Nu är det vinter

Skåne är inte alldeles snöfritt. Och när det inte är enorma mängder eller svinkallt så kan jag faktiskt uppskatta lite vinter!

Idag startade allmänlydnadskursen med Ibbi-hunden. Jag valde att backa tillbaka med henne eftersom det kändes som att det var lite överkurs på tävlingslydnaden. Vi hade ju inte lydnadstränat på ett bra tag så det var ett visst glapp.
Men nu känns det som att vi ligger rätt!.

Dagens övningar var pinnen d v s man ska träna böjlighet runt en pinne med hunden åt bägge håll. Jag står vid pinnen och har godis i bägge händerna och så ska jag få hunden att från min vänstra sida runda pinnen, utan att dirigera alltför mycket med händerna att runda pinnen och sedan mig.

Nästa steg blir sedan att backa undan från pinnen så att hunden till slut ska kunna gå helt runt pinnen. Bra för agility freestyle m m.

Min belöning var kalkonfärs, nja sa Isis till det det var inte så jättekul att jobba för…..

Sedan var det lek och det var också lite halvhjärtat just där och då. Mellan övningarna får hundarna vila i burar medan vi har genomgång av vad vi ska göra. Bra träning det med.

Tredje övningen var fokus under baklängesmarsch (som med tiden ska bli fotgående) där vi ska ha bestämt exakt vad hunden ska titta på. Ett tag var det ju bara ögonkontakt som gällde men här rekommenderas höften/vänster jackficka för lite större hundar och vänster knä för små. Så Ibbi belönar och klickar jag när hon tittar på vänster höft och så fortsätter jag att backa med belöningen vid höften så hon får jaga ikapp den och komma nära.

Det gick riktigt bra, hon var väldigt fokuserad på mig och orkade fem vändor utan problem. Vi jobbar så att vi ska ha 10 godbitar och när de är slut tar man några sekunders paus och så jobbar man igen.
Det är riktigt bra jobbat av henne. Frolic fungerar bra! Och där ser man hur viktigt det är att ha bra belöningar d v s som hunden vill ha och gärna byta under ett träningspass för att få hunden att fokusera och jobba vidare även om de är trötta.

Sista övningen var stenen och jag hade gjort i ordning en leverpastejspruta. Jag har länge tyckt att det är synd att leverpastej inte finns på tub som mjukost, eftersom de flesta hundar älskar det men det är kladdigt att hålla på med. Även skivbar pastej är ju väldigt kladdig. Så efter att tänkt till så tog jag en gammal pro-kollinspruta d v s en stor doseringsspruta för magpasta åt hundar och tvättade ur den och stoppade i bredbar leverpastej. Så det gick fint att trycka fram leverpastej som man gör med mjukost!

Min instruktör tyckte det var riktigt fiffigt så hon visade upp den för hela gruppen det var lite kul.

Oavsett leverpastej är mums så det gick fint för Isis att ställa sig på stenen och trampa runt två steg som var mitt mål denna gång. Och göra det också koncentrerat 5 vändor det med. Antingen har hon mognat i huvudet eller så är det bättre belöningar för hon har inte orkat vara koncentrerad så länge förut. Så nu får jag fortsätta att hitta andra belöningar som hon tycker är toppenbra!

Hemma så var hon riktigt trött så det märks att hon verkligen jobbat med huvudet.

Och innan den praktiska träningen var vi 12 hundar och ägare som fikar och har teori ihop. Vi är två grupper som har gemensamt fika. Hundarna är med så att de får träna på att vara passiva då med inte alldeles enkelt för alla men de blir bättre och bättre med tiden. Isis har alltid varit bra på det faktiskt.

2 thoughts on “Nu är det vinter”

  1. Det låter verkligen som en toppen kurs med en bra instruktör! Kul att ni är så duktiga tillsammans!
    Det är så roligt när det funkar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *