Kattuställningsdebut

Igår packade jag och dottern in oss i bilen med katt och gud vet allt i bilen och for till Bollnäs. Eftersom jag (och dottern) har en viss motvilja mot att kliva upp typ före 4 på morgonen för att vara på en utställning runt 07:00 så hade vi bokat en stuga på en camping. utsikten kunde man inte klaga på:

Och stugan var charmig som det brukar heta


och en underhållande lekplats tyckte Belle som rasslade upp och ner i trappen


Efter en god natts sömn så bar det iväg till kattutställningen. Som skiljer sig en hel del från hundutställningarna. Man vet inte innan när man ska in med katten i ringen utan det meddelas bara när insläpp och bedömningsstart börjar. Vi ville vara där tidigt för att klä buren och snygga till katten i lugn och ro, nybörjare som man är.


Så här såg det ut till att börja med men vi hann klä om buren en gång till då dottern hittade burklädsel i ett försäljningsstånd som matchade hennes väska!
Belle kvittade det nog vilket som.

På en kattutställning är det inte helt logisk bedömningsordning, det finns en lista vid domarbordet på en turordning som de kanske följer! Men de kan och får göra ändringar efter eget tycke så det gäller att hålla sig i närheten. Vår domare följde sin ordning så vi var näst sist. En lång väntan med andra ord men Belle tog det med ro, man kunde tro att hon varit på utställning förr…..

Totalt avslappnad med fötterna och magen i vädret!
Vi fick i alla fall lite tillfälle att läsa på/fråga andra om hur bedömningen går till. Och se hur man skulle göra med katterna.

Så var det dags för oss och domarna talar ju om för en hela tiden vad de ser och tycker, medan de undersöker katten jättekul!

Eftersom han strödde lovord över henne mest hela tiden så gissade jag att hon skulle bli uppsatt av honom och vi fick excellent i kvalitet och blev klassvinnare, alltså EXC 1.

Lite roande tyckte jag det var när han sa att hon har ett väldigt sött uttryck så nu är det inte bara sötaste Freja utan sötaste Belle också.

EXC 1 rosetten.

Hon tyckte också att hon hade toppentemperament och var duktig på att visa sig själv. För på bordet hade hon svansen i vädret och var inte ett dugg blyg. Jag fick däremot inte hålla henne som man ska enligt kattuppvisningskonsten alla regler då fick jag mig små tjyvnyp, för det gillade hon inte. Så jag lät henne sitta hos mig lite som hon ville, bättre det. Och huvudsaken är att domaren fick hantera henne.
Han sa också att hon var perfekt preparerad för utställning i pälsen, det har hennes riktiga matte, d v s dottern, gjort bra!

Han talade om att han ville se henne igen vid nomineringen. Om det funnits tre katter till av samma färg och kön skulle det blivit en BIV- tävling=Bäst i varianten men det fanns det inte. Och hon är en rödtabby inte en creme som vi trodde för en stund. Med utmärkt färg dessutom!

Och hade hon fått tävla om cert skulle hon ha fått det eftersom hon gick vidare till nominering. Klassvinnaren får det om domaren anser att katten är av championatkvalitet. Och i och med att hon gick vidare till nominering så tyckte han det. Men katter tävlar inte om cert förrän de är 10 månader.

Men vi var himla nöjda med det vi fått och att hon fick gå vidare också!
Vid nomineringen utser den domaren man haft bästa hona, hane, junior o sv (oavsett ras) av de katter han dömt som ska visas upp för domarpanelen och därmed tävla om BIS.
Så vi fick ställa upp oss alla hans uttagna juniorer och till slut var det bara Belle och en till katt kvar! Domaren plockade upp Belle tittade på henne, gav tillbaka henne, tittade på den andra katten, tog Belle igen, tittade lite till lyfte upp henne i luften och meddelade sedan att hon vann Nomineringen!

Så vi gick till BIS-finalen som man säger i hundsammanhang.

På kattutställningar får inga utställare lämna utställningen förrän efter finalerna/panelen. Så det blir väldigt långa dagar, nu hade det ju blivit det ändå eftersom Belle blev NOM.

Finalerna är lite högtidliga och en mentaltest utan dess like (om de varit hundar alltså) då katterna blir instoppad i burar vid panelen och sedan tas fram av assistenter, okända av katten, och bedömda av 2-6 domare så Belles grupp hade 6 domare och en elev som drog och lyfte och vred och vände på katterna. Sedan röstade varje domare på den katt som de tyckte skulle vinna BIS på en papperslapp och ägarna fick gå fram och hålla/visa sina katter medan rösterna meddelades. Belle blev röstad på men en annan fick fler röster så vi vann inte och på kattuställningar delas bara BIS ut, det är bara vinna eller försvinna för det finns inga tvåor!

Men det var definitivt mer än vi förväntat oss så någon mer gång lär det nog kanske bli!

Och trevliga människor träffade vi såklart på, liksom trevliga och vackra katter, en mycket trevlig dag med andra ord!

22/5 lade till några bilder på sötnosen,och ja Emelie det är fruktansvärt förvirrande med kattuställningar särskilt. Som tur är finns det alltid andra att fråga…..8 thoughts on “Kattuställningsdebut”

  1. Grattis! Kul att det gick så bra =) Klart ni ska ställa mer, särskilt som Belle verkade trivas. Men det verkar väldigt förvirrande…..

  2. Grattis!!
    Vi har varit på några kattutställningar och tittat – mest när tjejerna var yngre – men jag har aldrig riktigt begripit mig på hur det går till – kanske inte så konstigt heller när man läser det du skrivit… smiley
    Belle är jättefin och klart ni ska åka på fler utställningar. smiley

  3. haha, kanske är det så att jag är lite för korkad för det här med utställningar. 😉 jösses så mycket att hålla reda på! men grattis till det fina resultatet! (så långt hängde jag med iaf!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *