Rallylydnad 2/5

Idag var det dags för kurs igen med Ville som sagt var. Under veckan, de få dagar jag varit hemma, har vi tränat på att bara gå rakt med kontakt som ett slags friare fot.

Bilder blir det som vi tagit hemma sedan eftersom jag är själv med Ville på kursen.

Först fick vi börja med att lära in handtarget för i rallylydnad får man använda kroppen hur mycket man vill, så länge man inte ger “hotande” signaler. Så vid många skyltar låter man hunden följa händerna så det blir rätt.

Det är enkelt att lära in sätt ner handen, knuten eller öppet är valfritt.

Och de flesta hundar tar nog och nosar på handen -klick och belöning! Som vanligt kan man ju säga bra eller ngt annat istället för att klicka.

Klick!

Klick!

Och varje klick följs såklart av belöning:

Ville är lite kul han för han tar nästan alltid ögonkontakt när han tar belöningen. Precis som han gärna sätter höger tass på min vänsterfot vid sittande i utgångsställning.

Om hunden inte alls vill nosa på handen kan man sätta en godisbit mellan två fingrar men den hjälpen ska snabbt bort, max ca tre ggr.

Sedan utökar man med att hunden ska följa handen i olika riktningar och under allt längre tid. Hela mitt gäng är faktiskt handtargettränade redan.

Sedan gick vi då över till att lära oss nya skyltar dessa jobbade vi med idag:

Först började vi med 360 grader runt, man ska alltså vända med hunden helt runt framför skylten och beroende av om det är höger eller vänster blir det lite olika. Freja leds runt med handen (eller pekfingret det följer hon också), jag har inte godis i den utan hon följer min tomma hand men får givetvis klick och belöning ibland i själva momentet eller när hon är klar.

Precis som i vanlig lydnad jobbar man med hunden vid vänster sida, här ska vi precis börja att svänga och jag har satt ner handen för att styra.

Detta är 360 ° vänster då hunden ska vända på sin plats och jag gå runt hunden så att säga.

På väg runt…..

….och klart, klickat och belöning på väg.

360 grader höger blir lite annorlunda, då trampar jag runt på stället och hunden går i cirkel runt mig.

Högersvängen påbörjad, Freja är med på noterna….

…runt matte var det ja.

Vänstersvängen är lite svårare för en stor hund i alla fall, bakdelskontroll skadar nog inte att träna också. Tim snor runt sina egna framben i stort han har järnkoll på baken. 270 grader är för övrigt exakt lika men då snor man ju inte hela varvet runt

Sedan fick vi träna på skylten: hund framför, sitt vänster runt och sitt. Då ska man börja med att leda hunden framför sig, med handen från vänster sida, och sedan sätta den.

Freja får belöning vid sittet framför då man får se det som två moment i början.

Från sittet ska hon till vänster sida (handtarget igen)

runt i en u-sväng fortfarande vid vänster sida

och så avsluta med att sitta i utgångsställningen:

Jag själv som förare står alltså stilla hela tiden vid denna skylt och svänger inte.

Det känns så väldigt mycket enklare än vanlig lydnad bara för att man får använda händerna för att dirigera hunden och det är inga hjälper man kommer att behöva banta bort sedan! Kontakten blir också så mycket bättre/lättare tack vare det.

Nästa skylt som är väldigt lik men faktiskt knivigare är hund framför, sitt, höger runt och sitt. Den enda av mina hundar som fixar det utan att tjorva till det är min gamling, som alltid älskat lydnad.

Utgången är precis densamma som förra vid skylten ska hunden framför föraren och sedan sitta:

Tim gapar alltid jättestort när han ska ta belöningen oavsett om han bara får småbitar. (Och nu är han långhårig och ser extra tilltufsad ut då han haft overall på ute just innan men nästa lördag blir det bad och klippning!)

Därefter ska hunden till min högra sida och runt till vänster bakom mig

som avslutas med sittande i utgångspositionen.

Som synes är stora hundar bättre för ryggen! Fast det är bara nu i början jag har handen på deras nivå sedan kommer jag att låt dem följa handen är högre upp.

Sedan fick vi ha olika stationer med dagens skyltar att öva på en och en vid varje och sedan bytte man.

Hur gick det för Ville då på kursen? Med tanke på hans ringa godisintresse gick det väldigt bra tycker jag, alla enstaka skyltövningar utförde han bra och koncentrerat. Som tur är gillar han även att matte tjoar och tjimmar så jag får jobba med allt jag har vid belöning!

Vid stationerna var det svårare först och andra gick bra men sedan blev han less, eftersom han inte var så godissugen igen. Så jag lät det vara, bättre än att tjata och göra allt trist. Men vi fick testa en variant av godis som en annan deltagare hade till sin kräsna hund och det var en femetta, så det ska jag köpa in. Jag hade ju bara grillkorv som godis……

Och som avslut fick vi gå en bana en och en med 7 skyltar. Eftersom det är träning så får vi såklart belöna hur mycket vi vill medgodis och allt. Ville hade visst vilat upp sig så det gick jättebra. Dels hade han fått lukta av lokalen innan och när vi tränade innan på skyltar så hade jag släppt iväg honom mellan varven för att nosa/titta på de andra som belöning och då är det inte fullt så spännande kanske.

Och så tror jag att lite gammal lydnadsträning väckts till liv under veckans hemmaträning eftersom han gick fot mellan skyltarna hur koncentrerat som helst och med bra kontakt utan att försöka snoka alls. Det var bara vid sista skylten han blev störd, den stod i närheten av en pelare som säkert en och annan hanhund ibland skvättat en droppe på så då ville han bara snoka. Men jag lyckades få honom att vända runt och skickade honom direkt på stolpen som belöning- varsågod lukta. Man får väl försöka belöna med det som är intressant…..

Kul är det i alla fall även om jag nog tycker att den av mina hundar som detta hade passat som hand i handske för är Tim! Han har alltid gillat lydnad, och tycker träningen är så kul att jag nog kan ge honom vadsomhelst i belöning det är inte så noga. Och han orkar hålla på bra länge utan att tröttna. Synd att jag inte hade ork att träna mer med honom i yngre dagar.

Ville är och förblir en spårhund skulle jag vilja påstå men det är ändå kul att träna rallylydnad med honom, bra för samarbetet men om vi sedan kommer att tävla i det återstår att se. Och Freja återstår att se vad hon verkar trivas mest med, jag tycker hon verkade gilla agility. Visst, det är väl upp till den som tränar hunden också men hundar är olika och har nog sin egna förkärlek för olika saker också.

Middag idag var quorn med dillsås-utan dill det tycker jag inte om så det blev persilja istället- och potatis samt morot. Jag är en inbiten köttätare men det skadar ju inte att prova lite vegetariskt också, det var riktigt gott!

Middagen igår hette farmors festrulle och inget annat (men nästan rätt eller hur?)

Här är en länk till det receptet då flera tyckte det lät gott:

http://www.ica.se/recept?recipeid=644417

Jag blandade smöret med vetemjölet och lärt mjölken bli het sedan klicka det jag i det under omrörning.

3 thoughts on “Rallylydnad 2/5”

  1. vilken tur att du förklarar skyltarna! fortsätt gärna med det! ska genast testa och se den där med höger runt och sitt…som den säkerligen itne hette. 😉 gilla rinte heller dill…mer än möjligvis att koka färskpotatis med. 😉

  2. TACK för alla tips i bloggen, vi provar något efter varje inlägg. Nu längtar vi till vår helgkurs, inkallning från störmoment står högt på önskelistan. Att ha jakthund och samtidigt ha vilda djur runt knuten är en utmaning, i dag var det ett rådjur för Brum och några renar för Acke, puh . . . .

  3. Oj, dom skyltarna är nog inget för mig – jag skulle nog snurra till det alldeles…
    Tack för receptlänken, Farmors festrulle ska jag absolut testa – kul med nånting nytt också, annars äter man mest samma, samma, samma tycker jag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *