När hundarna får chansen att bestämma.

Under några dagar har jag roat mig med att kolla hur mycket mina hundar egentligen talar om för mig eller försöker tala om för mig att de vill något.

De är lite olika, Alwex är oftast försynt men har vissa saker han har bestämda åsikter om. Han vill inte åka bil. Jag brukar därför tala om för honom att vi ska åka bil hit eller dit så får han välja själv om han vill följa med. Han väljer oftast bort allt utom att åka bil för att gå i skogen eller promenera vid havet. Säger jag att jag ska åka bil till affären eller liknande vill han inte följa med , Isis vill alltid åka bil om hon kan följa med.

Såklart kan han ju inte få välja om vi ska åka till veterinär eller liknande.
Han brukar också tala om för mig med en redig knuff med tassarna på mina ben om jag äter något gott som han vill smaka.

En mycket ung Alwex

Han brukar också komma och tala om för mig att nu vill han sova i mitt knä med att sätta upp frambenen på mina ben när jag sitter ner. Då ska jag lyfta upp honom så kan han ligga där och sova länge, länge.

Hans paradnummer är att få stjäla godsaker ur fickorna på mina byxor . Varje morgon, efter att vi varit på morgonpromenaden så har jag oftast kvar någon godbit i byxfickorna. Jag ger mat åt dalmatinerdamerna och han får följa med mig in i badrummet och äta sin mat i lugn och ro medan jag duschar så de där framfusiga prickiga brudarna inte snor hans mat. Mina byxor hänger jag över en hylla och Alwex älskar att rycka ner dem och muddra fickorna. Och det får han göra. Jag tar till och med och stoppar i någon godisbit i fickan före om alla tagit slut på promenaden.

En annan konstig grej han gillar är att dricka vatten ur glas. På kvällarna brukar jag ta med ett glas vatten när jag lägger mig och han vill alltid dricka ur glaset så det är lika bra att ta med två på en gång.

Isis har som den dalmatiner hon är några bestämda åsikter om vad hon vill. Oftast är det kopplat till att få något. Det kan vara torrfoder eller Frolic som ligger och skräpat på en bänk, tuggben som finns i ett visst skåp eller att gå ut såklart ibland. Hon stirrar intensivt på en och hummar när hon vill något sedan tittar hon på det hon vill ha. Husse har hon tränat till att ge digestivekex ur skafferiet.

En bestämd blick upp på dörrhandtaget behöver ju ingen översättning om vad hunden vill

Hon brukar också säga till ibland när hon vill att vi ska gå och lägga oss på kvällen. Hon sover ju i sängen och har med tiden utvecklat vanan att vilja sova under täcket så även där kan man bli väckt under natten av ett hummande som innebär att damen ifråga vill in under täcket. Stjäl gör hon förvisso av och till om hon har chansen.

När Isis vill något så ser hon ut såhär. En mycket bestämd blick på en.

Helga är nog den av mina hundar som hittar på mest. Hon är nog också den som är mest självständig också av dem.

Hon har ända sedan hon var liten valp arbetat bestämt för att nå upp på köksbänkarna, borden alla hyllor etc. Nu är hon en dalmatinerdam med långa eleganta ben och en lång rygg så hon har en imponerande räckvidd. Hon är utan tvekan husets okrönta drottning numera över bänkarna, hon når överallt. Så det är bara att hålla undan allt ätbart, i ugnen får t ex det mesta tina upp i tryggt förvar. Märkligt nog försöker hon inte stjäla sin hundmat när den ligger och tinar så det kan stå framme.

På helgerna väcker hon husse senast 7 för att han ska göra frukost. Ja inte hundmatsfrukost utan människofrukost som hundarna såklart skall vara med vid. Mackor med rökt pålägg och ägg med kaviar får hennes ögon att tindra Hon tigger väldigt ohämmat- särskilt av husse. Jag jobbar med att hon ska sitta ner och vara tyst för att alls få något när jag äter. Jag är inte överförtjust i tiggande hundar men hussar är inte alltid lätta att uppfostra.

Hon lärde sig att öppna dörrarna när hon var 4 månader så på dagarna går hon ut som hon vill själv i trädgården.

Suddig bild men den blicken säger ju allt om vad Helga vill.Hon brukar också hämta leksaker och komma och släppa dem på mig med en ljudlig uppmaning för att hon vill leka och det gör jag också. Ett par minuter har man alltid tid med.

På kvällarna har Helga en mycket bestämd rutin, först ska man klia henne på bröstkorgen så hon blir trött, hon kisar sömnigt med ögonen och sedan ska hon under täcket. Kliandet påpekar hon för en att hon vill ha med att peta på en med framtassarna och när hon känner sig pömsig av det så petar hon med nosen på täcket så man ska lyfta det så hon kan krypa in. Ofta delar jag täcke med två dalmatinerdamer som ligger som två varma kringlor bredvid en och det är ganska skönt när det är vinter och kallt. Jag vill inte ha för varm luft i sovrummet så det skadar inte med lite direktverkande hundvärme. Alwex skulle aldrig komma på iden att sova under täcket han.

De brukar faktiskt också få välja att inte gå på promenad när det regnar, det är helt ok för min del. Då brukar de helt enkelt stanna på tröskeln och titta ut sedan är det stopp. Är det inte regn tackar de aldrig nej till en promenad utan är först ut genom dörren.

Sedan är det oändligt mycket de inte kan få göra när och som de vill men vissa saker kan man ju låta dem göra. Låta dem välja väg ibland m m. Även hundar mår bra av lite självkontroll. Och jag tror också de flesta hundägare har något som deras hundar får bestämma om, på något vis.

Här är det bara en uppmärksam Helga som undrar vad jag vill. Hon har ett helt underbart uttryck den hunden.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *