Rallylydnad 1/5

Idag har vi börjat på rallylydnad för nybörjare med Ville. Totalt är vi sex småhundar och extra kul är att Charlie med hussar och mattar som vi redan gått två kurser med också är i samma grupp! Och alla är hanar så ni kan ju gissa hur det lät mellan varven!

Ville hemma.

Husse går inte med oss han går visst bara på Frejas kurser. Så det blir inga bilder på mig och Ville utan några som vi tagit efteråt med Freja som modell eftersom hon såklart får testa samma saker hemma som Ville. Hon ska också kursa senare på vårkanten men då aktiveringstvåan som är ännu mera nosarbete. Av någon anledning kapade husse Frejas ben idag på nästan alla bilder men de är väl bättre än ingenting!

Vi hade först lite introduktion i rallylydnad och bakgrunden samt hur poängen räknas eller rättare sagt dras av på en tävling. Först börjar man med 100 poäng och sedan får man avdrag för sådana saker som att kopplet inte är slakt, om man ger stränga kommandon om hunden luktar på skyltarna, dålig kontakt m m. Har man 70 poäng är man godkänd och efter 3 godkända tävlingar kan man flytta till nästa. Gör man fel på en skylt får man göra om 6 ggr men får givetvis poängavdrag. Man får hjälpa hunden med röst och kroppsspråk även på tävling.

Därefter var det dags för lite praktik och vi började med kontaktövningar: Hålla en godis i handen vid ansiktet och klicka/belöna när hunden släpper godiset med blicken och tittar på en. Inga våldsamma nyheter för Ville och eftersom han tillhör kategorin inte särskilt godissugen pudel kan jag säga att han tittade mer på hundarna runtom än den grillade kycklingen. Jag brukar på skämt hävda att pudlar är anorektiska och i Villes fall stämmer det. Medan Tim är som en slasktratt.

Det här kan Freja också sen förut även om hon vet att jag har något gott i handen som är utsträckt så tittar hon på mitt ansikte/ögon. I början håller man handen nära ansiktet för att underlätta för hunden.

Eftersom rallylydnad bygger mycket på kontakt och hunden precis som i vanlig lydnad ska vara på vänster sida (dock är det inte krav på att hunden ska hålla en sådan exakt position som i vanlig lydnad) så fick vi träna att låta hunden falla in från att vara mitt framför till vänster sida, genom att vi själva vände runt. Klick och belöning då hunden är på vänstersidan. Sedan skulle man ta ett kliv fram och behålla kontakten/få hunden med och belöna. Allt gjorde vi 10 repetitioner på.

Locka med………..

…….och belöna direkt hunden följer.

Sedan fick vi börja lära oss skyltar och här är den första:

Som skylten säger ska man stanna till vänster om skylten och sätta hunden. Den får sitta med så pass mycket vridning som 45 grader men såklart är det bättre att ha ett rakt sittande. Därför ska man belöna med vänster hand och om man lockar hunden till sittande se till så att den hamnar rakt. Och den behöver inte sitta en viss tid så snart hunden suttit är det klart. Det var i sig ingen svår övning för Ville, fotposition och sitt kan han ju men det är länge sedan vi tränat sådant och träning är färskvara! Sittandet gick bra men han vill så gärna kolla på de andra hundarna, grillad kyckling är mindre lockande. Så jag lånade en döing och lekbelönade emellanåt så fick jag hans uppmärksamhet och mycket snygga sitt. x10 repeterade vi det också.

Sitta med bra kontakt det är lätt hemma!

Skylten därefter var denna:

och då ska man göra precis som förra skylten och i tillägg lägga hunden. Då fick vi utifrån ett sittande lägga hunden och komma ihåg att belöna bägge sakerna då bägge delarna var nytt. Återigen är egentligen ligg något som Ville kan men idag fick jag hjälpa honom med att visa på golvet. Men han var helt med på noterna och hade fokus på mig bra!

Ville fick vara foromodell på sista övningen hemma också. Här börjar vi med sitt som följs direkt av ligg

Hemme behövde jag inte visa för att få honom och ligga där fungerade det ändå men så är det ju, all träning ska ju starta i hemmet därför att det är enklast där.

Och så belöning såklart!

Slutligen fick vi lära oss dessa fyra skyltar för vändningar och fick då gå en bana med dem en och en.

Man vänder framför skyltarna, max 45 centimeter ifrån. Det här var jättesvårt för Ville han var i en del av lokalen vi inte varit i förut så det blev mest en massa snok men lite koncentration i alla fall mellan varven. Som sagt grillad kyckling räcker inte långt i alla lägen och inte ens döingen dög riktigt. Nästa gång ska jag låta honom nosa som belöning så kanske det inte är så spännande. För vi ska gå en bana varje gång vi har kurs.

En av hundarna på kursen på vår första bana, på väg mot en högersväng.

I hemläxa ska vi träna på att bara gå rakt med hunden vid vänster sida och kontakt då det faktiskt är vad man gör mest i rallylydnad – mellan varje skylt och då får man ju såklart poängavdrag om det inte funkar.

Och då hade en och en halv timme gått så vi fick åka hem. Det känns definitivt som en rolig grej även för min petiga pudelherre!

Middag idag var rökt kalkon med fetaost, tzatziki, isbergssallad och tomat i Pitabröd väldigt snabbt, gott och enkelt!

9 thoughts on “Rallylydnad 1/5”

  1. Rallylydnad är kul =) Bruno viftar med hela kroppen när vi tränar. Konstigt egentligen att lydnad kan uppfattas som en så rolig aktivitet…..

  2. låter kul! eftersom berit verkar lite mer stabil just nu ska jag nog allt ta och se om vi kan hitta någon rally-kurs fram till våren. hade varit kul! fast jag här helt hopplös med att fatta skyltarna… 😉

  3. Rallylydnad är kul. Vi har dragit ut några skyltar för länge sen och testade lite då också med hundarna bara för kul.
    Den bestämda lilla damen är otroligt tjusig!

  4. Åh det låter som en toppen rolig kurs! Har gjort några prova på med rallylydnad på en annan kurs – och jag tror verkligen att vi förr eller senare kommer att gå en kurs i det. Nu blir det agility med start i början av mars – det ska bli roligt det med 🙂

  5. Vilken rolig kurs men tur att det inte är Brum som går, kontakt är inte hans grej.
    Du kanske måste byta ut kycklingen mot torrkött. . . ni är ju trots allt från det kalla Norr (-28 just nu)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *