Helgas BPH

Helgas kull är ju bara 4 hundar så alla kunde komma och göra BPH vid ett och samma tillfälle. De var fantastiskt roligt att se för de är lika varandra i sättet, det syntes. Och det är ju extra värdefullt vid avel att kunna se hela kullens BPH liksom hela kullens ledstatus. För hela kullen är även röntgad.

Helgas spindeldiagram


Helga är ganska mycket som jag väntade mig , man kan se på hennes spindeldiagram att hon är mer social än en genomsnittsdalmatiner och jag tycker det är jättepositivt; för mig är det viktigt att ha sociala dalmatiner som gillar människor.

Hon visade inte heller några som helst tecken på aggressioner, ytterligare en viktig och önskvärd sak för mig.

Hon skällde på den närmande personen men som beskrivaren sade, det finns inga tecken på att hon är arg, hon bara talar om att något händer och det är ju precis så dalmatiner ska fungera, de ska vara larmande men inte aggressiva vakthundar.

Underlaget gillade hon inte men det gick det bättre mot slutet när hon fått gå över någon gång och det är inte heller något jag märker av i vardagen. Vi går ju över spångar och små otäcka broar m m när vi är ute och går och hon har aldrig tvekat att gå över.

Hon är också mycket nyfiken av sig i verkligheten, hon ser och hör allt, det ser man också på nyfikenhet och undersökning av annat i diagrammet.

Helgas sammanfattning


Om man sedan tittar på sammanfattningen som är en mer subjektiv bedömning av beskrivaren och där hunden jämförs relaterat till alla hundraser (spindeldiagrammet visar ju skillnad mot rasmedelvärdet) så var jag lite överraskad att hon bara fick en 2:a på energisk men som beskrivaren sade, hon kan faktiskt stå stilla det är bara svansen som viftar hela tiden. Det tycker jag var huvudet på spiken när det gäller henne hon är glad och positiv i grunden och hon fick också en 3:a på positiv attityd. Det är betydligt enklare med hundar som möter det mesta som händer dem med en positiv inställning.Och slutligen så kan man säga att kullens spindeldiagram visar också på att styrkorna i denna kull de är mer sociala än genomsnittet och uppvisar inte aggressioner.

Om jag skulle ha avlat på Helga hade jag haft en god bild av vilka mentala egenskaper jag hade velat att en hanhund skulle ha för att komplettera henne på bästa möjliga sätt och utifrån de avelsmål jag satt för mentaliteten relaterat till rasstandarden. Jag tror inte jag haft en lika tydlig bild utan ett BPH.

Puss på dig , Helga pussar på den närmande personen i slutfaserna.

Bilder från Helgas BPH finns i denna video:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *