Rallylydnadskurs

Idag startade äntligen rallylydnadskursen för nybörjare där vi ska lära oss alla skyltar som ingår i nybörjarklassen men fokus kommer att ligga på att kunna gå med “leende koppel” för är det sträckt så blir det avdrag samt att ligga och sitta rakt. Lite teori om rallylydnad var det såklart.

Så vi började med kontaktövningar, först att hunden ska stå elelr sitta framför en och belönas vid ögonkontakt.

Nästa steg var att lägga till att man gick några steg baklänges med hunden, fortsatt under kontakt.

Och när man repeterat det och det fungerade så bar det dags att backa med kontakt och sedan vända runt sig själv 180 grader så hunden föll in i fotposition och belöna där.

Sedan fick vi börja jobba med skyltar först s k stationära där den första var stop, sitt. man ska alltså gå fram och stanna en halv meter ifrån och sätta hunden. Här skulle vi se till att vi håller ett sådant avstånd att hunden inte lyckas nosa på skylten, för det ger avdrag. Belöningsplaceringen för att få hunden rakt ska man belöna från hundens vänstra sida.

Även om vi inte tränat på mer än ett år verkar Ville komma ihåg en hel del. Mer än matte tror jag…….han följer fint och är helt med på noterna. och pudlar är ju pudlar hade det inte varit för all pälsvård som krävs hade jag nog hållit mig till den rasen och faktiskt lagt ner planerna på “dalmatinerverksamheten”

Därefter blev nästa skylt den som finns på översta bilden då ska man gå fram sätta hunden och sedan lägga den direkt. Och så gå vidare från liggande. man får ju prata oavbrutet om man så vill så det är inte svårt. Och så får man ju använda händerna också. Ville ligger och sitter rakt och fint redan så det är ju bra.

Sedan fick vi träna på några riktningsskyltar vänster, höger och helt om höger. Här är ju mest tricket att hålla avståndet till skylten och inte gå för nära. Och man kan ju förstärka med handtecken, det behöver inte Ville för vanliga svänger men helt om blir bättre om jag hjälper till att ta han runt med handen.

Avslutningsvis fick vi gå en liten bana bestående av dessa skyltar kul. Jag har i och för sig inte tänkt mig att tävla i rallylydnad men som instruktören sa det är ganska lätt att tävla i rallylydnad så vi får väl se. Det kräver ju inte alls samma precision och nötande som tävlingslydnad.

Och har man bara fått till uppmärksamheten och samarbetet så är man nästan i hamn.

Inga bilder på Ville utan bara de andra kursdeltagarna då jag är själv med Ville där.

Kul är det som vanligt jag blir aldrig less på dessa kurser utan tvärtom man lär sig något nytt varje gång!

6 thoughts on “Rallylydnadskurs”

  1. Vi har tränat lite rallylydnad på eget håll, jag skrev ut några skyltar och så körde vi, med båda hundarna. Och kul var det även om vi kanske inte gjorde helt rätt. =)

  2. Helt rätt Johanna vid tävling ska man hålla sig inom 0,5 m från skylten.Jag var otydlig för vi ska hålla avstånd nu när vi håller på och lär in det så de lär sig att inte bry sig om skyltarna istället för att gå nära och ge dem tillfälle att göra fel 🙂

  3. Vad roligt med kurs! Ja Clifford använder gärna skylthållarna som tasstarget – gullet tror att han ska tassa 🙂 Men eftersom vi inte har några tävlingsplaner så lägger jag inte ner något krut på det. Av vår kursledare fick veta att vi skulle gå så nära skylten som möjligt – tänk att det kan vara så olika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *