Kan man ta hunden med sig upp i himlen?

Ville och Isisi har varit på semester i en vecka nu och vi flög till Malaga från Kastrup.
Jag har fått många frågor om att flyga med hund bland annat en dam på Kastrup som själv hade dalmatiner. Likväl som folk tycker att man är galen.

Alla hundar skulle jag definitivt inte flyga med då hundar över 8 kg och alla hundar som skulle utanför Norden (med det flygbolaget) ska flyga som Cargo d v s i ett speciellt lastutrymme som är tempererat och de behandlas som bagage. Man får checka in på flygplatsen med hundarna vid disk och sedan gå till en speciell lastavdelning där buren röntgas. Sedan får man sätta hundarna i burarna och lämna dem där, medan man själv går vidare för säkerhetskontroll.

Jag var inte ett dugg orolig för att flyga med Isis. Hon tål liv och väsen väl och det måste de göra, de transporteras ut med skramliga vagnar och får vänta på lastning bredvid flygplanet där andra plan kan komma indånande i närheten. De lyfts i burarna och skickas på band. Därför burtränade jag henne ordentligt före och hon kopplar verkligen av i sin bur och kunde ligga där några timmar utan problem. Och blir hon skrämd så släpper hon det direkt det vet jag utifrån hennes BPH.

Och det stämde bra, jag kunde se henne på hemresan när vi gick ombord planet och hon låg på transportvagnen i buren bredvid flyget och väntade på att bli lastad. Hon låg lugnt ner och vilade med hakan mot burbotten.

Ville däremot är en mer känslig själ och inte lika trygg i sin bur trots träning. Han fick därför milt lugnande men var lite hässjig ändå när vi tog ut honom ur buren. Så honom kommer jag att fortsätta att ge starkare lugnande när vi flyger eftersom han stressar upp sig. Något större trauma var det inte trots det Ville, eller rättare sagt bägge hundarna hade svansarna uppe och var trygga i sitt kroppsspråk direkt de kom ut på flygplatsen.

Jag skulle inte flyga på en sådan resa med en mer känslig hund som är t ex underlagsrädd eller som visar att rädslor/oro fastnar eftersom det kan vara en del skrämmande innan hunden kommer in i lastutrymmet. Själva flygturen är nog inte värre än att resa i kombiutrymmet på en bil…..

Jag skulle inte heller flyga till Spanien under sommartiden för det blir så hett. Att ligga och vänta på lastning i mer än 40-gradig hetta är knappast nyttigt. Och nu är ju inte vi intresserade av att ligga på stranden och sola, hade det varit huvudsyftet hade jag såklart lämnat hundarna hemma.

Buren måste uppfylla IATAS krav, jag beställde dem från Häromi. Kraven kan ni läsa mer om på deras hemsida sök på IATA Shipping your dog or cat.
Bland annat ska det vara en tät botten, krav på storlek, ventilation runtom m m.
Burarna var delade med “snäpplås” i plast. dessutom fanns det förborrade håll för att även dra ihop buren med skruv om man ville, vi drog ihop den med buntband. även burdörren låste vi med buntband när vi lastat hunden i buren, det fanns två hål på ovansidan och nedansidan för det och sedan hade vi med en liten avbitare i en av fickorna i buren.

När det gäller förberedelserna innan så skulle vi till Spanien och Gibraltar, alltså EU-länder. Hundarna blev rabiesvaccinerade och fick nya pass hos veterinär. En vecka innan resan fick de Advocate med tanke på otrevliga parasiter såsom leishmania som sandmyggen kan sprida och hjärtmaskar m m. Så man bör kontrollera sådant också formellt sett behöver hunden bara rabiesvaccinering minst 21 dagar före men det finns andra otrevligheter man bör skydda hunden mot. De flesta veterinärer har bra koll på det.

I Gibraltar får dessutom vissa hundar av kamphunddstyp inte komma in om man inte kan påvisa vilken ras det är. Ingen av mina hör ju dit, de ville bara se att vi hade hundpass.

När det gäller Spanien måste hundar av kamphundstyp ha munkorg. Vad jag inte visste, men vet till nästa gång är att alla (stora?) hundar som ska åka med offentliga medel måste ha munkorg. Så Ibbi fick åka tåg i transportburen. Nästa gång vi ger oss ut i världen ska jag ha en enkel munkorg med för säkerhets skull.

Annars fungerar det fint med hund i Spanien. På alla restauranger och de flesta affärer var vi välkomna med hundarna och fick mycket komplimanger för våra vackra hundar. Inga otrevliga kommentarer alls. Alla hotell tar inte emot hundar, det måste man ha kollat innan. Vädret var lagom varmt (mellan 19-25 grader) så hundarna orkade hålla igång hela dagarna.

Hundarna uppskattade definitivt sin semester och uppförde sig som om de alltid levt storstadsliv och gått på restaurang varje dag. Särskilt Ville var på alerten och som fisken i vattnet, helt outtröttlig. Men så har han ju spanskt påbrå smileyMedan Isis var mycket trött på kvällarna efter att ha gått mycket och alla intryck.

Jag kan mycket väl tänka mig att semestra med hundarna fler gånger!

Mer om Villes och Ibbis semester kommer senare!

isis på restaurang i Gibraltar

One thought on “Kan man ta hunden med sig upp i himlen?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *