Aktiv promenad med Ville

Idag passade jag på att vara med på en aktiv promenad med Ville. hela dagen hade det varit klart väder och när jag for hem från jobbet för att packa med mig saker och Ville började det-gissa vad- just det!regna!

Men skam den som ger sig jag packade ner Villes regnoverall och såg fram emot att bli lika genomdränkt som igår.

Först samlades vi och fick presentera oss för varandra och dricka en kopp kaffe medan instruktören gick igenom vad vi skulle göra under promenaden. Och hurra när vi kom ut hade det slutat att regna!

Promenaden är i tätort med små skogspartier emellan. Först fick vi gå 5 minuter på bägge sidan av gatan med lite avstånd så att hundarna får pejla in varandra. Därefter gick vi på led närmare varandra och ganska sakta så ska den som är sist köra om alla i en liten båge, med ett avstånd som den hunden/hundarna klarar. hela tiden belönar man “bra ” signaler hos den egna hunden mot de andra och kontakttagande med föraren.

Därefter var vi i ett skogsparti och fick göra två sökrutor var, inte lika stora som igår men anpassat för vad hunden klarar små rutor för de yngre förmågorna som var med ( 3 och 8 månader) och större för de äldre. Man binder upp hunden, trampar alltså upp en lämpligt stor fyrkant, vallar av området innanför och släpper ett föremål eller en större godis innanför rutan. Sedan fick hundarna såklart leta upp det man släppt!

Så gick vi vidare och gjorde godisträd åt hundarna och det behöver jag knappast förklara desto mer vad det är.

Även i mörker funkar godisträd bra!

Därefter gick vi på led igen och lekte följa John. Den som gick först fick göra något valfritt exempelvis ett lydnadsmoment eller trick. Och sedan skulle alla som kom efter göra samma sak. Den som gått först fick sedan sätta hundne och övriga gick då förbi så nära som hundarna klarar av och den som varit först fick falla in sist. Bland annat blev det ett sitt stanna kvar med inkallning, fotgående i 360 graders sväng, dansa och zick-zack (en utmaning för matte att inte trassla in sig i kopplet).

Sedan gjorde vi lite omkörningar igen och sedan var promenaden slut!

Jag gillar verkligen dessa promenader för man tränar så mycket! Dels samarbete med sin hund men också att ha andra hundar inpå och så blir det ju miljöträning i allra högsta grad. Och eftersom de inte ska störa varandra med att lukta och hälsa på varandra är det en bra träning för självkontroll på hunden.

Freja fick stanna hemma med Tim och gnaga ben, visst ser hon intelligent ut på bilden:

Bästa att ha benet i munnen så ingen tjyvaktig pudel snor det!

Sedan har hon visst läst samma böcker som mig för unghundar ska ju ha en till lite jobbigare period mellan 18-24 månader så hon har börjat med sådana saker som att riva sönder toapapper. Fortfarande har hon ett stort konto att ta av då hon är den valp/unghund vi haft som knappt förstört något, garanterat minst i alla fall!

Jag gillar hennes sladdriga och utströsslade stil…….

Nu roar vi oss bara hemma och i skogen själva till i helg då det blir ID-spår med Freja, blir så kul att prova jag ska ha med en smutsig eller i alla fall begagnad socke. Och givetvis beställer jag o-regn även då tack!

5 thoughts on “Aktiv promenad med Ville”

  1. Ja aktiva promenader är jättekul!

    Pia vad tråkigt med svärmor och att dessutom sedan flytta x 3 är inte särskilt kul.
    Men hoppas att ni får några lugna helger efter det då! Och Oregn och Oblåst!

  2. Härligt att Freja blir lite mer lik Wilma Bus är ett måste 😉 enligt Wilma i alla fall Kuliga promenader ni har . I dag har vi faktiskt Oregn Men det ser mörkt ut i kanterna Hmm Ha en trevlig helg Kalle och jag tänkte ha en flyttfri helg Bägge sönerna har ju flyttat så det har varit en del stök hemma . Men den flyttfria helgen sprack Kalles mor dog i veckan och nu måste allt ut från hennes rum på hemmet….

  3. O-regn – det låter bra det… Och vi har faktiskt o-regn idag, och o-blåst också för den delen. smiley
    Dom aktiva promenaderna verkar jättetrevliga!

  4. Wow låter som kanon promenad! Perfekt att kunna träna så mycket framförallt socialt! Härligt att Freja börjat med lite unghundsbus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *