Kurser

Innan jag hoppar på kurserna måste jag visa en bild på Ronni som husse tagit hem till sig som alltså lär dyka upp hos oss ibland. Bland annat i helg. Han är en cockeromplacering från SPCA som lämnades in av sin föregående ägare som haft honom i 1,5 år med motiveringen att han inte passar in i deras livsstil.
Jag önskar verkligen att folk kunde tänka efter före och inse att hund är ett livsåtagande. Sedan kan ju saker hända såklart som man inte förutsett som gör att man måste göra sig av med hunden.
Men bättre att hunden blir omplacerad än att bo i ett hem där den inte är önskad.
Men ändå att hamna i ett hundstall måste vara en påfrestning han har skällt så mycket under månaderna i hundstallet att han låter som en trubbnosad hund med andningsproblem p g a halsen. Ska visst kunna läka ut av sig själv. Stressad såklart men verkar vara en glad filur och trygg ändå i sig själv. Så får man ju se mer om en månad hur han verkligen är.

Spårkurs hade vi igår och jag klev upp extra tidigt för nöjet att lägga spår.
Alwex fick ett 30 meters babyspår med leksak som spårslut och ytterligare en efter 10 meter om han skulle missa första.
Idag spårade han bra, gjorde en paus för att lyssna på hundskall i fjärran och sedan fortsatte han. Leksaken i slutet var inte särskilt intressant eller han letade upp den och det var kul att se matte leka med en men han hakade inte på i leken. Vi får leka mer utomhus också!

När det gäller lek får han numera leka med Isis och det är en lycka utan dess like. Isis är tålamodig som bara den med den lille som hänger i mungipor och öron på henne och väldigt försiktig.

Ville och Isis fick bågspår med extra försvåring då det blev ett misstag så de fick ett korsande blodspår. Trots det lyckades bägge markera 5 av 8 pinnar. Bägge ville ju växla till blodspåret då det har högre prioritet än personspår för dem.

Men det avbröt jag och visade på dem personspåret igen som de snällt tog upp igen men tappade intresset för apporterna!

Överhuvudtaget får jag jobba med apporterna och att få dem att ta dem. Jag fick rådet att ha mer fest och hurra vid apporterna så det ska jag komma ihåg.
Oavsett är de två väldigt spårnoga och har väldigt bra (lugnt) tempo insåg jag. Vi får gå med varandra i spåren för att kunna ge varandra kritik och jag fick gå med en hund som slog väldigt mycket i spåret och gick jättefort. Som matten sade han går 1200 meter om det är ett 600 meters spår. Både pudel och dalmatiner jobbar nog nära spårkärnan av sig själv, jag har aldrig varit med om att de slår så mycket. Det är intressant hur olika det kan vara med olika hundar och hundraser. Sedan tillåter jag aldrig mina hundar att gå fort i spåret utan håller emot ifall de börjar gå fort, jag är för gammal för att galoppera över stock och sten……

jag är så glad att jag börjat i denna spårgrupp då kommer man verkligen iväg och man lär sig av att se andras hundar spåra med! och av att andra ser hur ens hundar jobbar också. Jättekul! Även en till prickig dam är med på spårkursen.

Idag var det en tur till havet som i dimman var blåaste blått. trots att det är kallt i vattnet brukar Isis blöta fötterna i alla fall. medan Alwex kör igång Ville på pudelrace. Tur Ville fortfarande är smidig i kroppen ibland verkar de böja benen åt mycket märkliga håll
Villes svar från biopsin visade på magkatarr med “kroniska inslag” som det så vackert heter. Dock är inflammationen under kontroll så det finns ingen orsak i nuläget att peta i honom kortison eller likande utan vi kör med psylliumhusk i matyoghurt först på morgonen och sist på kvällen och mush samt bravo däremellan. och väldigt låga doser av omeprazol när han får sina skov och vägrar att äta. Vilket ju inte är särskilt ofta numera. Så det känns bra att ha dte under kontroll.

Vackra höstfärger på stranden.

Idag var det kursstart för Alwex valpkurs och då börjar man först med en teorigenomgång. Kursen bygger på klickertänk och positiv förstärkning, det handlade teorin idag om d v s vad man har för sätt att träna här. Så vill jag ju träna så det passar mig utmärkt. Vi fick rent praktiskt träna att klicka ta hundgodis från en mugg och flytta till en tom mugg och se hur många klick vi hann med på 30 sekunder. Godishanden skulle hela tiden tillbaka vid benet innan man fick klicka på nytt. Sedan fick vi byta hand och till min förvåning lyckades jag med lika många klick och belöningar med bägge händerna! Runt 15-20 stycken på en halv minut bör man försöka klara och jag klarade 23 så jag är nöjd.
I hemläxa fick vi att frishejpa att hunden stoppar ner nosen i en kruka eller liknande.

Nu är det glada valplivet slut för Alwex del nu blir det bara hårdträning…..eller kanske inte!

En intressant reflektion för mig är att mer än hälften av valparna/unghundarna är blandraser och någon enstaka t o m en blandras som man importerar från England! Jag tycker att man bör och att det är intressant att reflektera över varför så många människor väljer blandraser före renrasiga hundar! Tror inte alls att det har med pengar eller okunskap att göra utan är en form av misstroendevotum mot renrasuppfödningen tyvärr. detta är ändå människor som är intresserade av att satsa tid och pengar på sina hundar/valpar.

Isis och Alwex tar sig ett nappatag!

Det känns jättekul att komma igång med valpkursen så får jag se vad mitt lille frö gillar det! hemma har han väldigt bra koncentrationsförmåga för att vara en tvärhand hög bäbis. men man får väl se.

2 thoughts on “Kurser”

  1. Hej Monica, underbar läsning du bjuder på…är så glad att lillkillen hamnade hos dej, vilket jobb du lägger ner på dina vovvar, och underbart att lilla coccerpojken får vara med er. Nu inväntar vi endast provsvar efter många om och men. Här är full fart på syster yster….Tessla är helt underbar och orädd liten tjej, rolig och charmig, kul att följa dej o vovvarna på facebook, ha det gott så hör jag av mej inom kort. Kram Susanne o flocken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *