Rallylydnad 3/5

Igår var det rallylydnadskurs med Ville.

Dessa skyltar fick vi jobba med då:

Gårdagens skyltar inleddes med stopp 1+2+3 steg.

Man ska alltså stanna-hunden sitta, ta ett steg, stanna-hunden sitta, två steg o s v.

Ville i stegdelen med bra kontakt och så stannar vi……

..och Ville sitter. Så här snett skulle aldrig vara tillåtet i vanlig lydnad men i rallylydnad är det ok. Jag brukar ändå se till så att han sitter rakare, nu satt han så snett för att han uppfattat bollen i min högerhand, jag brukar inte visa honom belöningen medan han jobbar då blir det inte så bra,han vet att han får något vid klick/bra.Sedan går man två steg direkt och nytt sitt och tre och sitt.

Är faktiskt en knepigare övning än man tror eftersom hunden måste ha full koncentration på dig för att hänga med i stegändringarna och sedan sitta rakt. Ville var lätt distraherad av de andra återigen men Eureka han tog godiset hela kvällen! Så för er som har kräsna hundar är Provit ett hett tips. Men Ville gillar bara tre av smakerna det är biff stripes, nötkött och vom. Och det finns fler, Freja är tokig i alla smaker. När jag försökte belöna henne med vanligt Ica-hundgodis när vi tränade tog hon det inte utan gick hon till skrubben där vi förvarar lyxgodiset och tittade på dörren och mig. Inga tvivel om vad hon sa! Hon ville inte ha ICA godiset (som annars åker ner utan bekymmer) när det finns Provit…….Smart jycke!

Åter till Ville och kursen, direkt jag klickade så släppte han mig och stirrade på de andra vilket ju i och för sig är rätt men det är så svårt att repetera och dela upp momenten då. Så jag ska träna hemma på just denna tänkte jag nu under veckan och där han får jobba sig igenom hela skylten innan han får belöning.

Därefter fick vi prova en liknande där det i stället var stopp hund framför och 1+2+3+steg. Här skulle man stanna, ta hunden framför sig till sittande. Backa ett steg hunden skulle följa efter framför dig och sitta framför när du stannar o s v . Gick bättre mest beroende på att vi tränat handtarget så mycket förut tror jag, detta är en övning som är perfekt att styra hunden med händerna.

Här har jag tagit Freja framför mig så backar vi, det syns att hon följer handen (som jag inte har godis i, det har jag i fickan).

Så sittet som också ska vara framför, här sätter jag henne med handtecken. Hon har alltid “mjölktass” vid sittande. Sedan backar vi två steg och sitt igen o s v.

Sötaste Freja väntar på belöning.

Sedan fick vi gå en minibana med dessa två nya samt två skyltar från förra gången. Gick absolut inte alls Ville hade mest fokus på trappen ner så jag bröt utan att ha gjort alla skyltar det är ingen ide att tjata, det blir bara trist. Kan man ju lugnt kalla för en utmaning att träna med honom. Fast det är ju på svårare hundar man lär sig massvis egentligen.

Kisspaus för hundarna alltså och därefter stationer med slalom, dubbelslalom, och spiralen.

Slalom med Freja. Precis som med matlagning så tager man vad man haver, jag har inga koner så då blev det några gamla tamaguchisar! Det finns både enkel och dubbelslalom, d v s att man går tillbaka också och det är viktigt att man går in på rätt sida. Här är det bara en fråga om att ha kontakt så hunden följer då funkar det.

Spiralen med Tim, då går man fortfarande med koner men då går man först så spåret skulle bli som ett gem ungefär:

“Spiral höger. Ekipaget skall med höger sida mot konerna runda först 3, sedan 2 och slutligen 1 kon.Konerna står på linje och avståndet mellan dem är c:a 1,8-2,5 meter.”

Och så belöning Tim gapar som om han skulle få ett gigantiskt köttben…

Samt några skyltar. Vi fick repetera några gånger på varje station. Slalom tycker Ville är en kul övning men han tappar direkt koncentrationen när de andra är nära, trots att han gillade godiset denna gång. Det var en aning frustrerande även om det inte är hundens fel. De gör ju inte saker och ting för att djävlas med en, utan då begriper de inte vad man vill eller så finns inte motivationen. Det tror jag på! Så hur det än var blev jag glad av det i alla fall och tänkte skam den som ger sig, vore väl f..n om jag inte kan få hunden att fokusera på mig. För rallylydnaden handlar verkligen om kontakt och följsamhet, skyltarna i sig funkar bara den biten sitter.

Sista svängen var en bana med slalom, de två nya skyltarna en av de kluriga svängarna från förra gången och sedan en till ny, långsamt! Och det är ju inte svårt att räkna ut vad den innebär.

Ville går långsamt med mig, återigen mest en fråga om kontakt och följsamhet. man får ju apa sig och smyga och liknande om hunden nu gillar det!

Bästa belöningen, hemma i alla fall!

Denna gång triggade jag Ville lite mer med belöningen genom att kasta den åt honom och prata på ett sätt som brukar få honom på alerten. Då höll vi ihop mycket bättre under banan, och skyltarna gick som en dans. Bara han orkar hålla fokus på mig så går det bra. Så när det borde ha gått som sämst med en trött hund var han som bäst. Men jag vet sedan förut att han är en hund som kan jobba länge, bara han vill. Som sagt jag får se honom som en liten utmaning kanske. Men positivt är att han ville ha godiset hela tiden och nummer två är väl i och för sig att han verkar tycka att jag och min röst är en bra förstärkning, det är jag inte särskilt bortskämd med. Man får ju surra ihjäl sig på banan om man så vill, en fördel med rallylydnad.

Middag idag var falukorv i ugn med Västerbottensost och potatisstomp.

Avslutar med några utebilder av Ville så han får synas lite bättre än på inomhusbilderna här:

8 thoughts on “Rallylydnad 3/5”

  1. Kul att läsa om era kurser och framsteg. Jag får prestations ångest dock =). Blir jag bara av med min förkylning så måste här tränas.

  2. “Hihi – visst är de roliga när de är sådär övertydliga i sitt kroppsspråk. Min gamla hanhund var sån också medan Dixie äter precis vad som helst man ger henne.
    Tycker rallylydnadsskyltarna är ursvåra att tyda – BRA att du förklarar! 😉 (Jag har t.o.m. svårt att tyda koden man ska skriva i för att skicka kommentarerna…).”

  3. Provit – det måste vi kolla upp var vi kan få tag på och testa på Wira. Hon är lite svårbelönad, funkar varken med godis eller leksak… men vi kanske har för “dåligt” godis. Korv eller köttbullar går lite bättre, men inte alla gånger det heller.
    Provit ska testas! smiley

  4. 🙂 Det låter som ni har kul på kursen i och vem orkar koncentrera sig på uppgifter när det finns andra att retas med/reta sig på.. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *