Fortsättningskurs i handling

I helg har jag och Freja kursat i handling igen med Gerard O’Shea. Egentligen skulle det vara en grund- och en fortsättningskurs, men det var så få som var anmälda till grunden att det blev en kurs med lite längre dag istället för en kurs på fm och em.

Så dag ett blev mest repetition men det är ju faktiskt bra att repetera och man hör inte alltid allt första gången. Därifrån var det detta med hundens namn som en “brygga” som jag inte skrivit något om. Han tyckte det var jätteviktigt att hundens namn alltid i alla lägen skulle slå igenom istället för att stå och vråla nej när hunden jagade renar skulle namnet räcka för det. Och för att lära in det fick man inte tjata sönder namnet utan kunde gärna börja med namn och belöning vid kontakt men sedan skulle man jobba mycket med “livsbelöningar” D v s hunden vill ut, namn, kontakt och hunden ut. Hunden vill upp i soffan, namn, kontakt och upp i soffan o s v.
Helt enligt klassiskt klickertänk skulle alla resurser komma genom ägaren.

Även en ägare som hade en mastiff/molossras som ville döda småhundar och som hanterade a la en viss känd TV-person att kasta sig över hunden och trycka ner den fick rådet att döpa om hunden och bygga upp en ny kontakt/relation för att därigenom kunna nå fram och bryta hunden. Han sa att det var bristen på kontakt som var största bekymret där, inte hundens jaktbeteende. Och att ägaren valt en väldigt svår väg genom att försöka bryta beteendet genom att trycka ner hunden.Så otroligt intressant att höra på denna herre och se hur han hanterar alla olika hundar.

Även några rädda hundar gav han råd om hur ägarna skulle börja från en punkt som hunden klarar av och sedan bygga vidare. Och poängterade att det tar tid!

Idag fortsatte vi därifrån vi börjat med att finslipa vårat ställande av hund. Han gick även igenom två nya tekniker en där vi bara sade hundens namn och backade själv så att den svängde upp mot en. Då höll man handen mot magen istället för ut från kroppen och signal (som jag skrivit om i blogginlägget från förra kursen) samt belöning. Sedan fick vi träna på att få hunden att flytta på sig, framåt, bakåt utifrån hur vi flyttade oss först stora rörelser sedan små. han tycker att dte är mycket mycket bättre om man får hunden med på noterna istället för att handgripligen ställa upp den och placera varje ben. Men som sagt det tar tid!

Den teknik som jag tänker lära in är med tasstarget. Man lär hunden tasstarget på kloss, frisbee eller liknande, som finns beskrivet i nästan alla böcker om klickerträning. Sedan lär man in handsignalen (tumme/pekfinger som ring och lär hunden förflytta sig med bakdelen runt framdelen när vi förflyttar oss. Och med handläget kan man sedan även signalera att hunden ska skjuta vikt framåt, flytta ett bakben m m. Och det går ju himla fort bara 1 år innan hunden är färdigtränad! Och givetvis tar man bort targetmattan och ersätter det med kommando och lägger på hantering också.

Sedan så fick jag då veta hur man får ordning på tokrusandet, tja det var inte så svårt. Har jag en hund som är på tårna och vill rusa så säger jag inte hopp-hopp! Utan bara klappar och går. Men hopp-hopp kommanot ska tränas för att kunna dra upp hunden de dagar den är seg och för att den ska tycka det är kul! Att bara trava perfekt är inte särskilt kul för hundar. Och sedan gick det alldeles utmärkt att bromsa Freja med hennes namn men hon är som en liten krutdurk som vill tokspringa det känns och det är bra!

Men när hon vet att jag har köttbullar på mig vill hon gärna gå alltför mycket “fottrav” så jag ska träna henne med boll istället, jag berättar mer om det då jag tränar det.

Så sedan blev det regelrätt utställningsträning, och herregud vad jobbigt det kändes med allt att hålla reda på hunden och domaren och att det skulle gå snabbt! In i ringen ställa upp, trava runt, hantering, enskild visning och ställa upp igen. Och vi hade kravet att ställa upp hundarna på tre sekunder sedan gick han förbi och talade om ifall fram, bak e t c var fel. Och faktiskt jag kan ställa upp Freja på tre sekunder från full fart men inte alltid perfekt! Men att det ska vara perfekt satsar vi inte på till Tromsö men jag tror i alla fall vi kan åka på utställning nu och visa oss hyfsat och ha roligt så det blir en bra träning så det satsar vi på! Perfektion satsar vi på till nästa år! För enligt honom är första intrycket när domaren granskar hundarna när de just kommit in och ställt upp i stående och de sekunder som domaren tittar på din hund när hela klassen springer det avgörande, och så är det nog.
Så bättre än såhär blir det inte just nu.

Vi fick också tips om hur var och när vi ska passa på att busa och ta paus minst lika viktigt det!

Och fick givetvis göra en hel del springa-övningar för att få upp fart och fläkt hos oss och hundarna.

Återigen fantastiskt bra och givande att gå kurs för en så bra tränare/hundmänniska som anpassar råden efter de enskilda hundarna och deras temperament!

Den lokala tidningen kom också dit få se om Freja fick vara med på någon bild eller inte imorgon.

För övrigt blir det inga hundaktiviter på några veckor nu, förhoppningsvis får Freja göra MH men det är inte säkert. 8 prioriterade hundar är anmälda som då går före så jag hoppas att någon ändrar sig för det är 8 hundar som beskrivs, så vi får vara med. Annars får vi satsa på nästa år, bättre sent än aldrig.

Och ett tillägg, här är länken till Söderhamstidningen, kolla bildspelet där finns en svettig matte efter allt springande och en snäll Freja som tvättar matte.

7 thoughts on “Fortsättningskurs i handling”

  1. Vad intressant att läsa, det är en hel vetenskap med utställningar också, det ser väldigt bra ut och vilken rolig bild i tidningen:)

  2. Absolut Cliffordsmatte, vill du lära dig ställa ut bra och lära hunden att trivas i ringen (fast det kanske du kan redansmiley) ska du absolut kursa med honom både grund och fortsättning!

  3. WOW den kursen lät riktigt bra och spännande – något du rekomenderar?Håller tummarna för att det blir återbud så ni får plats på MH. Det var så vi fick platsen förra året en vecka innan C blev 1½år 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *