Nosdiskriminering

Nosdiskriminering och andra nyttiga saker har varit ämnet idag på vår aktiveringstvåa som jag och Freja började idag! Inga bilder blir det då husse stannade hemma idag jag ska lura med honom någon gång i alla fall tänkte jag!

Vad som var extra kul var att två av hundarna/ägarna vi kursat med förut var med igen extra kul då vi haft så roligt ihop!

Vi fick också gå igenom vad vi ville lära oss på kursen och vilka förväntningar vi har. Jag är som vanligt helt oseriös och är bara ute efter att ha kul och det var faktiskt de flesta andra också som tur är.

Nosdiskriminering fick vi prova på på ettan men nu lär vi in det ordentligt. Först fick vi välja vad vi ville träna in lukten på, en del tog kantareller och vi ska träna på bilnyckeln som brukar vara på vift ibland, kan inte förstå vem som far runt med den hemma hos oss…….

Då håller man fram föremålet i handen hunden luktar- klick och belöning x 10.

Sedan lägger man på markeringen man vill ha jag funderade på skall man börjar med sitt, håller fram föremålet, hunden luktar kommando sitt och sedan klick och belöning x10.

Och slutligen fick vi lägga ut föremålet på golv, stol m m och hundarna fick leta reda på dem, kommando sitt när de är där och sedan klick/belöning.

Givetvis kan man bara säga bra istället för att klicka.

Det var dagens övning senare ska vi lägga ut t e x flera lerkrukor där en har bilnyckeln under och hunden ska markera rätt kruka, där kommer “diskrimineringen ” in.

Därefter var det dags för nyttoapportering, hundarna ska lära sig städa dvs hämta föremål och lägga på ett särskilt ställe t e x kläder i smutstvättkorgen.

Steg ett är avlämnandet som vi lärde in på ettan genom handtarget, d v s haka i handen. Mer om det finns i inlägg jag gjorde förra året från aktiveringsettan är någon intresserad kan jag lägga länkar till de inläggen som kommentar i inläggen här

Steg två är hämtandet d v s man börjar slänga/lägga ut saken längre och längre bort och hunden ska hämta det till handen.

Och steg tre var att hunden ska lämna det i en bunke, tvättkorg eller vad du vill ha. Först håller man handen över sedan tar man successivt bort den. Vi hann till hålla handen över idag men jag ska backa tillbaka och repetera avlämnandet samt hämtning lite mera. Konstigt nog kommer Freja ihåg det mesta fast jag inte tränat det på ett år! Men är inte helt säker i utförandet.

Sedan var det slut och nästa gång ska vi jobba vidare med de sakerna.

En badbild på galna fröken:

Ett under av skönhet hon är……….

10 thoughts on “Nosdiskriminering”

  1. det är konstigt hur länge dom kan komma ihåg saker man knappt tränat på och sen inte tränat på väldigt lång tid! dumma är dom då inte! bilnyckeln var smart…kanske vi med borde göra. 😉

  2. Jag måste ändå säga att ni är duktiga! Oavsett om det är på allvar eller inte så går det väl ändå i slutändan ut på att kul ihop med sin hund =) Galna fröken är verkligen söt!!

  3. Dere er så utrolig flinke, jeg er kjempeimponert! Igjen!
    ..og så er hun så utrolig vakker! Jeg synes hun ligner mer og mer på sin fantastiske mamma jeg! 😀

  4. Jag vill ha länkat slö som jag är 😉 Det var länge sedan jag gjorde nåt sånt med hundarna . Städa kan de.. hmm har kunnat i alla fall. Får testa och se, de kanske har lika bra minne som undret av skönhet 😀

  5. Javisst är det suverän aktivering de blir så trötta i huvudet av nosarbete. Och man kan lära dem föremål på föremål-så enkelt med klicker-och namnsätta dem och be hunden leta efter en speciell sak och som avslutning hämta den! Jag och Freja älskar dessa “nosarbetes”kurser smiley

  6. Det låter som en toppen kurs! Smidigt att ha en hund som kan hitta borttappade saker. Och det tar ju aldrig slut, jag menar på saker man kan träna in. Här hemma skulle det behövas – min familj använde i och för sig mig som sakletare 😀 vore skönt med avlastning 😉

  7. Så kul det låter. Amy skulle verkligen behöva någon sådan aktivitet. Hon håller på att ta ner oss pga understimulans nu när hon har varit still så länge. Det räcker inte med vanliga promenadturer, det är nog hjärnan som behöver aktiveras. Ska försöka prova klicka in nyckeln som ni gör, det kanske får henna lite nöjd i alla fall 😉 Tack för tipset:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *