Valpkurs del 3

Trots snön var vi några i alla fall till valpkursen men det var visst manfall.

Första övningen var lek, jag har ännu inte lyckats att få Alwex att gå igång på det på kursen men hemma är det dökul. Det var byteshandel idag d v s att man har två leksaker, leker med en och slänger iväg den. När valpen springer efter den tar man fram nästa leksak och börjar leka med den. har man tur tar valpen med sig första leksaken och kommer till en!

Vi fick fortsätta med fokus och där vi fick börja belöningsplacera utifrån var man vill att hunden ska fästa sin blick i framtiden. För den som har småhundar är ju vänster knä ganska bra för större vänster höft. Alltså man går baklänges och när hunden följer en med blicken fäst varsomhelst på en klickar man och belönar då i mitt fall vid vänster knä samtidigt som man fortsätter att röra sig bakåt. Det gick ganska snabbt så märkte man att alwex började sikta på min vänstra sida.

Det var full fart på Alwex idag han var så taggad att det i alla övningar ingick små krumsprång och hopp, jättekul! På teorin/samlingen innan ligger han lugnt och sover.

Nästa var inkallning med handtarget och då fick vi ha tre valpar lösa samtidigt och helt enkelt kalla in, sätta ner handen och hunden ska då fram och dutta i handen, klick och belöning och så röra sig bort från hunden och kalla in igen. jag trodde Alwex skulle vara mer intresserad av de andra valparna men det var han inte alls utan det var övningen som var jätteskoj! Sedan fick vi lämna dem en och en hos instruktören och gå iväg och kalla in medan de andra höll på med sin träning i området, det gick också jättebra.

Duktiga små skruttar vi har.

Sedan var det att backa och då fick vi sätta upp en smal gång med hjälp av kompostgaller. Man placerar en belöning utanför den, visar den för valpen och backar in med valpen emot sig. Så stannar man och väntar och den enda rörelse valpen kan göra är ju att backa så då klickar man och valpen får springa och ta belöningen bakom sig. Gick väldigt fort för dem att fatta galoppen men en övning man får vara försiktig med och inte göra för mycket då många hundar inte är van att använda bakdelen.

Och slutligen var det sitt under baklängesmarsch som nu ska utformas mer mot stanna kvar så när hunden sätter sig ser man till att luta bakåt och sedan fram igen, klick och belöna. med tiden ska man kunna ta något steg bakåt sedan hunden satt sig utan att den reser sig och sedan fram och belöna!

I hemläxa har vi fått en mass miljö- och passivitetsträning vi ska göra samt lära hundne varsågod. Vi ska börja med att kasta ut en godisbit åt gången åt hunden och säga varsågod. När den fattat att det kommer godis vid varsågod så slänger man iväg en godis en längre bit bort och håller hunden i halsbandet/selen tills den slappnar av då säger man varsågod utan gester så den får ta den. Detta ska sedan bli impulskontroll och extern belöning.

En riktigt bra kurs och Alwex är så me dpå noterna det är jättekul! jag provade att ha med pannkaka som belöning men det gillar inte han. Grillad kycklingfärs och köttbulle gick däremot bra. Då vet jag det! Skinkost på tub ska jag också prova nästa gång.

Vilhelm Engman har skaffat sig olater och har börjat sätta sig vid matbordet och tigga mat om man lämnar stolen för att hämta något…..

Han har ett vacker ansikte med en lång och stilig nos som inte är tunn eller något sådant. Och trots att han hoppar upp vid matbordet stjäl han inte. Mina hundar är sååååå väluppfostrade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *