Viltspårkurs 4/5

Dagens spår var ca 400 m långt med både blod och klövsläp. Först 100 m sedan 90 graders vinkel 200 meter med 10 meters uppehåll, 90 graders vinkel och 100 meter sedan slut. Så försvåringen för Ville idag var alltså att det skulle vara ett bloduppehåll. Fast det var visst inte svårt tyckte han, instruktören såg inte ens på honom när uppehållet kom. Men jag märkte att han saktade av om än bara litegrann och spårade på ett lite mer spårnoga sätt. Sedan ökade han farten när blodet återkom då blev det väl “tydligare” spår igen.

Klövar är inget upphetsande här i världen tycker Ville men markerar i alla fall dem som spårslut, turligt nog är spårandet belöning nog för klövarna i sig hade aldrig varit motivation nog för honom!

Nästa gång blir det bara klövsläp, dygnsgammalt spår ute i deltat för “sandspår” ska visst vara svårare. Vår instruktör går med själ och hjärta in för att det ska vara en lagom utmaning för hundarna att spåra beroende på just den hunden, jättekul tycker jag. För visst man kan träna viltspår med siktet väldigt tydligt på viltspårprov men man kan ju också träna så att hunden hela tiden ska få använda hjärnan lite till och hela tiden få nya utmaningar. Spår är ju oavsett hur man gör det alltid bra hjärngympa!

Jag funderade givetvis på att inte åka med Ville på kursen om han nu inte mår helt bra men det är ju inte särskilt ansträngande fysiskt att gå ett spår. Och kanske även är bra att få ordentlig hjärnaktivitet.

Och imorgon efter jobbet blir det skarpt kantarellsök, en vänlig själ har visat mig ett kantarellställe där det är kantareller nu. Ett ställe som jag passerat många gånger under åren vi bott här utan att se dessa kantareller, uppenbart att jag behöver en kantarellsökhund……. Just nu bör de få växa lite till innan plockning men jag kan ju alltid köra ett sök med Ville och Tim. Freja måste ännu lära in markeringen vilket jag påbörjat så kan hon också söka sedan.

Ville väntar på att få börja använda näsan, det bästa han vet.

För övrigt är semestern slut nu och jag hade gärna varit ledig lite till eller varför inte mycket också.

Middag idag var korvstroganoff.

4 thoughts on “Viltspårkurs 4/5”

  1. Vad roligt att det går så bra med sökandet och vilken grej att ha så många kantarell hundar. Jag kan inte se kantareller även om jag kliver på dem 😀

  2. Vad roligt att han tycker det är så kul och är så duktig. Det kommer nog att bli väldigt mycket kantareller hos familjen framöver, då får vi se vad hon hittar på till middag med svampen:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *