EXTERIÖRBEDÖMNING

Hemma från rallylydnaden vi kursar vidare med Helga och det tar sig, nu kan vi gå samma bana samtidigt flera stycken och hundarna håller fokus på sina förare ändå, en intressant utveckling.

Igår var vi på en officiell exteriörbedömning med Helga, som i princip är att ställa ut hunden utan att tävla i konkurrens man får bara en skriftlig kritik och ett kvalitetspris som blir offentligt.
Hundarna bedöms en och en av en auktoriserad exteriördomare . Passade mig perfekt eftersom jag ville få någon annans syn på Helgas exteriör. Denna domare verifierade det mesta av det jag tyckte så det bekräftade det jag redan visste egentligen.

Så man kom just innan man skulle bedömas och sedan åkte man hem så for man fått hunden bedömd, toppen tycker jag och hoppas att man fortsätter med detta också sedan när vanliga utställningarna kommer igång igen.

Om Helga tyckte domaren att hon har en riktigt bra exteriör men p g a teckningen satte han ner kvalitetspriset. och det är ju bättre än tvärtom! Och det var ju inte en överraskning för mig heller att hon är för tungt tecknad men det ser inte jag som ett problem vid avel utan man får helt enkelt komplettera med en hanhund som har bättre teckning.

Viktigare är ju att hon har en bra exteriör!Kritiken blev:
16 månader. Elegant tik, välformat huvud, lite ljusa ögon. Bra hals & rygglinje, välansatt svans. Bra kropp för åldern med tillräckligt bröstdjup. Skulle ha mer förbröst. Bra benstomme. Normala vinklar. Bra bakställ. Tyvärr ganska övertecknad. Stora svarta fält istället för välmarkerade mindre prickar därav priset.

Kvalitetspris Good
Jag håller med om kritiken hon fått också den kändes rättvisande.
Så nu blir det inga fler utställningar för oss eftersom jag inte har lust att tävla i det och det är inte heller någon ide med hennes teckning.
Men det är jag inte heller särskilt ledsen över de andra hundsporterna vi roar oss med är betydligt roligare .


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *