Valpkurs

Idag börjar allvaret för Alwex, för idag var var det valpkurs med alla valparna med också! Förra gången hade vi bara teori utan de små liven.

Vi inleder med fika-med hundarna, eftersom det är en del av träningen att de ska lära sig att vara lugna och fina i sådana situationer med. Och teori idag var det bland annat lite allmän hundkunskap som hur mycket (eller lite) en valp ska motioneras, hur varmt det blir i en bil m m.

En del hundar kan till att börja med behöva lite avskärmning för att klara att sitta och fika i grupp.
Alwex tyckte det var spännande med alla valparna/unghundarna. men hade inga problem med att koncentrera sig på “jobbet”.

Först fick vi börja med den klassiska ryggsäcken, d v s hunden sitter mellan ens ben när man sitter på huk, Man håller runt bringan och klappar ev hunden på bröstet. Här är det med milt tvång tills de lär sig att slappna av.
mellan övningarna får de sitta i ryggsäck och ta det lugnt.

Nästa övning var att lära hunden att gå på sin fäll. Man lägger ut fällen, har valpen på ena sidan, ställer sig på andra. När hunden sedan kommer emot dig och trampar på fällen klick och belöning.
I nästa steg läggs kommando på när hunden sätter tassen på fällen, därefter när den närmar sig och slutligen längre bort. Ungefär som tasstarget. Men här är tanken att du med tiden kan skicka hunden frivilligt på fällen i olika sammanhang.

Att leka fick vi också göra, det var inte kul i den miljön tyckte Alwex. Det roligaste var en spegel som fanns i lokalen där Alwex kunde se sig själv och göra en massa lekinviter till den snygga pudeln han såg där……. Men lek är viktigt så det ska vi härja vidare med såklart. hemma är det ju populärt i alla fall!

Sedan tränade vi inkallning till hand. Ner med handen (som ska vara tom) rör den från hunden och när den följer efter klicka och belöna.

Och slutligen tränade vi lite följsamhet, d v s jag backar och så fort valpen följer klick och belöning.

Som alltid måste man ta små micropauser, men den lille herrn har bra koncentrationsförmåga och det gick fort så ramlade slanten ner tycker jag. Han har en god aptit den lille gossen och det är ju bra när man ska träna! Jag hade kycklingfärs (stekt i ugn) som godis och micrad prinskorv idag.
Så både han och jag tyckte det var riktigt kul!

Igår hade vi spårkurs och just nu har det gått troll i spårningen tror jag. Både Ville och Isis struntade i allt vad apporter heter och bröt spåren. Ville brukar aldrig göra det.

Så jag provade att lägga spår själv med bara en slutapport och samma sak då, de börjar bra men lämnade spåret!

Så jag gick ut ett 100 m spår utan apporter med toarulle med leverpastej i under en pinne och då stannade Ville vid spårslutet.
Men inte Isis hon släppte spåret långt före.
Så då gick jag ett kort spår med godis i (inte ett regelrätt godisspår för varje fotavtryck) men vart tionde steg och ett spårslut med en liten Frolichög. Det gick hon men missade många godisar för hon slarvar helt enkelt. Slutet hittade hon i alla fall.

Jag har två saker att jobba med helt uppenbart. Motivation till att följa spåret, tills jag säger att det är slut och också att få upp intresset för spårapporterna som ingen av dem tycker är intressanta i ett spår trots att de är inklickade på dem. Jag får nog jobba med bägge sakerna och för Isis blir det korta godisspår och apportträning för sig. Hon är verkligen ömsom vin och ömsom vatten när det gäller all träning. Ibland går det fantastiskt bra och sedan går det inte alls!
För Ville är det bara att få honom att inse att han får en bra belöning vid slutet och sedan apporterna, apporterna, apporterna och höja värdet på dem.

Även Alwex får godisspår då han inte gillar att ha föremål som spårslut alls.

Man ska väl vara glad när det blir trassel för då har man ju något att jobba med…..

2 thoughts on “Valpkurs”

  1. Hej Susanne.

    Ja vi bytte till Alwex eftersom vi kom på att vi känner flera hund-Alvin redan så ville vi ta ett annat namn ändå, på vägen hem satt vi och funderade på vad han skulle heta. då for en lastbil förbi som det stod Alwex på så då fick han heta det 🙂

  2. Hej hej i natten, måste än en gång säga -Gud va du e duktig Monica. Håller på hela tiden med dina hundar. Lille Alwex är ju helt underbar, förstår nu att han ska heta just Alwex och inte Alvin, trodde datan skrivit som den ville själv första gången jag såg det, han får namnet i stamtavlan såklart, alla prover som sagt skickade till Optigen, bara invänta svaret som jag hoppas kommer i slutet av denna veckan. Då ska stamtavlorna beställas direkt, ha en go natt, och puss på nosen till lille Alwex!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *