Allmänlydnadskurs med Isis

Kursen fortsätter och idag var vi lite längre in i lokalen och då var Isis mer bekväm med att träna verkade det som.

Först övningen var framåtsändande med pinne. Först jobbade jag med bara rökt kalkon nja sade hon. Sedan Frolic och då blev det fart på damen. Nu behöver hon inte stödet av att man guidar henne med mottagande hand utan det räcker med att skicka på henne.
Sedan provade jag igen med kalkonen men då slängde jag hela plastpåsen med godis som hon fick springa efter och så hjälpte jag henne att öppna den. Det var en riktigt bra belöning.
Instruktören kom på att hon hade en godispåse i fleece som man kan leka med också så den köpte jag efter kursen.

I jakten på den ultimata belöningen……

Sedan så fick vi träna freestylerörelser. Hunden ska gå mellan benen och man belönar från bägge händerna. Och så backa ut från våra ben. man slänger en godis bakåt mellan sina egna ben och så får hunden ta den. sedan väntar man tills den börjar backa och klickar och belönar. Sedan var det även snurr och spinn.

Isis var bättre denna gång men tappade flera gånger fokuset och ville inte riktigt. Jag hade med mig Frolic och leverpastej som alltså är hennes 10-poängs godis. Första övningen var hon riktigt med men sedan var det inte lika kul.

Sista övningen var med fokus på fokus, vi skulle träna på att ha hunden med oss ändå från att vi tar ut den ur buren. Ut med hunden (helst med leksak som belöning) vilket ju inte fungerar med Isis där så med henne var det godis direkt. backa bara något steg, belöna och in med den igen. Hunden ska ha fokus på dig från första klivet ut tills den går in igen.

Vi fick jobba parvis så hundarna fick en liten paus emellan.
Det gick men Isis var störd av sin “hundpartner” som är en av de som kan vara lite utåtagerande. men hon jobbade ändå. Det är bra!

På teorin var det en hemuppgift, hantering. Inte utställningshantering utan förar-hantering av hunden, en social hantering. Man ska ta hunden i halsband/sele och ställa den bredvid sig. Sedan ska man stryka den lugnande över kroppen med andra handen. De flesta hundar stretar emot med bakben etc men man ska fortsätta tills hunden slappnar av i kroppen och lutar sig emot en. Vi fick se en film om det och det syns tydligt när de slappnar av. Slickar sig hunden om munnen m m och visar lugnande signaler ska man belöna med lugn röst.

när hunden slutat att streta emot och står avslappnat bredvid en ska man lyfta den under bröstkorgen. den ska alltså stå på bakbenen.Den ska även acceptera detta och ha avslappnade framben, inte streta. Detta är såklart en övning man måste göra i lugn och ro, därför vi får göra det hemma.

Efter kursen blev det en kall tur till Sibirien men det bekommer knappast hundarna att det är lite kalla vindar…..

Nu ikväll har jag testat kamppåsen” och den väckte ett väldigt habegär och intresse hos alla hundarna, inklusive Isis. Kamplusten blev stor när den var mjuk och de visste att det fanns godis i den! Så vi får träna med den hemma och se vad det ger.

sedan får jag nog vackert se till att Isis är mer hungrig. jag ger henne inte mat på morgonen när vi har kurs så att hon ska vara mer sugen på godiset men jag ska nog dra ner på matportionerna som hon får och låta henne arbeta mer för maten istället även på vardagarna. Det var ett O’sheatips när hunden inte är så sugen på en. Då ska all mat komma genom en vid kontakt m m, aldrig bara serveras. Jag har ju inte det problemet direkt hon sticker aldrig eller något sådant utan hon är lyhörd men för att få mer sug i träningen. Så får det bli lite svält!!!! (nej jag skämtar bara ) men dra ner på maten som bara ges ska jag göra.

Alwex är numera en fullfjädrar hanhund som elegant pinkar mot saker och ting. Vi har varit på lite “stadsträning” i Laholm med honom och han har absolut lugnat ner sig när det gäller skällandet. Så det är bra! Ett tag skällde han på allt men det har väl att göra med hormonperioden han tydligen är i så lite mer miljöträning så gör det nog susen. Även i Sibirien är det en massa folk och fä och stora stora hästar så det var man ju tvungen att skälla på. Men alla tre har fattat att förbipasserande ska vi inte gå till, skönt att de kan vara lösa även med en hel del folk på stranden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *