Aktiveringskurs 3/7

Idag var det dags för kurs med Freja, viltspår den här gången.

För att Ville skulle hålla sig lugn när vi var borta (han gillar inte att vi åker iväg med Freja och lämnar honom hemma, lämnar vi alla hundarna hemma så är det ok)så startade jag dagen med att lägga personspår åt honom och Tim. De fick ligga en timme och sedan så fick grabbarna spåra. Vid det laget hade det börjat regna, det gör det visst varje gång jag ska ut och spåra nuförtiden men det verkar inte störa herrarna. Tim hade ett kort och rakt med en toapappersrulle med kattmat på slutet, det var inga bekymmer alls för honom han gick hur bra som helst.

Villes var ganska kort med många “vassa” vinklar och toapappersrulle med kattmat som slut för honom också. Jag provade att spåra i koppel (med sele) med honom och det var faktiskt bättre. Jag släppte inte iväg honom förrän han verkligen var på spåret och sedan blev tempot lugnare. Det var kul att jobba så nära honom och se hans vinkelteknik. Han märker alltid var man vinklat av men gör en check 180 grader åt andra hållet också sedan fortsätter han efter spåret. Stigar stör inte honom alls man märker inte ens att han går över en stig. Och kattmaten var uppskattad! Tyvärr inga bilder då jag var ensam ute med herrarna.

Sedan bar det iväg på kursen och utrustade med var sin skank och en flaska med blod vi fick börja med att lägga ett ca 30 meter långt spår med en liten böj i mitten. Man släpar helt enkelt klöven efter sig och droppar blod på marken för varje steg man tar.Vid starten drar man klöven lite fram och tillbaka och skvättar lite extra blod. Vid böjen skulle vi ta fyra steg rakt ut från den utan att släpa och droppa blod och sedan backa tillbaka bara för att se om hundarna gick efter personspåret eller blodet. Och spårslutet var såklart klöven som knöts fast i ett träd.

Efter det hade vi genomgång och fika medan spåren fick ligga till sig. Och därefter fick vi hämta hundarna en och en från bilarna och spåra medan de andra också följde med så vi tittade på varandras hundar i arbete, det var mycket intressant.

Först fick hundarna presenteras för en klöv och det behövdes då de flesta är unghundar i spökåldern och nästan alla verkade tycka att klövar är uräckliga till att börja med. De två äldre hundarna nappade direkt på klövar som något kul, roligt att se vilken skillnad det var.

Frejas första närkontakt med en klöv, spännande var det tyckte hon!

Sedan gick vi till spårstarten och selade om. Även här rekommenderas att börja spåra i koppel först och om hunden sedan går lugnt och sansat i spåret så kan man byta till lina.

Freja är startklar!

Samtliga hundar uppfattade definitivt spåret och Freja verkade inte ha några problem med att följa det däremot verkade hon lite fundersam och gick sakta fram. Där jag gått ut några steg försökte hon inte ens vika av, uppenbart var det blodet hon följde. Klöven tog hon inte vid första spåret men vi jublade och drog runt med den ändå. Det var fler som inte tog klöven vid första spåret men jag tror alla tog dem andra svängen.

Freja på spåret.

Alla hundarna gick på sina spår lugnt och sansat, ingen rallykalle idag.

Så fick vi gå ut varsitt nytt spår igen ca 30-40 m raka och vi grillade korv och fikade medan de låg till sig. Och pratade om den fortsatta träningen och vad som krävs för att göra anlagsprov.

Spår två fick vi gå var för sig och återigen hade Freja inga som helst problem med att följa det men hon spårade, stannade och kollade omgivningen, spårade stannade o s v så typiskt unghund på det viset! Sedan hörde hon någon annan jubla som hittat sin klöv och då blev det fart på henne efter hennes spår fram till klöven. Ibland är lite konkurrens bra! Klöven plockade hon utan att blinka denna gången och tyckte den var jättebra belöning och bar den stolt tillbaka till vägen.

Freja busar med rådjursklöven. Eftersom det är älgjakt så tyckte vi att det är bäst att ha reflexvästar i skogen………..

På samlingen och genomgången efter det spåret rullade hon nöjt ihop sig mellan mig och husse och ville sova, det tog visst ordentligt på huvudet trots att det var ganska korta spår! Återigen en mycket rolig dag på en mycket rolig kurs med en hund som nog haft mycket roligt. Och jag är alldeles slut efter alla spår, ingen mer aktivering för mig idag tack!

Så vi ska definitivt blodspåra mera nu måste jag bara få tag på klövar.

5 thoughts on “Aktiveringskurs 3/7”

  1. När det gäller klövar så har jag älgjägare på jobbet o s v som jag tigger klövar av för fullt. Plus att vår kursledare alltid brukar få en del i överskott så hon skulle höra av sig till oss. Det måste väl finnas många rådjursjägare i dina trakter Pia?
    Anette o Nilla vad kul det var att se film på youtube, de är jätteduktiga! Det kan hända att Wira var för ung den hunden som var äldst i vår grupp (4 år) var också den som spårade “bäst”. Så även hundar blir kanske klokare med åldersmiley

  2. Ja visst är det kul med spår =) La blodspår till Bruno o Nilaq idag och de har helt olika teknik, Bruno är supernoga och går långsamt och säkrar hela tiden. Nilaq flyger fram…. Men det kan ju vara åldern också =)

  3. Vi testade viltspår med Wira en gång, men kanske det berodde på att hon var för ung, för hon var helt ointresserad. Eller så var det bara det här med vilt som inte intresserade damen, för idag är hon ju en jätteduktig spårhund.
    Det är Freestyle som nilla tränar. Dom har satt ihop några program, men Nilla är lite svår, det är inte alltid hon vill träna, och det är inte så kul när det väl är uppvisning. Men sök gärna fram influensaekipaget på youtube, där lägger Hanna ut sina filmer på hundarna och där finns nån på nillas freestyle.
    Annars är hanna instruktör i Freestyle och håller just nu en nybörjarkurs igen. smiley

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *