Provekipage

Idag har jag och Ville varit provekipage för instruktörer undre utbildning. Några ekipage får helt enkelt köra ett träningspass med dem och därefter ge kritik på deras arbete. Såklart är det gratis och jag tycker det är ett bra tillfälle att komma iväg och träna lite, alltid lär man sig något nytt. Tack och lov var det inne, -18 var det hos oss men lite varmare inne i stan. I alla fall ingen temperatur jag vill vara ute och träna hund i.

Ville tyckte nog också att det var dax för lite aktivitet han försökte köra igång mig hemma med att leka med hans mjukisdjur.

Vi började med kontaktövning hålla hand med godis brevid munnen och klicka/belöna när hunden söker kontakt. Successivt flyttas handen utåt från ansiktet så till slut står man med godis i handen rakt ut och hunden tar kontakt ändå d v s tittar mot ansiktet. Kontakt kan Ville sedan förut så vi gick direkt på att ha handen utsträckt.

Nästa sak var också en kontaktövning “myggan” då ska man hålla upp en hand med godis ovanför hunden och sedan sänka den mitt framför nosen på hunden som ska klara av att sitta still och ta kontakt trots det frestande mitt framför näsan. Det har vi aldrig testat förr så Ville ville såklart studsa upp efter godiset så då fick jag höja handen och belöna när han satte sig och kastade ett öga mot mig istället. Men när han väl fattat vinken att han skulle sitta still och ta kontakt gick det snabbt att kunna sänka handen med godiset framför nosen.

Nästa grej var en u-sväng in vid vänsterbenet till fotposition. Man fick börja med att locka med godis några gånger och komma ihåg att belöna utåt från benet så hunden sitter korrekt. Eftersom jag kört handtarget med Ville så inbillade jag mig att det skulle gå utan “lockning” men jag fick allt leda runt honom med godis några svängar innan han bara följde handen. Vad han däremot kunde sedan förut var ju att sätta sig vid benet det gjorde han per automatik trots att det är länge sedan vi tränat något fotgående.

Sedan var det “bakom” precis som det låter att hunden ska kunna gå bakom föraren. Då fick hunden börja med att sitta framför sedan så skulle man hålla ut handen med godis och vända sig själv om så man hade handen och hunden bakom rumpan. Ett kliv fram och så fick hunden ta godiset från handen som var placerad på den egna baken om man hade en stor hund-jag fick ju sänka handen till baksidan av knäna. När hunden fattat så ökade man på med att man gick man några kliv fortfarande med handen bakom sig men utan godis i den. Såklart ska hunden få belöning/godis när den följt med några kliv.

Här fungerade det att direkt ha handen som handtarget och följa för Ville jag hade godis i handen en gång bara.

Nästa övning var sedan fångad. D vs man lär hunden att bli fasthållen/tagen i halsbandet så att den tycker det är något positivt. Först fick man börja med att ta fast i halsbandet och belöna hunden samtidigt x 5. Sedan lade man till kommandot fångad och nästa steg var att hunden skulle sätta sig då man tog i halsbandet. Gick också snabbt att lära in och är faktiskt väldigt smart för oftas blir det väl kom hit och så hugger man bara tag i hundens halsband för att det kommer någon eller något liknande. Så det blir nog lätt något negativt i sig. Och bra att ha ett kommando för att hunden ska komma in och bli tagen i halsbandet!

En bild från kursen Ville uppskattar lek mycket mycket mer än godis men idag fick han grillad tandoorikyckling och det var uppskattat!

Sedan var det passivitet via lek. D v s man tar en leksak och leker med hunden kamp- eller jaktlek efter vad hunden föredrar. När jag sedan blir passiv ska hunden helst släppa och sitta eller ligga och belönas då med mer lek. Från början får man ju oftast belöna bara att hunden är still en sekund i leken men med tidnen kan man kräva mer och mer. Så Ville släpper helt när jag tar tag i leksaken i varsin ände och sitter eller ligger tills jag säger varsågod så är det full rulle igen!

Lek är det bästa som finns om man frågar Ville! Här har han ett stadigt grepp och drar för kung och fosterland.

Och så fick vi avsluta med ryggsäcken d v s hunden ska lära sig att gå ner i varv när man placerar händerna runt skuldrorna. I början får man ofta sitta ner med hunden sittande mellan bena med ryggen emot en men till slut räcker det med att man bara sitter så lägger sig hunden. Om det inte är en stressig jycke då är det inte så lätt.

Kul hade vi och som sagt jag lärde mig lite nytt igen.

Middag idag blev potatispalt med stekt bacon och lök, lingonsylt och mängder av smör!

7 thoughts on “Provekipage”

  1. Mmmm… grillad tandorikyckling, vad gott. Tror nästan att jag skulle lyckas med kontaktövningarna jag med med det som belöning. smiley
    Palt gör jag aldrig, min mammas blodpalt älskar jag, men den får jag färdiggjord. Annars håller jag mig till öländska/gotländska kroppkakor – som jag enkelt gör på pulvermos (jag vet, jag är lat… smiley )

  2. Det låter härligt att kunna träna hund inomhus. Amy är väldigt understimulerad just nu, dels pga kylan men även av att det är väldigt mycket att göra just nu. Nåja, bara det blir lite varmare så kan vi köra iväg med skotern då blir hon helt galen, det är bland det bästa hon vet att få springa för den…:)

  3. Potatispalt är delvis Norrländskt- Pitepalt. Sedan finns ju kroppkakorna från Öland/Gotlan e t c.
    Pitepalt görs på kornmjöl, vetemjöl (mjölk) och både råriven samt kokt potatis. Kroppkakor kan både göras med bara råriven potatis eller för den delen också med kokt och både korn och vetemjöl.
    Jag tager vad jag haver finns kokt potatis hemma använder jag det men idag blev det bara råriven potatis och vetemjöl. Sedan ska egentligen paltarna fyllas med stekt fläsk men jag gör mina platta för då kokar de fortare och steker bacon och lök vid sidan av istället.

  4. Månntro ni hde kul på kursen Och jag med som läser om den Du e så himla bra på att beskriva dina kurser Bilden där man knappt ser ngt mer än det rosa djuret 2:a var ju bara bäst. Vad är potatispalt ?? Nåt norrlädskt eller ? Vi här nere i södern letade upp lite grillkol och grillade korv i snöfallet Himla gott 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *