparna, så instruktören släppte inte honom. Ropade igen (ska man ju inte göra men i detta fallet fick jag vackert göra det) och då hörde han det och kom farande i full rulle. Sedan följde han mig så fint utan att bry sig om de andra valparna alls.
Träna, träna, träna inkallning är vad som gäller!

Sedan var det “stenen” d v s bakdelskontroll. Det var också mer trögt idag igen men han ställer sig på den och flyttar lite på bakbenen så det kommer.

Sedan fick vi leka som avslutning och där har han verkligen kommit loss, i jämförelse mot i början då han inte ville leka alls. Jag har med mig morr-bollarna, de är uppskattade.

Vad jag tar med mig från idag, är värdet av belöningarna och vikten av belöningsplaceringen!

Sedan for vi hem och tränade samma sak med mina andra hundar och även Isis förkastade osten hon tyckte inte den var värd att arbeta för hon gick och lade sig i sängen istället……..Men kalkonfärsen och leverpastejen gav ett helt annat intresse! Hon kan vara riktigt på om det är något hon gillar. Med henne märks det tydligt hur viktigt det är med vilken belöning man använder.
Ville däremot tyckte osten var helt ok!

Här gillar vi mjuka paket!

Så nu var det slutkursat med Alwex men det blir såklart fortsättning med honom.
Men först ska jag gå allmänlydnaden med Isis, det kändes som att tävlingslydnaden var att kräva för mycket av henne, så då backar vi till allmänlydnaden och ser hur det går då.

Och idag hade vi snö på morgonen som sedan övergick i regn så nu finns inget kvar.

One thought on “Sista gången på valp/grundkursen”

  1. Gott Nytt År!

    Ja, tiden går verkligen fort, du har snart ingen liten valp längre utan en stor, duktig kille istället.
    Jag försökte också med ett mjukt paket men det tog ca. tre sekunder så var den “dödad”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *