Mera valpkurs

I helg har det varit valpkurs igen och hemläxan var att ha läst på om sin valps ras/raser och varför man valde den rasen. En hemläxa man egentligen ska ha gjort före valpköpet……
Oavsett poängterades också att hur hunden än utvecklar sig så är det mitt ansvar som ägare att ge hunden ett bra liv. Den har aldrig bett att få komma till sin ägare.
Kan nog inte poängteras tillräckligt mycket.

Min älskade Tok nr 1….

…och Tok nr 2.

Tur jag har Ville som är gammal och klok. Och nyklippt med.

Dagens övningar var givetvis passivitet mellan varje övning. Sedan lek med leksak. Inte kul nu heller men jag lånade några långa fleeceflätor som var lite roligare.

Sedan var det fokus med hunden mitt emot sig, man klickar och belönar när hunden tittar till mot en nu till att börja med. Ambitionen är att lyckas få till många snabba kontakter.

Sedan är det handtarget som ska utvecklas vidare till inkallning. Men än jobbar vi med att hunden ska sätta nosen i handen när man håller fram den. Sedan vill man ha ett ordentligt tryck från nosen i handen och det får man genom att att inte belöna direkt när hunden duttar utan vänta på en till dutt och sedan tre.
Då brukar hunden bli lite frustrerad och trycka till ordentligt.

Sedan var det valpinkallning. D v s instruktören håller valpen man går iväg och sätter sig på huk och lockar på valpen. När den kommer fram belönar man, tar tag i halsbandet eller selen släpper och går iväg några steg, sätter sig igen och belönar när valpen kommer, tar tag o s v tre gånger. Sedan kopplar man valpen.

Bästaste leksaken är Isis tycker Alwex.

Vi ska även betinga en inkallningssignal, inte för “lydnadsinkallning” utan en vardagsinkallning. Jag använder hundnamnet för säger jag det vill jag ju ha hundens uppmärksamhet oavsett. Namnet, belöna ca 30 gånger. Med små pauser såklart.

Och Isis verkar uppskatta den lille lurvige kompisen som hon hanterar så försiktigt. Ska bli kul att se hur de kommer att kampera ihop i framtiden, Alwex dyrkar henne.

Och hemläxa sedan är att lära hunden sitt under bakåtmarsch. man börjar med att trampa lite på stället och vänta på att hunden sätter sig, sedan ökar man på med att röra sig bakåt långsamt och hunden ska erbjuda sättanden under rörelse.

Idag har vi inte tränat det för det har varit pudelklippningsdag istället, Ville blev helfriserad och Alwex fick nos, tassar o s v rakade.
Ville ska få en T-60 han har ganska mycket av det redan.

Ingen spårgrupp i helg utan vi spårade på egen hand. Eller vad det nu heter.
Eftersom Ronni eller hampe som han döpts om till, cockern från SPCA, var hos oss i helg så fick jag gå fyra spår…..jag skulle ju inte ha fler än två hundar just för att slippa sådant. Nu ska ju inte Hampe bo hos oss utan hobbyns/husses arbetsgivare. Men ändå.

Fyra raka och ganska korta spår med Frolic i tre av dem, inte Villes. Alla klarade sina spår galant även Ville. För nu fallerade matte, det hade blivit mörkt när Ville som var sist ut skulle gå sitt så jag visade honom på fel ställe. Men han letade rätt på spåret och fixade det! Tur att det är mer ordning på hunden än mig!

One thought on “Mera valpkurs”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *