Allmänlydnadskurs II

Sommaren tog verkligen slut nu. Men det går ju att höra saker för det. Som att gå allmänlydnadskurs med Ville.

Imorgon är det dags igen men jag tror inte det blir så mycket vi får ut av den. Isis är i höglöp så Ville är inte särskilt kontaktbar just nu. Får se hur det går att jobba med honom när vi är på annan plats än med den sköna.

Mina valpplaner har jag åter lagt på hyllan. Jag tror det är svårt att sälja valpar på en omeriterad hund med katastrofresultat på utställning. Och jag tror inte att hon någonsin kommer att tycka om att ställas ut.Egentligen skulle jag vilja köpa in en ny avelstik men ytterligare en hund, särskilt en valp känns jobbigt det med. Och som vanligt finns ju inga garantier för vad det blir av en valp…..Det kanske är dags att ge upp den drömmen.

Åter till allmänlydnanden. Förra veckan fick vi återigen träna på pinnen. D v s framåtsändande till pinne, bara några gånger. Ville kändes seg och ville inte alls leka han som brukar älska det så jag fick ta godis istället. Tror det berodde på kärleken.

Hemma tränar vi på skick runt lyktstolpe!

Sedan fick vi träna på att träna. Vi har hundarna uppbundna mellan övningarna med kompostgaller runt . Vi skulle inför varje övning se till att ha godiset klart, kopplet klart och klart för oss vad vi skulle träna. Ca 10 x 3 repetitioner där hundarna ska ha korta pauser emellan. Och sedan en lite längre paus och byte av övning. Med målet att hunden ska ha fullt fokus på oss när vi väl jobbar.

Kamplek är kul tycker Ville när man inte är kär upp över öronen i alla fall….

Det är intressant vilken skillnad det blir när man verkligen tänker på det och det kan jag och mina hundar bli mycket, mycket bättre på.

Nästa övning var därför att ta ut hunden ur hagen och leka med 100 % fokus på det och sedan tillbaka in. Ut en snabb sväng och tillbaka in o s v. Vi fick ta godis istället, han är duktig Ville men släpper mig en liten stund just när han fått sin belöning. Så det får vi jobba vidare med.

Nästa övning var sedan kontakt med baklängesmarsch och sitt. Snabbt och med full koncentration. Samma som förra övningen han är förig och följer mig med 100% fokus men släpper mig vid belöning.

Jag fick förresten prova ugnstorkad kycklingfärs som belöning till Ville och det slog allt enligt honom. Isis verkar föredra pannkaka faktiskt i mina godistester!

Så nu har vi tillverkat hundgodis dels som blandfärs, kavlar ut på plåt och en timme i 75 grader sedan skär man i små bitar. Och samma med kycklingfärsen. Kycklingfärsen har den fördelen att den inte blir kladdig.

Sedan var det dags för freestyleövningar. eller inledningen till sådana.

Först ska hunden gå mellan benen på mig när jag går framåt alltså hela tiden vara i position mellan benen. Belönas växelvis från vänster och höger hand.

Därefter var det att ha hunden vänd emot mig i koppel, kasta en godis mellan mina ben och sedan vänta tills hunden börjar backa efter att ha tagit godisen och klicka och belöna då. Blir spännande att se vad vi ska bygga på med då.

Och slutligen var det då stenen. Hunden får ställa sig med framtassarna på en sten tvärs emot en och sedan ska de trampa runt den med bakbenen.

Isis tränar jag ju samma saker med men henne får jag köra 5×4 med istället annars tappar hon sugen. 10 repetitioner på raken blir för mycket för henne.

Men hon tycker att det är riktigt kul att leka med mig numera så det är trevligt. Vi laborerar med olika leksaker också, olika sorters lek. Men kamplek är än så länge bäst. Eller att få jaga efter flytleksaken i havet!

Isis som för det mesta är smutsig beroende av att det finns såååå mycket diken och gyttjepölar. Överallt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *