Nosework

Nu när det får arrangeras tävlingar igen i hundvärlden så blev det dags för Helga och mig att avlägga ett doftprov, eukalyptus.

Första provet var det hett som bara den över 30 grader även om provet var inne och Helga är dålig på att tåla värme. Vi gick in och startade och först snokade hon mest av området, väldigt lojt och sedan vände hon uppmärksamheten mot lådorna och stannade till och markerade (? lite osäker själv där) en av lådorna. Det var inte den rätta med doften i utan domaren sade att det nog varit en annan hund på den. Sedan fick vi veta var den rätta var och när vi fortsatte markerade hon snyggt och prydligt den.

Jaja så är det ibland går det bara inte. Men hon försökte i alla fall och hade förstått uppgiften trots att hon inte var i riktig form.

Nästa doftprov låg 3 veckor bort och jag funderade såklart på hur jag ska göra för att minska chansen för felmarkeringar. På en noseworkträning ute uppmärksammade jag att hon slarvar med att markera exakt vid doftkällan och hon stannar inte heller länge. När vi diskuterade det med instruktören så var hennes kommentar att jag måste belöna mycket, mycket mera.

Jag har dessutom fastnat i ett mönster där jag bara står och matar några godisbitar vid källan som belöning oerhört förutsägbart och kanske t o m tråkigt.
Så efter inspiration från en onlinekurs så har jag nu 11 olika sätt att belöna i mitt belöningssystem där även leksaker ingår. Jag hade faktiskt inte tänkt tanken på att belöna nosework med leksaker, det gör jag ju i all annan träning vi gör, varvat med godisbelöningar då.

Så vid träningen och ett kurstillfälle innan det var dags för nästa doftprov så testade jag olika sätt att belöna. Just till doftprovet hade jag med en skattkista d v s en tät liten burk med rester från en kycklingtallrik d v s pommes, kycklingbitar som jag visade henne innan vi gick in och som hon då fick efter sitt väl utförda sök. Spännande att se när matte öppnar locket och få äta det som finns däri-om man är hund!

Vid ett av söken tidigare på kurstillfället under veckan “felmarkerade” hon tvärsäkert och tydligt och ingen av oss kunde se skillnad på det och när hon sedan gick på rätt behållare. Jag skriver felmarkerade inom situationstecken för något plockade hon ju upp som hon tyckte skulle markeras. Såklart lite extra nervöst inför kommande prov då men jag bestämde att det är hennes jobb att hitta doftkällan och mitt jobb att tala om när hon markerar och mer kan jag inte göra på provet utan det blir som det blir och det skulle jag vara nöjd med.

På doftprovet var hon klockren hon hade fullt fokus på lådorna och tog ett varv där hon luktade snabbt på alla och sedan andra varvet till rätt behållare, så snyggt. Så numera är vi godkänd i doftprov I i Nosework, jag ser fram emot att längre fram tävla i det!

En liten Alwex ville vara med på vinnarbilden och det fick han såklart. Även han tränar nosework precis som Isis och bägge gillar det men de tävlar jag inte med, de uppskattar inte tävlingsmiljöer.

Vi har även varit på en ganska snabb tur upp till Lappland 162 mil enkel väg och jag hade Helga med mig. Det blev Helgas första sova-borta-resa och hon skötte det galant, hon är väldigt enkel att ha med sig ingen stress trots att det var helt nya ställen. Hon var lite som Guldlock, hon åt upp godiset, provade att sitta i stolen och sedan sov hon sött i sängen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *