Att träna en unghund

Att träna en unghund är skitjobbigt.
Nej det är det inte. Alwex är förvisso mycket unghund just nu i vissa saker men att träna honom går fantastiskt bra för det. Idag var han lite loj trots att det var molningt var det 27 grader varmt. Jag trodde att det skulle bli åska men inte.

Bilder från en lekstund med Hippie-hunden häromdagen har alltså inget med övningarna att göra:

Target musmatta: Hundarna ska trampa på musmattan med framtassarna. Alwex har kommit så långt att han söker upp mattan medvetet så ibland slänger vi en en bit bort så får han springa dit.

Ingångar: del ett slänga ut en godis som hunden får ta, när hunden svalt och tittar upp, klick och belöning hos dig.
del två: slänga ut godis som hunden får ta, flanera iväg medan den äter och så belöna vid vänster ben när hunden kommer efter.
steg tre: godis en liten bit bakom som hunden får ta sedan belöning vid vänster ben i knuten hand. Hunden ska när den kommer in vid benet jobba för att ställa sig rakt innan den får belöning, i början med lite hjälp av handen.

Apportering: Med en mjuk slang som man har antingen framför sig eller vid vänster sida. Man rör sig från hunden med slangen det ska bli jakt och belönar med godis när de öppnar munnen efter den. Alwex öppnar munnen väldigt tydligt över slangen men greppar inte ännu men det spelar ingen roll han får göra så ett tag sedan ställer jag krav på grepp.

Slutligen var det Näbben d v s tandvisning. hundne ska frivilligt sticka fram nosen när man håller fram sin hand som om man skulle kontrollera tänderna. Först klicka och belöna när hunden sträcker fram nosen mot handen och sedan får man vänta på att de ska börja sätta in nosen i greppet.

Sedan var det fika och vi tittade på en kul film med en dam med rullator som kör freestyle med sin hund för det har vi i hemläxa denna vecka.

Min vackra Ville som snart blir 10 år gammal den 26 juni!

När det gäller katterna har jag kommit fram till att Salle är totalt korkad. Snäll ja men korkad. Han hoppar regelbundet upp på taket trots att han sedan inte kan ta sig ner själv utan vi får hala fram stege och hämta honom. Jag har försökt att vänta ut honom men nej han kan inte komma ner. Han jamar förtvivlat och springer efter takkanten. Jag önskar att han kunde koppla in hjärnan på att då ska han inte hoppa upp heller……..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *