Aktiveringskurs 4/7

Här var det ingen rast och ingen vila utan Freja får bara gno och ila på kurs! Idag öste det ner ett kallt strilande höstregn så då kändes det extra skönt att veta att det är inomhusträning! Tyvärr inga bilder då vi glömde kameran men vi får väl ta kort på Freja hemma när hon tränar och komplettera med det senare.

Först var det apporteringen vi fick visa hur långt vi kommit och veta fortsättningen. jag påstod att vi inte fått flyt ännu i det, att Freja inte alltid lägger hakan mot handen men det var inte ett dugg sant hon måste ha sovit på saken för hon lade omedelbart hakan i handen så fort jag satte fram den, alla repetitioner.

Nästa steg var att hunden ska följa handen med hakan och det gjorde hon också så klivet vidare var att ha en leksak eller något “attraktivt ” för hunden att hålla i. När hunden tar ordentligt tag och drar emot (vi skulle själva hålla i föremålet) så ska man klicka och belöna, och då spottar hunden antagligen ut föremålet. Men vad man belönar är alltså gripandet! Man övar på med detta tills hunden fattat att den inte ska rejsa iväg med saken utan ska ta tag och vänta på klick/eller bra.

Sedan ska den ta tag och leverera i din hand som du håller fram, därför man börjat med att lära in hakan mot handen. Då håller alltså du inte emot mer utan ger saken till hunden.

Och ytterligare ett steg blir att låta hunden ta en sak från en stol eller liknande och leverera i din hand då du sitter alldeles brevid. När det sitter så kan man börja lägga saken på golvet och längre och längre bort och lägga på kommando. Då är man i hamn.

Så det ska vi jobba på vidare med hemma för “kontroll” vid nästa träning.

Därefter var det dags för trick, var och en får välja ett trick till sin hund. Vad som är ett trick bestämmer man ju själv gå fot kan ju också betraktas som ett trick! Men vitsen är att det mest ska vara något för kul skull, just ganska kravlösa saker är särskilt bra för unghundsslynglar som de flesta av våra är. Men alla hundar tycker nog om att lära sig små trick. Vi fick också en lista med förslag. Sedan fick vi se på varandra en och en för man lär sig som sagt var av att se på varandra väldigt mycket.

Flatten Harry ska lära sig vara blyg, d v s sätta tassen över nosen. Det lärs in genom att t e x stoppa på ett plåster över nosryggen, hunden försöker så klart ta bort det med tassen, klick och belöning! (Eller ordét bra om man nu inte jobbar med klicker) Här på kursen så fick han kopplet över nosen och viftade genast med tassarna sedan var det att se om han verkade vilja röra tassarna utan retningen, och det gjorde han så då blev det klick och belöning. Sedan blir försvårningen att han ska lyfta tassen högre och högre och slutligen vidröra nosen också.

Rottweilern Elton ska snurra runt i stående, lärs in med fingret som target, d v s han får följa fingret runt, svårigheten blir att banta ner fingerrörelsen tills han kan snurra utan den hjälpen.

Riesen Molly ska rulla runt liggande, hon får först lägga sig sedan drar man en godis nära örat (hundens) för att få henne att vältra över på sida och rygg.

och Freja ska lära sig nicka, jag tror det är svårast för mig för jag ska kasta upp en godis några gånger och lyckas klicka exakt när hon gör huvudrörelsen uppåt men godiskastet ska fort bort för att sedan se om hon gör frivilliga huvudrörelser.

Tricken fick vi också i hemläxa, lite synd att jag ska vara på resande fot resten av veckan, undrar om man kan begära och få ledigt för träning av hund från jobbet…..

Och slutligen fick vi fynda bland skräp istället för att kasta ut pengar på dyra aktiveringsleksaker så kan man åstadkomma mycket kul med plast- och pappersförpackningar innan man kör dem på återvinningen.

Att stoppa godis i en toapappersrulle är ju en klassiker. Plastflaskor kan man sätta i godis i och skära upp små hål i sidan så de ramlar ut när hundne rullar på den. Godis i olika förpackningar är ju också bra problemlösning när hundne blir duktig på det får man försvåra genom att ha förpackningar i förpackningar, det ska vara klurigt för hunden men inte för klurigt så man får öka på svårigheterna allteftersom.

Och även de saker vi fick göra på valpkursen; att hunden får ta godis ur kastruller med kedjor i under/på plåtburkar som skramlar är bra på flera sätt. Dels för att vänja hundarna vid skramel och som hjärngympa. Freja fick en plastförpackning och godis under ett gammeldags emaljerat gigantiskt grytlock som snurrade runt och bråkade. Kul tyckte Freja!

Här är en gammal bild från valpkursen när Freja plockar godis från en kastrull med kedjor i. Och kompostgaller som valparna fick gå på, många hundar tycker att det är lite otrevligt.

Hon är verkligen underbart rolig att arbeta med även nu som flamsig unghund så har hon 100 % fokus på det vi gör, trots störningen av andra hundar. Och mellan de olika övningarna slappnar hon av fantastiskt bra, lägger sig på bädden med haka och allt nere och har lite lagom koll. Hon är inte bara sötaste Freja hon är faktiskt duktiga Freja också!

Så nu vill jag ha ännu mera inspiration, vilka trick kan era hundar?

7 thoughts on “Aktiveringskurs 4/7”

  1. Euro kan ikke så mange triks, men han kan åpne/lukke skap og skuffer, danse i ring, sitte bamse, stå på to, “high five”, susse, gå slalom mellom beina og så er han kjempegod på håndtarget 🙂

    Dere er så flinke å trene, vi MÅ skjerpe oss! Haha!

  2. Min matte är utkass på det men jag svarar om hon frågar om jag vill ha något. Husse tycker att hon bara lär mej dumma saker, hoppas att hon får lite inspiration nu så jag får lära mej något nyttigt.

  3. Oj… trick.. Nilla kan ju rätt många eftersom dom lär in för freestylen. Gå/hoppa på bakbenen, snurr och spin (åt olika håll) slalom mellan hannas ben, hopp över ben och arm och genom armarna, skämmas, buga, viska i örat m.fl. Wira kan inte lika många, hon får inte eftersom hon har dåliga höfter. Men snurr och spinn kan hon, och slalom. Men nicka eller skaka på huvudet kan ingen av dom, det var lite kul, det ska vidarebefordras till Hanna som tips på nya trix att lära in. smiley

  4. Det är så kul att läsa dina inlägg Man blir allt lite inspirerad . Sen ska man bara ta tag i det med 😉 Vad mina kan??? Hmmm Wilma kan dansa (ungefär som det du skriver att Rottisen kan ) Hon kan stänga kökslådor (och öppna dem med tyvärr) Hon kan städa ( efter de fått t ex en mjölkkartong med godis i så blir det ju en massa småbitar ) Acke då?? Han kan oxå städa, han kan sitta med bara rumpan i marken en lång stund med frambenen uppe, Väldigt duktig på att vänta på varsågod Ja nu kommer jag inte på mer men lära dem att gå på kompostgaller tänker jag inte göra Det är allt lite praktiskt att de är lite rädda för kompostgaller 😉

  5. låter som en kul kurs tycker jag! berit kan skaka på huvudet, under kommandot hur gör stevie wonder. hihi! vet inte om du sett honom vagga på huvudet? var är tummen är ju kanske en sak? kan ju lära andra fingrar med. lyfta tassen när man lyfter sin eget fot, och sen att lyfta rätt tass mot rätt fot. hmm…kommer inte på flera just nu men det var några berit kan iaf!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *