Rallylydnad 4/5

Morgonen startades med ett pass rallylydnadskurs. Men först en bild på Theostackaren som nog kände sig lite låg efter att ha varit hos ögonspecialisten från Strömsholm igår.

Man såg bara svansen av honom ett tag, han var nog lite snurrig efter lugnandet. Det här är katternas tält, som de älskar och ofta ligger och sover i tillsammans.

Tyvärr visade det sig att Theo helt saknar en tårkanal i vänster öga, så det är inte något man kan göra åt det. Men då vet vi det. Theo var i sitt esse och kurrade och gnosade med veterinär och djurskötare, en väldigt snäll katt som sagt.

Idag blir det bilder från rallylydnaden men inte på mig och Ville utan några av de andra kursdeltagarna:

Det är verkligen ömsom vin och ömsom vatten med Ville för idag var han kung, d v s med och så på alerten, så jättekul !Vid sådan tillfällen undrar man ibland vad det är som gör skillnaden men det lär jag inte få veta. Men det är väl bara att tacka och ta emot. Dagens nya skyltar var dessa:

Först fick vi börja med vänster runt, hundhöger runt. Som är precis som gamla “bruksvändningar” jag tror det kallas för tyska svängen i de sammanhangen. jag vänder mig alltså runt 180 grader mot vänster och hunden går runt utanför mig i motsatt riktning, gäller att hålla ordning på kopplet.

Nästa grej var läggande under gång. Det är inte som vanliga lydnadens läggande som ska ske under fart, utan man stannar och lägger hunden direkt från stående. Sedan fortsätter man vidare tillsammans.

Hunden ska ligga rakt efter föraren även här tillåts 45 graders vridning mot föraren.

Med Ville gick det jättebra han lägger sig utan problem från stående.

Nästa skylt var sitt ett varv runt om hunden.

Är precis som skylten beskriver man ska stanna sätta hunden vid sidan och sedan gå ett varv runt hunden.

Här får man ofta börja med att inte gå hela varvet runt särskilt om det är hundar som följer en med blicken så lär de sprätta upp när man är bakom dem. jag och Ville körde halva varven eftersom han idag var på sitt bästa – kontakt med matte humör-.

Därefter var nästa skylt ligg ett varv runt hunden. och eftersom det är ett stopp på den skylten så ska man först sätta hunden sedan lägga den och gå ett varv runt.

Funkade också klockrent med Ville, idag hade vi provit igen kompletterat med boll i snöre. Och jag har slutat använda klicker utan belönar de olika bitarna med godis och avslutar med boll. För än kan jag ju inte kräva att han ska köra igenom hela skylten utan belöning. denna är ju egentligen 4 olika saker. Först gå till skylten med kontakt. Sedan sitta, därefter ligga och sedan ligga kvar. Så jag gav alltså godis för de olika bitarna och när jag gått runt bra och belöning med boll. Med klicker tror han det är slut vid klick därför kan jag inte belöna delarna.

Och slutligen var det stopp sitt stå och ett varv runt hunden. Man ska alltså stanna, sätta hunden, ta upp den i stående och sedan gå runt. Vi fick börja med att lära hunden att stå upp från sittande med hjälp av handtarget.

En lite trickigare övning det är så lätt för hundarna att snurra efter när man ska gå runt!

Och sista skylten var nog dagens roligaste för hundarna:

sitt framåt spring. Man ska alltså sätta hunden och sedan springa, tills man kommer till en skylt som säger normalt tempo. Svårigheten här ligger väl i att hunden är beredd och med på att man börjar springa.

Sedan fick vi gå en liten bana och jag är så nöjd med Ville. Idag var han verkligen med mig och i banan belönade jag bara med att kasta godis som belöning och trigga honom med röst, han hade fantastisk kontakt idag. Det blir kanske en fortsättningskurs på rallylydnad sedan med herrn…..

Första skylten var en sedan tidigare hund framför sitt, hund vänster runt sitt.

Först ska man alltså stanna och hunden ska sitta vid vänster sida….

Sedan ska man ta hunden framför sig och sitt

Och sedan tillbaka till sidan och sitt.

Nummer två var stopp sitt.

följt av en vänstersväng och sedan en annan av hundarna uppskattad övbibg dubbelslalom:

Man går slalom i bägge riktningarna då

Och har man bara så här fin kontakt så går det av sig själv!

Ett kul moment! Sedan gäller även att ha kontakt med hunden mellan alla skyltarna så man får jobba hela tiden.

Därefter en vanlig högersväng och sedan en 270graderssväng:

Sedan kom 1+2+3+steg med stopp(d v s sitt mellan de olika stegen):

Kontakt är nyckelordet även här.

Och sista skylten var springskylten:

Rallylydnad är ganska enkelt att träna man kan ju göra en skylt på varje promenad. eller inne för den delen om det är kallt och eländigt!

Jag är jättenöjd med hur det gick för oss i banan, sådan skillnad mot förra gången. Duktig Ville!

Nu har vi bara en gång kvar. Men sedan blir det att träna mycket hemma för att verkligen lära sig skyltarna.

Freja är anmäld till nästa kurs hon också det blir aktiveringstvåan vi går som har det här innehållet:

Vi jobbar med Nosdiskriminering ;dvs lär hunden särskilja en viss doft och kunna markera den

Id-spår ,Sökruta- mera person sök och godis spår, för att variera aktiveringen med våra spår.

Fortsätter med apporteringen- utöka till att städa, välja rätt föremål och annat skoj.

Den startar i april eller maj. Så tar vi mera lydnad senare någon gång.

Middag idag blir fläskfile med lasagne (vegetarisk) med fetaost och vitlök.

4 thoughts on “Rallylydnad 4/5”

  1. Super härliga kurs beskrivning som vanligt 😀
    Stackars Theo gubben då – kommer det att innebära något för honom, annat än rinnigt öga?

  2. Säger precis som Katta 😀 Jätteroligt att läsa om er kurs Vi sparar oss oxå till Tånga fast vi ska gå spår men jag tror nog jag ska leta upp mina rallylydnads skyltar och träna lite hemma så fort allt vatten försvunnit från gräsmattan

  3. Vad du är duktig som skriver ner allt från kurserna så noga och lättförståligt för oss som inte var med =) Jag är också kurssugen, men det blir inget förrens dal.lägret på Tånga Hed i juni. Vi ska prova agillity då jag och Bosse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *