Att ändra beteenden genom lek

Sedan sist så har jag hunnit avsluta min distanskurs Hundavel och genetik hos SKK. Intressant men inte något våldsamt nytt för mig men oavsett bra att påminna sig. Sedan så gäller ju bara att lyckas få till uppfödningen också någon gång så jag får använda mig av det.
Fast man har ju nytta av det när man ska köpa hund också.

Helga och Alwex

Oavsett så trycker man ju väldigt mycket på att hälsa och mentalitet måste gå före allt och om man inte har fokus på det så riskerar man att det försämras. Utseendet ska mer fokusera på sundhet än största och kanske extremaste utställningsframgångarna sedan är det ju såklart att man vill att en hund ska se ut så att den svarar mot rasstandarden även exteriörmässigt.

Och återigen förvånas jag över att människor kan bli så förbannade över att man förespråkar användandet av BPH och försöker lyfta fram mentaliteten lite extra. Hur kan man tycka att det är fel och dåligt? Hur kan någon ha något emot att man använder de verktyg som finns för att beskriva och dokumentera sina avelsdjur mentalt och förhoppningsvis sträva efter att förbättra den med.

Helga tränar agility också en variant av lek !Sedan är ju en hund alltid en produkt av arv och miljö men man ska också vara väl medveten om att det alltid finns en genetisk komponent i en hunds olika beteenden och det är definitivt arvbart.

Jag har också hoppat på en kul engelsk webkurs i lekar , med en svensk peppkurs på FB hos Prickiga hunden. Den kallas för sexier than a squirrel och det är lekar/övningar som är bra för följsamhet och fokus i huvudsak, 30 stycken övningar .
Jag har gått igenom dem och kommer att gå tillbaka och träna dem igen av och till. Hundarna tycker det är jättekul för det är lekar med fart och fläkt och både leksaker och hundmat. En av ideerna med detta är just att man ska sluta ge hunden mat i matskålen utan istället använda det som belöning i lekarna eller annan träning. Det är ju ganska logiskt så det behöver man knappast förklara varför.

slalomlek!

Jag har efter det gått med i en Training academy som denna ekorreutmaning är en del i och där finns olika sorters lekar för att träna/utveckla vissa sorters beteenden. Som lugn eller att öka aktivitetsnivån. man kan även söka på lekar som kan vara lämpliga för väldigt skälliga hundar, reaktiva hundar m m.
Tanken är att man tränar vissa beteenden hos hundar för vissa situationer inte i de situationerna. Om det fungerar? Ja det tror jag allt att det gör det finns forskning på att hundar som leker mycket oftare är mer optimistiska och så vidare men ingen hund blir ju fixad av en lek en gång. Hur som helst så bygger man ju relationer med sin hund och det är roligt och kravlöst så det kan ju bara vara positivt oavsett. All träning med hund borde ju bygga på lek och att det är kul faktiskt

Så efter lite bollande i peppgruppen så kom jag fram till att jag nog ska börja med optimism. Det är främst Isis jag tänker på, Helga är nog en väldigt optimistisk hund redan i sig själv men å andra sidan kan väl inte en hund vara för optimistisk? Även Alwex som är lite mer lugn och försiktig kan ha nytta av detta tror jag.

Isis tränar snabba läggandenDe har redan olika favoritlekar, bland annat lärde sig Helga att lägga sig på kommando på rekordtid med denna lek. Men hennes absoluta favoritlek är den när hon ska gå in mellan benen på mig, det bjuder hon ofta på.
men även “jaktlekar” efter maten smäller högt. Fast å andra sidan tycker hon nog allt är kul.

hej hopp !Isis gillar också att jaga efter maten medan Alwex gillar att vara “glad” ett beteende där hunden får gå upp i aktivitet. Han snurrar och skäller glatt då. Alla lekar är inte heller nya för oss utan sådant vi ändå gjort på valpkurser bland annat.

På filmen leker Alwex nosduttsleken (handtarget)

Sedan har ju hundar sina egna sjävständigt komponerade lekar också. Alwex favoritlek är att muddra mina byxfickor när jag hänger av mig dem, så drar han ner dem och kollar fickorna för oftast har jag ju någon form av hundgodis i någon ficka.

Mer kontakt har vi definitivt på promenaderna nu efter dessa 30 dagars lekande, jag ser fram emot att fortsätta med nya övningar och beteenden. Idag har vi inte lekt något nytt utan haft en vilodag, det är viktigt det med särskilt som vi tränar lekar och nosework , agility, spår, fysträning eller rallylydnad de andra dagarna i veckan.

Några till filmer: Helga och Helga som tränar snabba lägganden

Film på Isis

Imorgon ska jag och Helga leka viltspårsleken men det ingår inte i webkursen utan hon ska få prova på att gå ett viltspår imorgon. Spännande att se hur hon reagerar!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *