Jag har haft fel förr……

…..men jag kan inte minnas att det någonsin varit lika roligt att ha fel som denna gången!

Jag försöker tävla ungefär en gång i månaden i nosework med Helga. I januari hade jag anmält oss till TEM (tävling i enskilt moment),behållarsök som innebär att man genomför 4 olika delmoment (sök) med behållare i alla söken.
Jag brukar alltid säga att det är vårt sämsta moment.
Just innan tävlingen började Helga löpa vilket innebär att man måste starta sist efter alla andra hundar i vårt fall efter 47 hundar då det var fler löptikar med. Vilket såklart är svårare i sig då det hunnit vara en massa hundar före i söket. Som kanske felmarkerat och det kan ju smitta av sig ibland. Och att dessutom ha en löptik som förmodligen är väldigt intresserad av att lukta av alla snygga fyrbenta killar som varit i området…….

Jag övervägde faktiskt att hoppa över tävlingen eftersom jag inte trodde att vi skulle kunna få ihop ett diplom med de faktorerna sammantaget; sämsta grenen, sen start och löptik.

Men bestämde mig för att jag åker ändå och det blir som det blir och fokus ska vara att berömma henne riktigt bra i de sök hon klarar.

Och söken gick förvånansvärt bra. Helga hade jättefint fokus från första söket och klarade alla till min glädje för det innebar ju att vi fick vårt första diplom i grenen behållarsök. Och det är ju att få diplom som är förhoppningen vid varje tävling även om jag sätter andra målsättningar för mig själv före varje tävling. Som denna gång var att Helga skulle få bra belöningar! Och eftersom vi var bland de sist tävlande så bestämde vi oss för att stanna kvar på prisutdelningen så kunde jag få diplomet direkt på plats.

Husse-hobbyn sade åt mig att vi hade varit snabba idag så han tyckte att vi kanske kunde ha fått någon placering i ett delmoment. Äsch sa jag vi är aldrig särskilt snabba, det fanns säkert andra som var mycket snabbare och var så nöjd med vetskapen om att vi fått diplom och att det hade varit en trevlig tävling med härliga, glada domare och funktionärer . Det är en annan sak jag alltid säger och tror; att vi aldrig kommer att vara bland de snabbaste och det är egentligen inte viktigt som sagt det är diplomen som räknas för att gå vidare till de högre klasserna.

Medan vi satt och väntade på prisutdelningen blev det lite trevligt samspråk med andra tävlande, det blir det alltid på noseworktävlingar. En av dem frågade mig om jag visste vilken placering vi fått och jag sade ingen aning vi brukar inte vara så snabba men vi har fått diplom i alla fall. Hon halade fram mobilen och tittade på noseworkklubben resultatsida som oftast uppdateras av de flesta arrangörerna direkt i samband med tävling och säger åt mig att jag och Helga ligger först!

Jag vågade inte tro på att det var det färdiga slutresultatet men det var det! Vi vann totalen, blev 1:a i ett av delmomenten och 3;a i ytterligare ett. Så jag har aldrig varit lika glad över att ha så fel någonsin förut! Och vilka fina priser och rosetter vi fick.


Här är filmerna från söken som min hobby snällt nog filmat åt mig. Det finns alltid något jag lär mig av att se dem i efterhand för när jag är i en tävlingssituation tänker jag inte på vad jag gör eller hinner se allt vad hunden visar :

Sök 1 som Helga också blev 1:a i : Helga bara marscherar fram och visar den här är det! Snabbt och säkert.

Sök 2 där jag borde få dubbelt med stryk. Jag skickar iväg henne till höger eftersom jag ville göra henne uppmärksam på de lådorna som låg alldeles vid sidan av starten istället för att låta henne välja själv var hon vill börja . Hade de lådorn varit intressanta hade hon säkert känt av det redan i starten.
Nästa tavla från min sida var att inte köpa hennes fina och tydliga markering på lådan , istället gör jag henne nästan osäker på om det verkligen var rätt. Helga jobbade jättefint i söket.

Sök 3 något spännande fanns det i starten men Helga släpper det fint och jobbar vidare fullt på det klara med sin uppgift.Och sök 4 har jag inte heller några kommentarer till hon gick rakt in och jobbade och blev då också 3:a i det söket. Min duktiga, duktiga Helga som verkligen lyckades överträffa mina förväntingar med råge.

Och det syns inte på filmerna men såklart fick hon ordentliga belöningar efter varje sök .
Det var varierade sök för att vara behållarsök. Små lådor/stora lådor,raka rader,spiralform mm. Tävlingsarrangör var Hundens Lycka och dit åker jag gärna fler gånger och tävlar!

Jag har också försökt att träna extra hemma på behållarsök nu inför träningen. Med olika antal behållare och gömmor så ibland har det varit lätta snabba sök och ibland lite längre med variationer på hur jag belönar.

Så ett behållarsök per dag , 5 dagar i veckan gjorde vi. Sedan tränar jag hela tiden annat också, vi har ju lyxen att kunna kursa för instruktör (hos Bialitts) i nosework, agility, rally och Hoopers hela tiden men jag måste även träna på det själv hemma också. Men utan den kursverksamheten hade jag aldrig tävlat i nosework eller ens börjat med det.

Fokus för min hemmaträning i nosework nu blir klass 2 moment vilket ju blir mer omfattande. Min målsättning för nästa tävling är att jag ska köpa Helgas markeringar direkt, låta henne välja hur hon vill börja ett sök och ha koll på var vi inte varit och såklart ; belöna, belöna, belöna.