Viltspårkurs 2/5

Idag var det andra gången på viltspårkursen för Ville eller egentligen 3:e men matte klantade sig förra tisdagen och trodde vi började klockan 19:00 när det i själva verket var klockan 18:00! men snälla kursledaren låter oss få fem gånger ändå, för idag kunde inte ett annat ekipage vara med så då får vi “extrapass”!

Ville fick som planerat gå två spår, ett rent blodspår i en bananform där jag gjorde en avstickare 90 grader ut och tillbaka utan att droppa blod bara för att se att han går efter blodet och inte mina spår då han personspårat mycket förr. Toapappersrulle med kattmat som spårslut.

Sedan blev det ett vanligt spår klöv och blod med en 90 gradersvinkel, bara för att kursledaren skulle få se hur han jobbar med vinklar. Med rådjursklöv som spårslut.

Vi droppar blod med petflaskor med ett litet hål i korken när man lagt spåret klart byter man till en kork utan hål. Och snitslar med toapapper från rullar som vi har runt halsen bra att ha då bägge händerna är upptagna, en med klöven och en med att droppa blod. Jag droppar med högerhanden för vartannat steg jag tar och drar klöven i ett långt snöre med vänsterhanden bakom ryggen. Eller så kan man knyta fast snöret t klöven i byxorna.

Mer ovana hundar kan behöva mycket mer blod än så och bara ett kort rakt spår.

Vi tittar på varandras spår, så vi går dem en och en. och faktiskt ibland är det bra att få se hur andra hundar jobbar så man förstår hur bra den egna hunden är!
Villes beteende i spåren är bra, inte bara en skrytig matte för han är alltid så fokuserad och tappar inte bort sig. Han vek faktiskt av en snabb sväng några steg för uppenbart hade en älg passerat över mitt spår (eller rättare sagt jag lade spåret över ett älgspår) och lämnat en hög med skit bredvid så det luktade han snabbt på men avfärdade det kvickt och återgick till sitt spår utan att jag behövde göra ett dugg.

I bananspåret med avstickaren gick han två steg efter mina spår, men vände direkt tillbaka till själva blodspåret så han vet mycket väl vad han följer och det tycker jag syns på honom. Spårslutet gav han f…n i han ville spåra vidare!

Och det fick han för han fick på en gång gå nästa spår och samma sak han jobbar på fokuserat och säkert, vinklar är inga som helst problem och han markerade klart och tydligt klöven men var inte sugen på att härja med den, han ville spåra mer! Men för viltspårprov räcker det ju mer än väl men jag tror också att han kommer att ta klöven på längre spår.

Med honom har jag märkt att först när han har gått minst ett 300 meters spår bryr han sig om spårslutet och så långt var inte det här. Nästa gång ska det bli fler svårigheter för honom, idag tyckte inte han det var svårt alls.
Kul är det i alla fall!

Katterna får inte vara ute mer för nu har Theo kommit på att han kan hoppa upp till kanten av staketet (som är +190 cm högt) så imorgon blir det inköp av plexiglas och på med det! Theo skrålar som en marskatt över orättvisan här i världen, vi har öppnat dörren till himmelriket och stängt den igen! Fast bara temporärt.

Och jag har anmält Freja till MH i augusti, bara att hoppas att vi får plats annars blir det inga fler beskrivningar här förrän nästa år. Och ryggen är redan betydligt bättre idag.

2 thoughts on “Viltspårkurs 2/5”

  1. Vad duktig Ville är! Vilken spår kung!Då hoppas vi att ni får plats på MH´t för Freja. Jag och Clifford hade superkul på hans MH!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *