Idag tog vi oss en spårdag igen, bäst att passa på innan kung Bore kommer.

Freja fick gå ett personspår idag hon verkar faktiskt tycka bättre om det än viltspår. Även om hon vet att vi ska spåra med alla förberedelser så blir hon toklycklig och alldeles fnattig när jag tar fram selen och selar på henne vid spåret. Och trots det går hon på spåret koncentrerat och jobbar lugnt och fint så suveränt bra! Idag fick hon ett 100-metersspår med en liten böj, det var nog ett relativt svårt spår ändå. För det blåste kraftiga kastvindar och jag gick ner i en sänka och sedan uppför en brant och korsade flera stigar och det verkade vara mycket folk och hundar ifarten idag. Men hon jobbade på jättebra; vid den bredaste mest använda stigen gick hon först ut i stigens bägge riktningar och gjorde en koll, sedan tillbaka till spåret bakom henne som för att kolla “rätta” doften och sedan gick hon rakt över och fortsatte på rätt spår.

Spårslut idag var en mjukiskanin och den var väldigt uppskattad. Vi lekte ett tag sedan tog jag hand om kaninen och släppte loss henne först då så vi slipper springa till bilen för leksakstjyvarna. Med leksaken i ryggan var Freja nöjd och glad det var tydligen i sin ordning att ha den där!

I vinter får jag se till att träna in spårapporter på henne så kan vi lägga in det till nästa år i spåren. Och så länge det är barmark fortsätter vi med personspåren åt henne då det är det hon föredrar just nu. Så provar vi lite med blodspår nästa år igen.

Därefter fick Tim gå ett blodspår och han tuffar glatt på. Och smart är han för jag hade inte tänkt mig för utan gått rakt över en rejäl hög med ris efter en röjning de har gjort i somras. Tim som ju inte är så hög kom fram till högen och tyckte det var lite fastnigt och besvärligt så han kollade ut riktningen sedan gick han runt hela högen och fortsatte glatt spåret på andra sidan. Klöven som spårslut verkar inte vara så intressant så han fick korv vid den. Men uppenbart tycker han det är mycket, mycket mera intressant att spåra blodspår istället för personspår. Han har aldrig gått personspår så här bra.

Och Ville fick också ett viltspår, det syns så tydligt på honom att han spårar något annat än ett personspår han jobbar på ett helt annat sätt. Han är väldigt fokuserad och jobbar mer noga och koncentrerat. Han verkar också gilla det, precis som han gillar personspår, medan klöven i slutet inte heller är så intressant för honom. Men han är ju å andra sidan sådan att det är fullt tillräcklig belöning att få följa ett spår, belöningar är mest störningar för honom. Jag tycker han är väldigt duktig som kan koncentrera sig så bra eftersom Freja löper och han är kär som en klockarkatt just nu. Tim är inte alls lika brydd men kanske chipet ännu funkar litegrann.

Nu har jag mest gått ganska rakt med svaga böjar så nästa gång är det dags för lite vinklar för allihopa. Roligt att det gick så bra för dem alla trots kastvindarna åt alla håll och kanter.

Men när jag kom hem med pudlarna och klövarna var Freja så sugen på dem (klövarna alltså) att jag gjorde ett släpspår inne som hon fick följa och hitta en klöv. Det är ändå dags att skura golven igen…. Så ett klövfynd med lek fick hon också innan den åkte in i frysen igen och det verkade hon vara nöjd med

My preciousssss….klövar betraktas verkligen som en resurs, det märks att man triggar instinkter!

Buskul!

Middag idag blir Chop Suey, det har blivit en del asiatiskt nu men under veckan blir det vanliga hederliga maträtter som bruna bönor och pizza!