Vi hade i alla fall tur med vädret

Nej det hade vi inte det är -18 så det blir inte så lång långpromenad idag och Tim får stanna hemma han fryser direkt när det är så kallt trots overall.

Han har varit och skrapat tänderna och fått en liten hälsokoll allt ua inklusive hjärta och veterinären kommenterade att det inte är ofta han söver 16-åriga hundar! Vilket fick mig att tänka på den stjärna till veterinär som förra året skulle avliva honom när han fått en infektion i halsen och rosslade……….Nu fick han en antibiotikakur direkt efter skrapningen för att förhindra det.

Lilla Ibbi-hunden som mest funderar på bus fick ju också vara till veterinär

För att kolla upp knölen och röntga höfter/armbågar när hon ändå skulle få lugnande och röntgas. Knölen syntes inget i så den får hon leva med teorin är att det har blivit onormal hudtillväxt där. Hon är ju inte besvärad av det så då är det ju inga problem.

Vi har förvisso inte tur med vädret men vi har i alla fall tur med höfterna. Resultatet från röntgen blev HD A och ED 0 , perfekt! Jga har varit lyckligt lottad på den fronten alla mina dalmatiner, som jag röntgat, har haft A-höfter. Fast det får man ju tacka arvsanlagen för.

Jag gör saker som inte borde vara bra enligt de teorier som finns om hur miljöbiten spelar in på HD. Jag har alltid mina valpar och unghundar i gott hull de får äta hur mycket de vill. Finns HD-anlag så rekommenderas man att hålla hunden slank men inte mager. Orsaken till att jag försöker ha hull på dem är att de måste ha något att sätta muskler av (tror jag) och att de vid 1-årsålder alltid smalnar av våldsamt, så har man en pinnig unghund blir de på tok för tunna. Även Isis har nu självmant börjat äta mindre och är väldigt smal nu jag skulle gärna ha henne i lite högre hull.

Sedan tar jag ut valparna i skogen så tidigt som möjligt gärna från 10 veckors ålder om vädret tillåter det. Så får de följa med på de vuxna hundarnas långpromenad i skogen. Givetvis i sakta mak, för de ska inte motioneras, och de får springa fritt och bestämmer själva när de vill gå eller springa. Men jag tror det är viktigt att valpar och unghundar får röra sig ute i terrängen under uppväxten för att stärka ben och leder. Medan koppelpromenader bara är ett nödvändigt ont det gör jag aldrig för att “motionera” valpen utan för att rasta den och miljöträna den.
Och Isis har ju verkligen varit som en flygande torped som hoppat på stenar, stockar och plaskat i alla vattenpölar hon kunnat hitta. Säker på foten som en liten bergsget redan när hon var ittebitteliten.
Det finns hundraser där man rekommenderas väldigt begränsad rörelse helst i koppel för att minska HD-risken men jag tror tvärtom. Och även ortopeder rekommenderar att valpar ska få springa fritt men inte motioneras. Om man har en hund med en skada/sjukdom är det ju såklart en helt annan sak.

Veterinären kommenterade just att Isis bakmuskler var så starka hon ser inte så våldsamt musklad ut men på röntgen var de väldigt täta.

Men till sist och syvende så är det arvsanlagen som bestämmer och man kan möjligen förbättra eller försämra läget litegrann.

Och det är ju alltid skönt att få bokstaven A för då behöver man inte fundera på det utan kan härja fritt. Och hoppa högt!

En bild på Elvis när han slappar i kattklätterställningen måste vi också ha:
Jag hade gärna gjort honom sällskap, ja inte i ställningen men i slappandet men får allt se till och försöka fixa Ville idag.

5 thoughts on “Vi hade i alla fall tur med vädret”

  1. Vad skönt att hon har bra höfter och leder… Det är inte kul när dom har dåliga och börjar få ont.Vilken härlig slapparställning Elvis har. =)

  2. Grattis igen till resultaten. Och vad skönt att gammelgubben mår så bra att han orkar få tänderna skrapade 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *