Den växande hunden I

Här kommer det utlovade uttråkande blogginlägget från en jätteintressant föreläsning av Ole Frykman, veterinär inom kirurgi! Med vissa möjliga feltolkningar från min sidasmiley

Han inledde med att påtala att naturen är fantastisk och i de flesta fall klarar sig växande hundar utan några som helst fall, så länge vi inte stör naturen.

Men i en del fall förekommer det tillväxtstörningar och han ville slå hål på en vanligt förekommande myt att unghundar kan ha växtvärk! Det finns inte och om hunden får smärta/hältor under tillväxten så är det en störning som ska diagnosticeras och det finns givetvis goda och mindre goda störningar.

Panosteit:

Är benhinneinflammation och är en godartad störning som mest drabbar medelstora till stora raser, särskilt schäfer.

Detta ger sig oftast till känna (som hälta)vid 5-12 månaders ålder (ibland upp t 18)och är vanligare hos hanhundar än tikar. Det tror man beror på att hanhundar har tillväxtperioder då de växer lite snabbare än tikar oftast gör.

Hos tikar visar det sig ofta vid första löp.

Grundorsaken finns det många teorier om men man vet inte säkert. Här är några:

infektion

vaccination (han poängterade att han inte avsåg att vaccin är farligt)

cirkulationsproblem

metaboliska orsaker

parasiter

autoimmunitet

allergisk reaktion

hyperaktivitet

utfodring- obalans i fodret. Särskilt om hunden har genetisk dispostition för att växa snabbt kombinerat med att den får ett foder med så mycket energi att snabbväxtheten kan ske var en olycklig kombination.

Vad som händer är att det blir (onormal) ben-nybildning inne i rörbenen (hålrummen) där det i den känsliga benhinnan finns en massa blodkärl och nerver, alltså gör det ont! Symtom är:

hälta. Typiskt är att hunden verkligen avlastar benet och kan hålla det rakt ut.

smärta även vid vila

lindrig feber

lindrigt påverkat allmäntillstånd

smärtreaktion vid de långa rörbenen

cykliskt varierande lokalisering

2-4 veckors varaktighet.

Diagnos sker med hjälp av röntgen, där syns de mineraliserade bendelarna i märghålan.

Behandlingen:

Detta är självläkande och ger inga men. Men man ska alltid uppsöka veterinär för att verifiera att det är benhinneinflammation och inget annat!

Hunden ska vila, koppelrastas och undvika ansträngning.

Vid kraftig smärta kan hunden få antiinflammatoriskt och man ska alltid dra ner på foderstaten för att minska energiinnehållert och tillväxten. Även om hunden inte är överviktig.

Alltså ta det lugnt!

Störningar i ben/broskutveckling

De två vanligaste är osteochondros-tillväxtstörning av bennybildningen/broskens nybildning samt chondromalaci-som är en degeneration (nedbrytning) av brosket.

Sedan finns också degeneration av okänd typ.

Vi ger idag oftast mycket bra foder som driver på tillväxten och det är en miljöfaktor som ibland påverkar negativt om det finns disposition för snabbväxthet. Det påpekades flera gånger.

Funktionen hos ledbrosk:

Ben (skelettdelar) utvecklas relaterat till den belastning det utsätts för. D v s om du inte går på dina ben när du växer utvecklas inte skelettet lika mycket som om du använder dem mycket. Belastning (dvs när man går står o sv) gör att ledbrosket deformeras och komprimeras och sedan flexar ut igen. Det är fördelaktigt att ha ökad kontaktyta mellan brosk/bendelar i leder j f r med hästar där man talar om breda ledgångar, det ger minskad belastning per ytenhet. Gracila ledgångar som vissa raser t e x collie har leder t högre belastning per ytenhet. Men för colliens del är de relativt lätta hundar varför de är “anpassade” för detta.

En bra passform av ledytorna ger alltså högre stabilitet i leden i sig.

Så då kommer givetvis frågan om hur mycket valpar/unghundar ska röra sig?

Det finns ju vissa raser där en del uppfödare anger att hunden inte får gå i trappor max ska röra sig 20 minuter/dag o sv. Men det är dåliga råd! Valpar måste ha aktiv rörelse men ska aldrig tränas.Då får de starka ledytor och starkt skelett.

Så det är inget problem för valpar och växande unghundar att gå i trappor (möjligtvis om man bodde på 32:a våningen) och de ska ha aktivitet ute som innebär att de leker/rör sig själva! Inte freesbeekastande i två timmar eller något sådant.

Det stämmer bra med vad jag själv alltid har tyckt och tänkt. Jag går inga riktiga långpromenader med mina hundar förrän de är över året men tar gärna ut dem i skogen en timme eller två utan att röra mig själv särskilt långt.

Den grundläggande orsaken till osteochondros fortsätter jag med imorgon nu är det sovdags!

4 thoughts on “Den växande hunden I”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *