uppletande aktiveringskurs 3/7

Dyblöt och frusen in i märgen är resultatet efter dagens aktiveringskurs. För idag skulle hundarna få leta föremål i en stor ruta och det gör man såklart utomhus. Och det småregnade lite när vi träffades och sedan ökade det bara på! Men kul hade vi!

Vi fick alltså trampa ut en ruta på ca 100×100 meter alla som skulle använda den rutan, och det var ganska högt (och blött gräs). Sedan vallade vi också den rutan.

Hundarna fick sedan en och en leta efter ett föremål i sele och lina (jag höll inte i den men för säkerhets skull så att vi kan få tag i hundarna om det behövs då vi var i ett populärt friluftsområde). Freja var först ut i vårt gäng. En av de andra kursdeltagarna gick bara rakt ut en liten bit och kastade upp föremålet och släppte den sedan. Allt medan Freja fick se på. Hon blev nog faktiskt förvirrad av selen för hon försökte hitta ett spår att följa och ignorerade helt leksaken. Så då tog jag leksaken och gick ut med den, efter att först visat den åt henne och då var hon med på noterna och sökte istället för att spåra.

Nästa gång fick en av de andra gå längre bort men ännu ganska rakt och lägga ut medan jag höll Freja. Hunden ska inte heller släppas förrän den är lite samlad, det ska inte vara tokstressande iväg. Det gick bara bra nu visste hon vad hon skulle göra.

Inga bilder från ikväll då det var mörkt och regnigt, utan istället en bild i repris från i helg då vi också letade saker.

Och sista svängen gick två av de andra ut med varsin leksak en och en åt olika håll så att hunden ska få jobba ut i hela rutan. Det gick också bra Freja letade såklart upp den i den riktningen hon sett gå ut sist och så behövde jag bara påminna henne om att leta vidare så fortsatte hon och letade reda på den andra. Men hon ville inte ta de dyngblöta leksakerna-någon måtta får det ju vara!

Nu fick hunden se men såklart ska man banta bort synintrycken allt eftersom när hunden vet vad det är fråga om. Och gärna lägga ut leksaker långt bort mot motsatta kanten som man skickar ifrån i varsitt hörn så hunden får jobba i hela rutan.

Detta är också en utmärkt vinteraktivitet. Man ska alltid trampa upp en fyrkant som hunden har som referensramar och är det inte alltför mycket snö kan man ju valla av inuti eller åtminstone gå i ett kors och sedan lägga ut/slänga leksakerna.

Och är det mycket snö kan man ju trampa upp en ruta och sedan kasta in leksakerna från den. Har man en hund som inte gillar leksaker kan man t e x ha toapappersrullar med godis i eller liknande.

Fleeceoverallen hade jag med till prickflickan och det var bra att kunna ta på den efter uppletandet så att hon slapp sitta blöt i en kall bil. Hur har vi kunnat klara oss utan en sådan i alla år?

Imorgon blir det aktiv promenad med Ville jag beställer o-regn då tack!

5 thoughts on “uppletande aktiveringskurs 3/7”

  1. Har du inte uppdaterat sedan 18 oktober eller har jag missat det?
    Hur är det förresten med pudelpälsen, fastnar det mycket skogsskräp? Det är ett h-vete med cockrarna i skogen – de kommer hem som vandrande pinnar!

  2. Trots att det är dåligt väder så känns det väldigt skönt att ha varit ute när man väl kommit in 😉 Säkert skönt för Freja att krypa in i sin overall 🙂

  3. Låter som en toppen kurs trots vädret! Näe fleece overall/täcke är ovärderligt vid rusk väder! Vi vill också ha fint väder till imorgon – då är det kurs kväll!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *