Måste man springa en halvmara?

Ofta ser jag att de som funderar på att skaffa en dalmatiner specifikt undrar hur mycket aktivitet och motion en dalmatiner måste ha. Tanken bakom frågan är ju bra man vill veta om man klarar av att ha hunden eller om det innebär att man ska vara beredd att springa en halvmara varje dag. När det gäller pudlar frågar man inte lika ofta om just det.Svaren varierar såklart utifrån varje hundägares upplevelse med sin hund. Det finns de som är väldigt aktiva och de som i princip inte gör något alls med sin hund och hävdar att det går utmärkt. Och det gör det säkert hundar är anpassningsbara djur. Men alla kommer inte att finna sig i ett väldigt sysslolöst liv, det är inte hundar skapade för.

För min egna del så brukar jag fundera över vad som ger min hund ett bra liv. De har inte valt att komma till mig utan jag har valt att skaffa dem. Då är jag ju faktiskt skyldig att försöka ge dem ett bra liv med upplevelser och aktiviteter som de tycker om. Hålla dem i fysiskt trim och så vidare. Jag kan ju inte bara utgå ifrån mig själv och mina behov. Hur mycket eller lite lust och ork jag har varje dag för att göra olika saker med hunden.

Så jag tycker att man ska försöka fundera över vad som kan berika min hunds liv istället för att bara ge den minsta möjliga. De har inget annat val än att leva det liv vi ger dem. Och avsätta tid varje dag för att göra saker med dem mer än bara rena rastningsrundor.


Så som en eventuellt ny hundägare kanske man bara ska fundera över hur mycket tid man dagligt dags kan ge sin hund för att göra olika saker med dem. Även när den charmiga valpen blivit en vuxen och klok hund. Och har man tiden så skaffa den ras du känner för!


Sedan kan man variera vad man gör. En del hundar lever ett aktivt liv som gårdshundar medan andra bor i lägenhet och behöver sysselsättas mer. Man kan gå skogspromenader , simma, dogparkour , cykla, springa varvat med att träna roliga trix, spåra eller träna någon hundsport andra dagar. För min egna del tycker jag att det är intressant att prova på och se vad varje hund själv verkar tycka är roligt. Oftast tycker man själv att det är roligare också att göra sådant hunden tycker om.


Bilderna är från en av mina hundars favoritsysselsättning att bada i havet eller som i Alwex fall springa på stranden bara

Sedan frågas det ofta om dalmatiner är lydiga, lättlärda etc. Svaret är nej om man med det menar att en hund blir lydig av sig själv. Inga hundar är lydiga av sig själva. Allt man vill att en hund ska kunna får man lära dem. Allt man vill att de ska kunna får man jobba med. Hela tiden. Och sett ur den synvinkeln är de absolut villiga att lära sig och att vara lydiga. På det viset får man det man jobbar för. Sedan är alla hundar individer så vissa saker är superenkla med en del hundar och andra så mycket svårare. Beroende på mig som person också.
Sedan får man faktiskt också träna på att se sin hunds starka sidor vad den är bra på istället för att jämföra med andra och irritera sig över vad den inte kan. Vill jag ha ett snyggt sittande får jag ju träna, träna och träna det och klappa mig på axeln och belöna hunden för varje litet framsteg. Tills vi kan det. Något annat sätt har inte jag träffat på i alla fall.

När det gäller pudlar ser jag inte den frågan så ofta eftersom pudlar har ett rykte om sig att vara lättlärda och kloka cirkushundar. Medan dalmatiner är kända för att vara envisa.
Jag tror mer att det har att göra med träningsmetoder än något annat vilket respons man får av sin dalmatiner. Men sedan är det individuella skillnader också, Alwex och Isis tränar glatt vadsomhelst på hemmaplan men kursträning är inte alls lika kul, de är lite mer störningskänsliga.
medan Helga glatt tränar allt även på kurs hon verkar tycka att allt är roligt. De är väldigt olika personligheter de tre.

Och för mig är det givet att träning, även vardagslydnad, ska vara en kul lek för hunden. Inte en massa bråkande och obehag jämt och ständigt. Som sagt min hund har inget annat alternativ än att leva det liv jag ger den och varför ska jag ge den ett helvete när man kan ha så himla roligt istället.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *