Grattis på födelsedagen

Idag blir Tim hela 14 år gammal så han är nu den gamlaste hund vi någonsin haft!

Så grattis på födelsedagen Tim! Tyvärr har han ju ännu lite strikt diet så det var en lite fattig födelsedag, märgben (det fick han redan i helgen) och jerky stix som han älskar! Vi får fira med gräddleverpastej om någon månad, när de sista onödiga hektona försvunnit. Rörlig är han, det enda han inte riktigt vill göra är att hoppa upp i bilen och det är ju ganska högt för honom och han känner säkert av sina knän.

Och huvudet fungerar bra ännu, han är mest lättlärd av alla hundarna och den som snabbast lär sig något nytt. Visst vill han sova mer än han gjort förut men det måste man ju få när man är senior. Och även om han lever ett liv som pensionerad “bullhund” så måste han ju aktiveras ändå.

Jag brukar kalla mina hundar som jag inte tävlar i något med för bull-hundar de behöver inte göra rätt för sig genom att “arbeta” men aktivering och motion får de. Och det är väl vad de och jag uppskattar mest!

Ett av mina mål var att träna något varje dag så för att sätta press på mig själv skriver jag vad vi tränat på nu:

Markering av spårpinnar, inomhus p g a all snö. Där Tim och Ville redan kan det. Men man kan ju göra sådant man kan också! Tim får liggmarkera apporten som jag lägger ut utan att han ser den, Ville får leta efter den och han plockar ju apporten. Men jag kräver inget avlämnande av spårapporten utan det räcker att han tar den och håller den tills jag klickar och belönar. För honom är att han plockar den det som är viktigast han brukar ju gärna fortsätta förbi apporterna i spåret, det är så roligt och självbelönande att bara spåra!

Freja är i begynnelsen så hon ska ännu så länge bara ta den i munnen och hålla 1-5 sekunder. De olika stegen är:

Hunden ska lukta på pinnen

Hunden ska ta pinnen

Hunden ska ta ett ordentligt grepp

Hunden ska hålla 1 sek.

Hunden ska hålla 2-5 sekunder

Hunden ska plocka upp apporten från marken (innan dess har man hållit/gett den från handen)

Pinnen ska gömmas lite i gräs eller liknande

Och slutligen göms den i en större ruta

Sedan blir det apporter på riktigt i ett spår.

Detta tränar jag med klicker eller ordet bra följt av belöning såklart. Jag kör alltid med 5 repetitioner sedan mikropaus. Efter minst 4 lyckade försök i ett steg så är det dags för nästa. Totalt kör jag max med 4 omgångar sedan är det slut.

Länk till en mer utfyllig beskrivning finns på hemsidan “markering av spårapporter” för det här har jag inte tänkt ut själv, inte.

Sedan utställningstränar vi också. Dels hantering och stående med klicker, det är lite svårare att träna på att springa just nu med all snö. Grannarna tror nog man är knepig redan utan att springa fram och tillbaka efter gatan och jubla åt hunden…..

Ja det blir väl mindre snö någon gång.

Middag idag var hämtpizza gott det också ibland!

7 thoughts on “Grattis på födelsedagen”

  1. alltid intressant att se vad andra tränar och få lite tips! pizza här med idag faktiskt, som alltid nästan när vi hälsar på hos niklas pappa. 😉 grattis tim! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *