En riktig hundsommar, födelsedagspudel och tävlingsnerver

Mina somrar är för det mesta hundsomrar. Vilket innebär att vi semestrar i närområdet hemma, kan vara nog så bra det när man bor så pass nära havet som vi gör. Sedan är inte min idealsemester att ligga stilla och sola på en sandstrand direkt.

Det visade sig att det är en riktig hundsommar på andra sätt också, det är riktigt hundväder och regnar dagligen just nu.

Men det jag ser mest fram emot är noseworkläger med Helga! Vi har tävlat ytterligare tre gånger nu, 2 gånger i TSM 2 där det första gången gick strålande bra relativt sett eftersom NW2 är såpass mycket svårare.Vi fick ihop 75 poäng och blev t o m 3:a i inomhussöket,vi brukar inte vara särskilt snabba.Och där var det både en hög gömma och en oåtkomlig gömma så det var extra kul! Helga fick söka lös inne så det fixade hon helt på egen hand. Behållarsöket nollade vi och det var helt och hållet mattes fel,jag måste komma ihåg att vara lugn och cool igen och avvakta hennes markering samt hjälpa till med att förflytta oss till behållare som inte blivit avsökta.

Gång två var det hett som i h-vetet och om det var det som spelade in eller något annat vet jag inte. Sökte gjorde hon men det var precis som att hon inte orkade följa upp doften och reda ut gömmornas placering. Vi har aldrig gjort så dåligt ifrån oss på en tävling och jag har ingen aning om varför och ibland är det bara så. Så den tävlingen är lagd djupt ner i svarta minnesarkivet.

Nu senast blev det tävling i klass 1 , fordonssök,där vi har ett diplom sedan förut. Innan grubblade jag såklart på vilken strategi jag skulle ha i söken. Helst ska ju hundarna ligga som strykjärn runt fordonen men Helga vill alltid gå ut och plocka upp doften runtom och sedan finsöka sig fram till gömman. Så skulle jag lägga tid i träningen på att få henne att ligga runt fordonet hela tiden och ev visa in henne om hon gick ut eller skulle jag lita på hennes systematik? Hon vet ju attdet ärfordonen det ska sökas på. Jag bestämde att det får vara som det är , så länge det fungerar för henne och vi klarar av tiden. Kan hända att vi får jobba på det i högre klasser men det tar jag då. Hon brukar oftast känna direkt vilket fordon det är på också och bara göra en snabb koll på de andra om det är flera fordon .

Det syns tydligt på filmen nedan att hon gör just det.Och såklart grubblade jag på hur jag ska säkra att hon verkligen vill jobba för att hitta gömmorna. Jag tittade igenom lite böcker, filmer,kursmaterial och annat som finns om nosework på internet (och det är mycket faktiskt). Och jag kom fram till att jag har blivit ganska tråkig igen med mina belöningar. Så jag bestämde att jag ska ha belöningsfokus i denna tävling, hon ska ha fest och kul belöningar med fart och fläkt efter varje sök. Ganska självklart egentligen men så lätt att tappa bort…. Jag hade med 5 olika sorters godis i mängder och en leksaksfavorit, en ullboll med godisficka. Och den målsättningen lyckades jag definitivt med och det gjorde både hunden och mig på strålande humör. Resultatet blev 100 poäng och ett diplom, så nu behöver vi ett till för att bli uppflyttade i fordonssök. Bägge domarna kommenterade också hennes fina sökdriv och självständiga arbete! Skönt, det behövde jag! Det var också roliga sök med olika typer av fordon i varje sök och glada domare samt medtävlare.
Kan inte bli bättre med andra ord.

Hjärtrud får också jobba flitigt,vi har börjat rallylydnads-samt agilitykurs. HJärtrud är duktig hon är ju fysiskt orädd så hon tar gärna vippar och balanser och tunnlar med för den delen. Medan jag själv är en annan femma. Jag funderar på om tiden faktiskt runnit ut för mig när det gäller agility, i varje fall att tävla på riktigt i det för man blir inte bättre med åren direkt. Inte fysiskt i alla fall. Så vi får väl sikta på rallylydnaden.Just nu får jag belöna som en galning när vi går banor (bara några skyltar) för att inte tappa henne så då gör jag det. Det viktiga just nu är att hon lär sig att följa mig fokuserat i en bana. Det är bra att bli filmad för min känsla när vi gick skyltarna var att det inte gick särskilt bra men när jag ser filmerna så har hon ju faktiskt fokuset på mig och hänger glatt med så det är bara att jobba på. Jag styr mycket med händerna för det får man ju göra i rallylydnad.

Nosework tränar vi också så det blir väl dags för ett doftprov till hösten.
Vi har även provat viltspår men jag har aldrig haft en hund som är så dålig på att spåra (trodde jag) Hon gick några steg i spåret,sedan ägnade hon sig åt lite annat, följde spåret några steg,virrade lite o s v och till slut kom hon ju fram till spårslutet men så fortsatte det gång på gång, poletten verkade inte ramla ner. Så jag tänkte att jag får köra personspår i form av godisspår. Men till min förvåning så stoppade hon ner näsan i personspåret och föjde det hela vägen till spårslutet utan att bry sig om godisarna eller virra alls ! Så jag jobbar vidare med personspår nu i år så får vi se nästa år om hon tacklar viltspår också på ett annat sätt.

Söt som socker

Jag skulle behöva ta tag i att ringträna också så jag kan ställa henne lite men har bara inte ork med det också just nu.Sedan sist och minst men inte oviktig så just idag fyller Alwex hela 8 år.Tiden går som sagt fort….Alwex får fortsatt vara hemmapojke som han själv vill och tränar glatt allt möjligt hemma och älskar fortsatt att luffa runt på promenader, så då gör vi det.

Hipphipp hurra på Alwexs födelsedag!