Aktiveringskurs 2/7

Idag var det kurs igen och mycket spännande på dagordningen. Hela gruppen fick ta en promenad till ett litet skogsområde för att börja med att prova på spår. Alla fick först lägga varsitt kort spår och snitsla med toalettpapper, ett bra tips för då gör det inte så mycket om någon snitsel blir kvar i skogen. Idag gick vi bara ett rakt 20-metersspår för att vi skulle ha fler aktiviteter. Hundarna fick inte se när vi lade spåren. Viktigt var också att hunden inte får dra iväg på spåren varken i start eller sedan heller därför rekommenderades vi att första tiden spåra i koppel. Och hundarna fick inte heller gå på spåret om de ville slänga sig iväg utan måste ha sansat sig lite.

Freja upptäckte mina snitslar och ville först äta dem så jag fick visa henne ner på backen då tog hon spåret och gick sedan som på räls.

Spåra är kul tycker både matte och hund!

Och givetvis hade vi lagt ut ett spårslut, leksak eller godisfritt val. Här är Freja med sitt spårslut:

Favoritbollen.

Sedan samlade vi ihop oss för genomgång och fick förslag på hur vi kan träna vidare hemma. Först lägga ett rakt 50 metersspår med en liggtid om 45-60 minuter, sedan ett 100 metersspår. Och spåret därefter införa vinkel gå 50 meter vinkla och 50 meter till sedan spårslut.

Och inte bekymra oss så mycket om vindar, väder och korsande stigar hundarna fixar det oftast ändå redan som nybörjare. Och därför ska vi snitsla de första spåren för att kunna se om hunden går av spåret och då hjälpa den genom att bara stanna till och låta hunden snurra på i koppellängden tills den är tillbaka på spåret. Och att som förare vara tyst för övrigt och inte störa så mycket!

Freja lyssnar uppmärksamt under genomgångarna, hon ska bli spårhund när hon blir stor tror jag.

Eller kanske fågelhund? Jag är inte säker på vad hon spanade in här i skyn………

Så fick vi samla ihop oss och gå en liten bit men först fick hundarna göra ett godissök i träden:

Det här har vi tjuvtränat på hemma så Freja tycker inte det är konstigt med korvar som växer i träd.

Efter att ha gått en bit genom ett villaområde fick vi stanna och göra varsitt trick med hunden, jättesvårt för unghundar i ny miljö med nya hundar och människor nära. Freja fick pussa på matte.

Så stannade vi till vid ett skogsparti igen för att prova på sök en och en. De övriga hundarna fick sitta och passivitetsträna. Vi fick helt enkelt gå ut och gömma oss medan hunden fick se på och sedan släpptes hunden efter en. Och eftersom detta bara är för aktivering, inte brukstävling så hade vi faktiskt inte ens vallat området men det gick hur bra som helst ändå, alla hundarna gick på luftvittring.

Freja tittar spänt uppmärksamt på när matte går och gömmer sig. Även här är det viktigt att hunden inte får rusa iväg hursomhelst utan måste sansat sig lite innan släpp:

Freja tittar frågande på Lena (kursledaren) får jag starta nu då? Och det fick hon! Sedan var det full rulle ut och efter en liten bit så stannade hon och började använda näsan och hittade matte galant!

Hemma träningen blir att hunden får se hur någon börjar gå ut sedan tar man undan hunden så den inte ser exakt hur personen gått och släpps sedan på. När de fattat galoppen så får de inte alls se när någon går ut.

Så gick vi vidare och hade paus för kontaktövningar och sedan uppletande av föremål. Freja fick leta efter sin blåa boll och vi gick ut medan hunden såg på, och visade upp föremålet innan, duttade runt lite här och där i en liten ruta och släppte till slut leksaken helst så att hunden inte såg exakt var. Och sedan fick hunden gå och leta, återigen inget påsläpp om inte hunden samlat sig något, och Freja hade inga problem med det heller hon hittade bollen och jobbade bra med sin näsa! Hon har ju föremålsintresse och gillar att leka som belöning så då går det lätt.

Här blir hemmaträningen att man gör större och större ruta helt enkelt. En övning som ju är jättelätt att göra på promenaderna.

Sedan promenerade vi sista biten tillbaka till hundens hus och roade oss lite med att se till så hundarna gick på “fel” sida om lyktstolparna och själva fick komma på att de måste backa för att trassla lös kopplet och gå på samma sida som ägaren.Och att balansera/hoppa över betongsuggor.

Sådana enkla övningar är ju lätta att göra på promenaderna med hundarna för att öka samarbetet och mattes/husses “status”. Rekommendationen är att göra cirka fem olika övningar på långpromenaderna typ, balansövning, trix, lydnad, uppletande, godissök m m. Spår och sök är ju lite större projekt som mycket väl kan ersätta en långpromenad.

Sedan var denna kursdag slut, vi och Freja har haft jättekul och samma med de andra deltagarna lät det som.

Nästa kurs-aktivitet som är viltspår har blivit flyttat till kommande helg, vilket krockar med en annan sak jag hade velat vara med på, övre norra aktivitetsgruppen (dalmatiner) ska ha medlemsmöte med föredrag om MH. Men för mig blir det viltspåret, jag tror Freja kommer att älska det!

Nu sover sötaste Freja så tungt att jag inte tror att mycket kan väcka henne ikväll!

5 thoughts on “Aktiveringskurs 2/7”

  1. Dere er så utrolig flinke å trene, blir jo helt inspirert her 😀 Herlige Freja, hun er utrolig flott altså! Nydelig dame! 😀

  2. Det verkar vara en riktig toppenkurs 😀 😀 Jättefina bilder oxå Jag måste ut och spåra med mina Det är ju så kul 😀
    Fina gammelpudlar i förra inlägget såg att jag glömt skriva en rad Men läst har jag gjort

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *