Helga 10 månader

Min hund är en unghund och det märks i en viss rastlöshet samt ibland lite dövöron. Fast hon är ju hörseltestad så jag vet att hon hör…..Hon är också mer “snokig” och intresserad av omgivningen.

Om hon får mer motion så blir hon faktiskt mer rastlös så det bästa är att sysselsätta hjärnan mer på henne.

Helga som följer matlagningen i köket. Man ser tydligt på hela hunden hur eländigt hennes liv är med svält och lidande….Vi går ju rallylydnad och agilitykurs som tar slut efter nästa gång men det ska vi fortsätta med . Jag trodde inte hon skulle gilla rallylydnad då det är en ganska “lugn” och inte så självbelönande som agility där man ju får springa , vilket hon älskar. Men hon är väldigt förtjust i att träna rallylydnad också faktiskt, hon är tacksam på det viset att hon gillar att arbeta men med vad verkar inte så noga!

Jag har personspårat med alla hundar såklart, lite av och till och Helga är som Ville var, hon kör ner näsan sedan bara följer hon spåret. Utan att flyga fram , med en djup koncentration. Så under maj tänker jag gå viltspårkurs med henne, det borde hon verkligen gilla.

Isis

Sedan har jag anmält mig till en 25-dagarsutmaning i att bli sexigare än en ekorre. Det går helt enkelt ut på att man leker med hunden för att öka sitt egna värde hos hunden men också för att utveckla hundens impulskontroll och fokus. Det finns forskning på hur lek påverkar hundar och de hundar som får leka mer är faktiskt mer positiva rent generellt. Och det är ju kul också. Vi är på dag 6 nu och än så länge har det mest varit lek med godis.
Roliga, snabba lekar som hundarna godkänner utan vidare. Så det ingår som en del i vår dagliga aktivering att leka också.

Alwex som vill busa på stranden. När han är glad och uppspelt så visar han det med att skälla!

Och sedan tränar vi nosework hemma också, alla tre tycker det är kul.
Nu kanske det låter som att vi inte gör annat än att träna men så är det inte.


Jag försöker använda hundarnas mat som en del i deras aktivering, t ex får de leta efter en del av frukosten ute i trädgården sedan blir det en morgonpromenad som blir betydligt lugnare av att de fått köra en leta övning.

RallyHelga

Under promenaden får de också leta/jaga efter mig och hundmat eller godis.

Vid lunch kör jag en lekövning och sedan på kvällen är det promenad med leta/lek aktiviteter och sedan är det antingen agilityövningar, rallyövningar eller spår/nosework.
Två gånger i veckan får de en riktig långpromenad bara.

Dalmatinerdans med ihoptrasslade bakdelar. De har faktiskt stor glädje av att vara 2.


Kvällsmaten serveras i kong, aktivitetsmatskålar eller så får de leta efter den ute/inne. Sedan sover de som små tända ljus klockan 7 på kvällen. Det skulle i och för sig jag också kunna göra mellan varven!

Så under unghundsperioden försöker jag aktivera hjärnan mycket mer än kroppen utan att ha så mycket krav på precision och sådant. Fast Helga har ett väldigt bra fokus när vi tränar fortfarande, bara hon tycker att hon fått lukta av träningsområdet först…..

Fartdårarna. Dalmatiner har någon form av vinthundsgen i sig för de älskar verkligen att bara springa.

Jag tycker för den delen inte att det har varit så hemskt med unghundar heller man får lägga lite extra tid på dem och inte ha så stora krav på dem så är det ganska lugnt.

Jag hade haft tankar på att ställa ut i Hässelholm men det blev ju inställt så jag tror inte det blir några utställningar i år för oss utan vi roar oss som sagt var med andra aktiviteter.

Alwex nyklippt och lite trolsk med sol och vind i pälsen

Sedan är våren på gång och det känns bra!

VårkänslorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *