valpkurs 6/7

dagens stor begivenhet i vår hundvärld var förstås valpkurs. Eller kanske skogspromenaden där vi åter hittade björnspår. jag hoppades första gången att det bara var en nalle som knatat förbi på väg någon annanstans men det verkar ju vara en som uppehåller sig i området.

Dagens övningar var ju som alltid passivitet mellan alla övningar, Isis vilade groda mellan varven:

Tyvärr syns det inte på bilden men hon håller benen som en groda med hasorna pekande upp.

Dagen ägnades åt inkallning i olika former.

Först med kontaktövning där hunden ska söka kontakt

sedan belöning på marken och ett varsågod så vänder man sig runt med baken mot ryggen som då måste gå runt dig för att ta kontakt igen.

Isis på väg runt för att ta kontakt.

För att valpen ska lära sig att ha kontroll på dig när ni är ute så kan man givetvis ha den klassiska kurragömman, d v s man viker av utan att säga något så får valpen lära sig att matte/husse kan försvinna. En annan variant är att ögna sig åt godistuva. Här fick vi passa på när hunden var bortvänd eller liknande och då sätter man sig ner mdd ryggen mot och börjar låtsas pillra i marken.

Helst tyst men om hunden inte uppmärksammar det man gör får man prata lite glatt med golvet så den blir nyfikemn. Isis behövde jag inte surra på med hon var snabbt framme för att se vad attan jag pysslade med:

vad gör du matte?

men vad gör du??

Puss på dig! och såklart belönar man när hunden kommer fram och tar kontakt. Det här kan man gärna göra ute när hunden är lös.

Sedan var det inkallning först bara i koppellängd dvs kom och belöning. hemma kan man ju träna det med “naturliga” belöningar och motivering d v s öppna kylskåpsdörren och ropa kom, belöna med ngt ur kylen, ytterdörr+kom belöning gå ut o s v.

Här har matte precis sagt kom så Isis vänder och kommer fram och får belöning.

Sedan fick vi träna ingångar separat, d v s man börjar med att ha hunden framför sig, som sedan ska in och vända på vänstersidan med lite dirigeringshjälp (som sedan ska bantas bort).

Först får hunden belöning bara den är vid vänsterbenet stående,

och när man tränat det ett tag och det går bra så ska den även avsluta med sitt, men utan att man säger sitt, för man vill ju ha det automatiskt i ingången så att säga.

Bra duktig flicka!

Senare syr man ju ihop att hunden ska springa till en plus korrekt ingång men det behöver man inte ha så bråttom med, det viktigaste som valp är att hunden blir belönad när den kommer (gärna med röst så fort den vänt om i början) och håller en bra fart!

Därefter körde vi inkallning med hunden lös då vår instruktör höll i hunden och så får man gå/springa/ till andra änden av rummet och så släpper man valpen som ju kutar glatt till husse/matte och får belöning.

Full fart till matte:

Nästan så man stångar omkull matte, så kul är det!

Och den näst sista övningen var förbudsträning där vi ska lära hunden att bryta vid ett visst ord/ljud. jag brukar använda ett snärtigt och grovt Ö! kort och koncist.

Här var det en leksak som instruktören slängde ut framför när vi komOch så fort hunden visade intresse skulle vi bryta och givetvis belöna direkt valpen vände uppmärksamheten mot en istället.

Isis älskar vår instruktör, precis som alla människor för den delen, här så blir hon ihjälpussad när hon skulle visa en övning med Isis.

Den unga grabben var också med idag på kursen så Isis fick pussa lite på honom också bra att hon får träffa trevlig barn, även om hon älskar dem också!

Slutligen två ståbilder på damen hon börjar se riktigt trevlig ut nu, tycker jag heeeelt opartiskt, som vanligt…..


Nu till helgen blir det Iggesund då men utan hundar för mig.

6 thoughts on “valpkurs 6/7”

  1. Vilket bra tips, att ropa kom när man öppnar kylskåpet m.m…. måste ju gå mycket snabbare att lära in “kom” om man samtidigt tar fram korven – för då kommer dom ju järnet utan att man behöver säga nåt. 😉
    Vad söt hon är när hon vilar “groda”. =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *