BPH, Beteende och personlighetsbeskrivning, hund

Idag har Freja gjort den nya “mentalbeskrivningen” för sällskapshundar, BPH.

Den skiljer sig en hel del från MH även om mycket är lika.

Skalan för bedömning är från 0-4 där 0 betyder inte alls och 4 mycket

Först börjar man med främmande person, precis som på MH får man först gå runt publiken med hunden och sedan ställa upp ensam. Testledaren (TL) går i en triangel emot en och klappar med händerna och stannar till två gånger, sedan ställde hon sig bredvid mig, tyst och ytan att ta kontakt med hunden. Freja hade följt hennes rörelser mot oss lugnt och avslappnat och gick fram och tog kontakt direkt hon ställde sig vid oss. Efter en viss tid hälsar TL på hunden och rör vid den, sedan hälsar TL på ägaren och tar sedan med sig hunden på promenad från ägaren. Även det tyckte Freja var helt ok och följde glatt med testledaren.

Freja på promenad med TL

Därefter var det hantering som också är annorlunda. Testledaren känner igenom hunden lyfter och håller uppe tassarna (typ böjprov) och det var väl inte Freja alldeles bekväm med men gjorde inga försök att komma undan eller streta emot. Och så var det tandvisning som ju inte är så konstigt när man ställs ut.

Så på momentet främmande person fick Freja Glad i människor 3 och trygg 2.
För min del är glad i människor 3 alldeles lagom 4 är snudd på överdriven tillgänglighet.

Sedan var det lek då jag först fick leka med egen leksak och kasta iväg den, sedan leka med spengummi (tillhörande provet) och kasta och slutligen skulle TL leka med hunden.

Precis som jag visste lekte Freja glatt med sin egna sak och sprang även och plockade upp den,spengummit sprang hon efter men plockade inte upp och TL sprang hon fram till och tittade vad hon gjorde men leka med andra än matte, nej inte min grej tyckte Freja!Lek med egen leksak
Och lek med testledare visst var det intressant men leka på riktigt nja…

Så i momentet föremålslek så fick hon 2 på energisk och 2 på lekfull.

Sedan kollades matintresset med godis i tre burkar, en helt öppen, en med ett löst lock på och en med fastskruvat lock på. Freja åt upp den första, petade lite på andra burken sedan började hon undersöka området istället.


Inte heller något som förvånade mig jag vet att hon väljer bort mat väldigt lätt, trots att hon är en dalmatiner. Hon gjorde ett svep till innan tiden tog slut. På det momentet fick hon 1 på energisk eftersom hon försökte litegrann i alla fall.

Sedan var det då dags för momentet överraskning, en siluett som fälls upp när man kommer gående emot den. Ägaren ska stanna och släppa kopplet.

Jag hade trott att Freja skulle sticka, hon är en reaktiv mjukis i min mening, och för mig är det helt ok att de reagerar så länge de avreagerar, det är viktigast för då fastnar inte otrevligheter.

Men hon stack inte utan hon hoppade lite baklänges sedan stod hon kvar och skällde i jämnhöjd med mig och försökte låta kaxig och skrämma iväg den fula gubben. Det trodde jag inte om henne faktiskt, det var egentligen den enda riktiga överraskningen för mig.

Här har den här lilla konstiga figuren precis flugit upp.

Hunden ska ju såklart sedan fram och avreagera och så får man passera två gånger för att se om obehaget sitter kvar och ev nyfikenhet.

Man ser till att hunden verkligen undersökt den läskiga gubben

Och så passerar man förbi två gånger och kontrollerar om hunden visar någon kvarstående rädsla t e x genom att bukta undan eller kroppsspråk men det hade inte Freja.

Hon fick 1 i nyfikenhet, det fanns ingen särskild nyfikenhet hos henne och 2 på arg, hon stod ju kvar och skällde på fulingen, samt 2 på trygg. och inget kvarstående, vid avslutande passagen jättebra!

Nästa moment var skrammel, en tunna med en kedja i som snurrar igång när man kommer gående emot den. Där stack hon-trodde jag – men när jag läste protokollet såg jag att hon bara hukat sig och gjort ett stopp, sedan hade hon skvätt lite strax bakom mig. Och såg i den vevan husse i publiken så då sprang hon dit också. Men var inte särskilt rädd utan svansen viftade glatt på hennes artighetsvisit.

Här har det börjat skramla

Där var hon mer nyfiken det blev en 2.a och 2:a på trygg. Inget kvarstående i passagerna utan bara nyfikenhet.
Jag är jättenöjd med det!

Och den här var hon mer nyfiken på, vilket är positivt, ingen kvarstående rädsla vid passagerna utan bara nyfikenhet.

Sedan så var det dags för närmande person, en person som ska se konstig ut för hunden med stor svart hatt, solglasögon och cape. Som närmar sig hunden lite stelt. Personen är bakom ett skynke och klappar först i handerna och kliver sedan fram och närmar sig, pausar, närmar sig o s v. Freja iakttog honom med stort intresse men med ett upphöjt lugn. Sedan vände han sig om och vi fick gå fram emot honom. Freja tog kontakt själv med honom och då fick vi klä av honom och hon blev riktigt glad när hon märkte att det ju var en människa.

Fula gubben på gång mot oss….

….och Freja höll lugnt koll på honom. I det här momentet ska hunden ha en långlina på BPH.

Här har hon redan tagit kontakt så figuranten håller på att ta av sig kläderna.

Och sedan får den avklädda (ja inte helt) figuranten springa åt sidan och locka på hunden, det fick han även göra för Freja trots att hon redan hälsat.

Jag är så nöjd över att hon var så trygg och glad i denna del av momentet, 3 på glad i människor, 0 på aggressivitet, och 3 på trygghet, bättre kan det inte bli!

En MH-figge som var med i publiken hade tyckt att det var så roligt att se en dalmatiner med 0 aggressivitet i en situation som denna då han tyvärr sett flera motsatser på just dalmatiner, som dessutom haft svårt att bryta.

Sedan var momentet underlag där man ska gå över en bro som vippar och typ plexiglasplåt som ligger på marken. Ingen höjdare tyckte Freja men det gick med lite lock och pock så där fick hon 1 på trygg.

Sedan var det dags för skott som är valfritt. Här används inte beteckningen skottfast utan trygg och då är ju en 4 det bästa, lite baklänges mot MH.

Först skjuts ett skott medan man är i rörelse och sedan ett medan man står still.
Freja fick högsta betyg 4, d v s hon var helt trygg vid skotten!

Skott vid stillastående skytten är på BPH synlig och befinner sig 50 meter från hunden så det är skytten i bakgrunden.

Och sedan bedöms över alla momenten ljudlighet (där fick hon 3!) för hon pep en hel del, jag tror problemet var husse i publiken för Freja brukar inte pipa utan vara väldigt cool……och så Positiv attityd där fick hon 3, hon tyckte att det mesta var skoj och viftade glatt på svansen mest hela tiden.

Så hon fick omdömet en glad hund som tycker mycket om människor! Och uppenbart är hon snäll ocksåsmileyhon hade ju 0 i aggression vid den konstiga herrn även om hon var kaxigare än jag trott vid figuren som for upp.

Så även mentalt är hon vad jag trott och har de bitar jag prioriterar, socialitet utan att vara överdriven, tål skott och avreagerar bra när hon utsatts för skrämmande saker.

Det man får vid testen är bara en sammanfattning så det blir spännande att få läsa mer när man ta del av alla kryssen i beskrivningen.

7 thoughts on “BPH, Beteende och personlighetsbeskrivning, hund”

  1. Kerstin jag skulle rekommendera MH till brukshundar eftersom det är så inarbetat och mycket statistik som finns och tror jag BPH till andra som inte är “mentalnördar” det är nog lättare att “greppa” som hundägare. Men bägge testerna/banorna liknar varandra mycket helt klart eftersom BPH ju kommer från MH.

    Katta; Nej jag tror inte jag ska göra MH jag hade tänkt göra det innan men det känns som att det inte kommer att tillföra mer för mig. Testerna i banorna är ju lika, det enda som jag inte tycker finns med i BPH är aktivitetsnivån som jag tycker är väldigt intressant men det kanske man kan se i det fulla beskrivningsprotokollet.

    För Frejas del vet jag ju att hon kopplar av lätt så jag har inget behov av att göra MH bara för det momentetsmiley

    Och tack själv!

  2. Vad spännande! Kommer du även att göra Mh med henne om du får chansen? För visst var det så att du inte fick plats på mh men på detta?Vad skönt att du är nöjd!! OCh förresten, tack för senast!! =)

  3. Rolig läsning! Visst är det spännande när det ändå dyker upp en överraskning 😉 Om du skulle rekommendera test till en annan hundägare, skulle du säga MH eller BPH?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *